Interrupce z genetických důvodů

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14.10.25 11:13
:nevim:

Příspěvek upraven 13.11.25 v 13:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6626
14.10.25 11:20

Máš v tom dost bordel….
Na testy - prvotrimestrální screening, nipt apod se chodí až v době, kdy klasická interupce na žádost není možná. Těhotenství lze ukončit až při potvrzení genetické nebo vývojové vady. Ta vada ale musí být potvrzená, nikoliv jen “odhad na procenta.” Genetická vada musí být potvrzená amniocentézou, vývojová opakovaným ultrazvukovým vyšetřením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.10.25 11:22

@Janli
omlouvám se, jsem těhotné poprvé v životě a nikdy jsem se o děti ani těhotenství nezajímala. Žila jsem ale v nějaké (evidentně naivní) představě, že v téhle době jsme už o plochu schopni toho zjistit více ještě v době, kdy lze na interrupci jít. :,( upřímně představa, že mám postižené dítě, je pro mě tragická a ráda bych tomu zabránila, pokud je to možné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
14.10.25 11:25
@modraslunecnice píše: Více

Jak píšu, máš v tom bordel a bylo by teda dobrý si něco nastudovat. Do 12tt je interupce bez důvodu a na vlastní žádost, 12tt-24tt je interupce povolená při zjištěné vadě, ale ta musí být diagnosticky potvrzená, ne jen při pravděpodobnosti. Od 24tt je možné těhotenství ukončit při ohrožení života plodu nebo matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
14.10.25 11:26

Jinak tedy, ono je dobrý si srovnat v hlavě, že ne všechna postižení se odhalí a některá vzniknou až při porodu. Záruka na zdravé dítě bohužel není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.10.25 11:28

@Janli

děkuji, to je mi samozřejmě jasné. Přesto bych si ráda nechala zjistit co nejvíc půjde ještě v době, kdy s tím lze něco dělat :nevim: nejsem člověk, co by musel mít dítě za každou cenu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
14.10.25 11:29

Jak píše Janli.
Z prvotrimestrálního screeningu ti vyjdou čísla - rizika konkrétních syndromů. Obvykle nad 1:1000 je negativní, 1:300 - 1:1000 hraniční a méně jak 1:300 je pozitivní. Ikdyž ti to vyjde pozitivní, můžeš si vybrat po poradě s lékařem, jestli amniocentézu/NIPT/nic. Indikace na ukončení těhotenství z důvodů vývojové vady může být až do 22. týdne.

Takže hodně záleží, jak ti vyjde toto, mně u prvního těhotenství vyšel Down 1:175 a byla jsem na NIPT, které dopadlo dobře. (Syndrom tam žádný nebyl, nutno ale dodat, že těhotenství stejně nedopadlo dobře - z jiného důvodu.) Nyní mí vyšlo riziko 1:7000 a míň mi to snad ani vyjít nemohlo, tak jsem nic dalšího neabsolvovala.

V rámci provtrim. screeningu se zjišťuje pravděpodobnost na nejčastější syndromy, ale ne na všechna genetická onemocnění nebo vývojové vady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.25 11:32
@Katalpaz píše: Více

Můžeš ještě na NIPT? Vždyť tady jsou holky co měly 1:2500 a narodilo se dítě s Downem.
NIPT za mne vždy

• Citovat
  • Upravit
14586
14.10.25 11:34

No však ano. V období 12. - 24. tt se s tím po určení diagnózy dá něco dělat. Dřív ne, takové metody nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
14.10.25 11:45
@Anonymní píše: Více

No, ale i po NIPT mi vyšla čísla na rizika - na Downa to bylo 3500, tzn. nyní je to menší, než to bylo minule po tom NIPT. Jediné co je v tomto na zvážení je to, že hodnocení ultrazvuku je dost subjektivní a závisí na zkušenosti lékaře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8332
14.10.25 11:47

A teda jsou předpoklady, že tvé dítě nějakou vadu mělo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14672
14.10.25 11:47
@Anonymní píše: Více

Znám holčičku, u které byla na screeningu v 1. trimestru pravděpodobnost Downa 1:26,000. O NIPT nebo amniocentéze ani neuvažovali, což plně chápu. Holčička má Downa. U dalšího miminka šli rovnou na amniocentézu. Miminko je zdravé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
14.10.25 12:02
@Katalpaz píše: Více

Do ukončeného 24tt s tím, že někde ti dopřejí možnost šedé zóny.

• Citovat
  • Upravit
6626
14.10.25 12:04
@Velryba černá píše: Více

Jak to myslíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
14.10.25 12:07
@Janli píše: Více
Že to případně udělají i o něco později.
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky