Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím a mám takový, pro spoustu lidí asi možná trochu blbý dotaz.
Je mi 33 let, nikdy jsem až do teď o dítěti nijak neuvažovala, než jsem potkala manžela. Vzali jsme se minulý rok a letos v červenci jsme si řekli, že vysadíme HA. Gynekoložka mě varovala, že vzhledem k mému věku (a tomu, že jsem vždycky měla ultra slabou ms, vždycky jen tak 2-3 dny a velmi slabě), tak bude trvat nějakou dobu než mi naběhne ms a ještě nějakou dobu, než vůbec otěhotním.
No, ms jsem dostala (krve jak z vola) hned následující měsíc, je říjen a už jsem těhotná (3 pozitivní testy teď přes víkend). Jsme trochu v šoku, protože nás ani ve snu nenapadlo, že to půjde takhle rychle.
A teď k té mojí otázce - ať už zní jakkoliv blbě - ale co jste tedy dělaly, když jste zjistily, že jstě těhotné? Zítra samozřejmě hned ráno zavolám doktorce, a objdnám se na všechna vyšetření atd, které mi naordinuje, nicméně jako člověk, co se o děti/těhotenství nikdy nezajímal, tak vlastně ani nevím, čím začít
jediné co jsem si koupila, je kniha o těhotenství, na kterou jsem zatím ani nesáhla ![]()
jetě doplním, že poslední ms mi skočila 10.9. Jinak nekouřím, nepiju a kyselinu listovou jsem teda dneska začala brát ![]()
Příspěvek upraven 12.10.25 v 20:16
Těhotenství není nemoc. Gynekoložka tě objedná podle termínu poslední menstruace až tak na 7., 8. týden, aby bylo na vaginálním ultrazvuku zřetelné srdíčko zárodku. Do té doby hodně odpočívej, racionálně a dobře jez, dodržuj zdravou životosprávu, nepij, nekuř a jinak nemusíš nic jiného zásadně měnit. Tělo si samo řekne, tak buď k němu vnímavá. Všechna další vyšetření, ono jich zase tolik v těhotenství není, budou následovat až po první těhotenské prohlídce.
Můžeš pracovat, můžeš sportovat.. Těhotenské příznaky, jako jsou bolesti, nevolnosti, citlivost na pachy a chutě atd. tě nemusí postihnout vůbec a když, tak taky spíš až za pár týdnů. Zpočátku jsou to spíš příznaky podobné PMS - bolest a citlivost prsou, nafouklé bříško.
Dělej vše podle toho, co ti řekne tělo
Některé je špatně a tak je ráda, když najde něco, co se v ní udrží, jiná ani nevi, že je těhotná
To samé pohyb, sport, atd. Vše přizpůsobit tělu, aby to nebylo nepříjemné ![]()
Jak píše @teroonka. A knížku o těhotenství bych ani nekupovala. Případnou nudu na rizikovém (pokud budeš) bych zaháněla třeba nějakým seriálem nebo zábavnější knížkou.
@Janča6 píše: Více
Ani nevim, co vlastně knihy píšou a v cem všem pomůžou ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
Myslíš knihy o těhotenství? Mně to přijde nesmyslné a zbytečné. Když jsem něco nevěděla, tak jsem si to vygooglila. A číst nějaké povídání o těhotenství, kde mě většina informací ani nezajímá… Četla jsem si třeba v těhotenské kalkulačce, jak se zrovna miminko vyvíjí. Taky jsem si v těhotenství četla o dětských nemocech, tak mě vůbec nepřekvapila šestá nemoc apod.
Btw. Při brání HA nemáš klasickou menstruaci, takže nějaké 2-3 dny slabě jsou naprosto normální a nemají s regulérním cyklem co dělat. Ale to snad doktorka ví, ne? ![]()
Jinak dělat nemusíš nic, jen zavolej k doktorovi a uvidíš, jak tě objedná. Můj například objednává už týden po vynechání, aby vyloučil mimoděložní těhotenství. Každý to ale může mít jinak.
@Janča6 píše: Více
Přesně to, ja knihu nečetla, spíš vždy jen nejake články, jak píšeš, vývoj po týdnech v těhotenství a pak průběžně po porodu, co a jak, případně podle příznaků, co to muze byt a jak pomoct
@Lil Kitkatt píše: Více
Ano, záleží na doktorovi a na okolnostech. Poprvé jsem si udělala test večer, hned ráno jsem volala doktorce, a ta mi řekla, ať hned přijdu. Bylo to totiž po více než 5 letech marných snah. U druhého a třetího těhotenství na to tak nespěchala. Počtvrté jsem měla doktora, který mě pozval až na 8. tt dle MS, což byl reálně 9. tt.
Ji a jak píše @Dahlia0409, hledala jsem si na internetu i potíže, které jsem měla. Třeba silné bolesti v podbřišku a taky odtok plodové vody v 21. tt.
No co by… Zavolala jsem ten den doktorce, ta mě za pár týdnů vzala, potvrdila těhotenství a pak jsem žila úplně normálně. Jen jsem netahala těžké věci. Postupně jsem tak nějak plánovala, co bych pořídila a co je potřeba zařídit, ale jinak nic extra zvláštního. Co ti asi tak máme říct? ![]()
Já myslím, že to bude všechno přicházet postupně. Já o těhotenství a dětech taky nic moc nevěděla. Na gyndu mě objednali až skoro za měsíc od pozitivního testu. Čekání šílený, ale aspoň už byla pěkně vidět srdeční akce. Každý týden jsem si četla o vývoji miminka v daném tt a stáhla jsem si aplikaci Těhotenství+. V té máte vždy názornou ukázku, jak plod zrovna vypadá a přirovnání velikostně k ovoci, sladkosti nebo zvířeti, to mě bavilo pozorovat. I nějaké články tam jsou. Víc bych kromě zdravého zivotniho stylu a braní kyseliny listové nedelala nic. Ono i zběsilé pročítání diskuzí může být spíš na škodu. Člověk se akorát stresuje coby kdyby.
Gratuluji k miminku
jinak klídek, naštěstí těhotenství trvá dost dlouho na to, aby to člověk nějak zpracoval a stihl se na miminko (minimálně nakoupením výbavičky) připravit…o těhotenství samotném toho zas tak moc vědět nepotřebuješ. Vše důležité by ti měla říct gynekoložka, spoustu otázek ti zodpoví emimino
Doporučuje se užívat tabletky kyseliny listové (buď samostatně nebo to bývá i v těhotenských vitamínech). Kdyby ti bylo blbě, tak osobně doporučuji zázvorová lízátka z lékárny. Jez zdravě, vynech alkohol/tabák apod. Knížku si spíš pořiď o miminku a jak se o něj starat (já vsadila na Mimino návod k obsluze
).
K prvnímu dítěti jsem přišla jak slepý k houslím (čti neplánovaně), takže jsem taky nevěděla co a jak…ale ono se fakt všechno poddá a hlavně tělo samo to mimino vyrobí
…nejhorší pro mě bylo dostat se do maminovské/miminovské mluvy a porozumět výrazům, které na mě na gyndě a jinde chrlili ostatní ![]()
No, na začátku ti těch vyšetření moc neudělá. Není potřeba se objednávat hned zítra, abys něco nepromeškala. Klidně bych počkala, na cca ten 6. 7. týden, ať to mám už i se srdíčkem.