Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ja myslim, ze jednou za cas se opravdu nic nestane, ale spis jestli vydrzi dobre rozmrazene do zítřka
Kdybyste jedli steak z tuňáka nebo žraloka, to je jiná. Tresku úplně klidně.
Jedla jste něktora více ryby v těhotenství? Je to bezpečné? Z té rtuti mám strach, prý to může něco udělat, na druhou stranu se ryby doporučují, že jsou zdravé..
Teda nevím proč ne žralok, mečoun, štika a candát, nechápu, co by se asi tak mohlo stát
, ryby jsou naopak zdravé, tu máš něco k rybám v těhotentví : https://www.nutriklub.cz/…ez-obav.html
@Lucy75 Vím, že se doporučují ryby v těhu i 2× týdne, ale může se to i hned den po sobě? Spočítala jsem to, že takhle za dva dny je to dohromady 400mg tresky v surovém stavu, po upečení nevím kolik, možná 300g?
Na druhou stranu jsou članky kde straší s rtutí, že to jde k miminku az do mozku..
@Anonymní píše: Více
ale to je právě u ryb typu žralok a mečoun, co jsem dočetla, ti mají té rtuti více.. bud v klidu, treska je naopak ok a tvému mimču spíš fakt ublíží tvá úzkostnost a nadbytečné obavy, než dvakrát týdně filé, fakt se nic nestane, ježiš holky, co to s vámi je? jestli těch informací není v dnešní době až moc
pro tvé zdraví bude fakt nejlepší si uvařit v klidu čaj, vyložit nohy nahoru a netrápit se blbostma.
pro tvůj klid :
Druh ryby Výhody pro těhotné ženy
Losos Bohatý na DHA, EPA, vitamín D, nízký obsah rtuti
Pstruh Sladkovodní, bezpečný, výborný zdroj bílkovin
Treska Nízkotučná, bohatá na jód a bílkoviny
Sardinky Vysoký obsah omega-3, vápníku, vitamínu D
Krevety Nízký obsah rtuti, lehce stravitelné
Kapr Tradiční česká volba, bezpečný při správné úpravě
Sumec Sladkovodní, výživný, bezpečný
Právě žralok, mečoun, candát atd, ty nevhodné, můžou pravděpodobně obsahovat vyšší množství metylrtuti a dioxinů, která se jim paralelně s délkou jejich života a oblastí chovu usazuje v mase. Jde o velké dravé ryby, které požírají jiné a tím množství těžkých kovů násobí. Tuňák se doporučuje max. 2× týdně. U bílých ryb, lososa atd, všude jsou vypsány ty bezpečné, jich můžeš sníst asi rozumně přiměřeně bez omezení.
@Lucy75 píše: Více
napůl máš pravdu, u normálních rybek není proč panika. Ale je potřeba zmínit právě ty dravé déle žijící ryby, které se prostě v těhotenství a vlastně i mimo těhotenství bez omezení jíst nemají.
@teroonka však já je tam vypsala
a i tak - promiň, ale kdyby snědla jednorázově klidně 100g žraloka, tak se prostě nic nestane… přijde mi, že je dnes v mnoha oblastech „mnoho povyku pro nic“
my lítali celé dny po dědině, snědli co jsme našli (ořechy, ovoce, zeleninu jsme omyli klidně ve džberu na zalívání), koupali se ve staré zatopené cihelně, kde voda fakt nebyla modrá ani průzračná, a maximálně, co se tak stalo, že se jednou do roka někdo pos-ral…
Strašně se dnes hrotí různé bez-bakteriální přípravky na hyper truper čistou domácnost bez poskvrnky, a pak děti trpí na alergie a neumí si poradit ani v přírodě. Tolik můj názor.
Peace ![]()
Já bych řekla že to moc hrotis…běžné jsem vařila na 2 dny…a jedla jsem tedy 2 dny po sobě třeba i játra která se taky doporučuji omezit, nebo jsem snědla na posezení celou makrelu..uzenou…když jsem měla na ni chuť…nebo třeba 2 kila jablek pomalu on den… ![]()
@Vladusxx píše: Více
Byla jsem těhotná, ne nemocná, jedla jsem dle chuti ![]()
A proč byste nemohli? Vždyť ryby jsou zdravé a nevidím důvod, proč byste je nemohli jíst dva dny po sobě.
Ahojte, můžu v těhotenství sníst dva dny po sobě po 2 ks tresky/den - takové filé čtverce? A co 2 letý syn, může sníst 2 dny po sobě po 1 ks/den to stejné filé? Udělala jsem toho nějak moc, na másle s kmínem v troubě.
Vím, že ryby jsou zdravé, ale nějak se řeší rtuť, jód a nevím co všechno..tak se raději ptám…