Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, jsem druhorodička 18+5, ale stále necítím pohyby. Je to normální? Dále mě zajímá, jestli jste si zaplatili u doktora 1500, abyste měli pokaždé ultrazvuk? Vlastně kromě prvního screeningu mě ještě doktor neviděl, jen na začátku, kdy mě kontroloval vaginálně, a pak mám prý nárok až ve 20. týdnu, že to pojišťovna neproplácí. U malého si to už nepamatuji, jak to bylo.
A ten screening to jsem ještě byla v nemocnici ne u mého lékaře.
Děkuji za odpovědi ![]()
U mého dr jsem platila tuším u obou dětí 1000 za to, že mi udělá utz při každé návštěvě, na genetice za velký utz taky 1000, to i proplácí pojišťovna. Můj dr. sice utz na ty screeningy ve 20. tt má, 1.ve 13.tt mi dělal sám, ale kvůli rodinné a mojí anamnéze a u 2. věku (35) mě na ten velký utz poslal na genetiku.
Ja platila 500,– za návštěvu a dělal mi pokaždé kompletní screening, posílal videa a fotky na email, automaticky 3D. Test na cukrovku jsem taky měla u něj, až do termínu u něj..
Je normalni v g. h.18+5 necitit pohyby.
Ad ultrazvukova vysetreni v tehotenstvi -
Najdi si treba na webu vzp clanek zvany
Jaká vyšetření mě čekají v průběhu těhotenství? Co mi hradí zdravotní pojišťovna?
Holky děkuji asi to má každý gynekolog jinak, ale stejně mě zaráží, že tohle si člověk musí zaplatit 🤦 screeningové vyšetření na vývojové vady chápu, ale klasický ultrazvuk u gynekologa mi přijde extrémní.
Uvidím snad už brzy ucítím pohyby je to takový zvláštní pocit jak nic necítím a nemít břicho ani nevím, že jsem těhotná.
Ano je to normální a teď opravdu pojišťovna proplácí pouze 3 utz za celou dobu. Já si platila nějaké testy navíc, utz a fotka na každé kontrole (asi do 7m), odhad na každé kontrole + ctg od 36tt za 3500,– na malém městě.
Moje gynekoložka mi dělala utz často. Už teda netuším jestli pokaždé, ale často. Měla jsem pak zdarma i screening ve 20tydnu a u dcery kvůli vadě syna i ve 13 týdnu.
V roce 2022 jsem měla UZ každou kontrolu a platila jen 50kč za fotku. První screening u mého gyndare, placený, dostali jsme k tomu i video, účet jsem dala na pojišťovnu. Druhý screening jinde, opět účet na pojišťovnu, abych vybrala příspěvek pro těhotné. Třetí screening u mého dr, zdarma
@Dahlia0409 píše: Více
Screening na vývojové vady to ano, ale já se bavím o klasickém ultrazvuku, když jdeš do poradny. Rodila jsem v roce 2021 a už si to nepamatuji, ale zdá se mi, že jsem taky měla u syna pokaždé ultrazvuk.
@Verča2698 píše: Více
Ano, jak píšu, UZ jsem měla každou kontrolu a zdarma
Rodila jsem 2023, platila jsem ty velké ultrazvuky a 2 z toho mi proplatila pojišťovna. Moje doktorka mi pak dělala ultrazvuk pokaždé a neplatila jsem nic.
Určitě je to normální ještě necítit pohyby. Nepamatuju si, kdy jsem cítila pohyby u druhého, ale u prvního určitě až po 20TT. Záleží na tolika věcech včetně toho, kde je placenta. Třeba jsi jen víc zaměstnaná přes den a víc utahaná večer, tak sis toho jen nevšimla. ![]()
A zrovna u mého doktora se nic navíc neplatí a dělá UTZ pokaždé automaticky, má naštěstí kvalitní, tak ani na ty velké nemusí člověk jezdit jinam. (Teda, za jednorázová zrcátka nebo fotku z UTZ pár desítek korun chce, ale nic paušálního.)
A vtip na závěr: po prvním porodu jsem tu dokonce založila jednu diskusi, protože mi přišlo, že cítím pohyby, test byl negativní, menstruace byla, žádné příznaky… Ale ten pocit byl úplně stejný, tak jsem se potřebovala zeptat místního poradního orgánu, jestli fakt takhle můžu cítit pohyby střev. ![]()
Pohyby cítit nemusíš, gynekologovi jsem neplatila nic. Dělal mi za celé těhotenství tak ty tři, možná čtyři ultrazvuky, na oba velké screeningy jsem šla do nemocnice (a platila jsem je, pojišťovna mi to pak vrátila). Poslední měsíc chodím do porodnice (což jsem chtěla, seznámit se s prostředím a tak), tam mi dělají ultrazvuk každý týden (už přenáším).
Od obvodního gynekologa bych screening nechtěla, speciálnímu pracovišti věřím v tomhle víc. Přišlo mi, že je to dostatek ultrazvuků a další jsem nijak zvlášť nepotřebovala.
Co se týče fotky, vyfotila jsem si mobilem obrazovku ultrazvuku. Zadarmo
Pak si to můžeš vytisknout.
Mám utz při každé kontrole, neplatím nic, jen 50 Kč za fotku. Na první screening jsem šla do specializovaného centra, platila jsem 2000 (screening + riziko preeklamsie), pojišťovna proplatila 1500.
Ale pojišťovna opravdu proplácí pouze tři utz za těhotenství, také je to na dobré vůli doktora.
Můj doktor mi dělal mi utz na potvrzení těhotenství, pak na konci 1. Trim, kolem 20tt a kolem 30tt. U prvního těhotenství mi pak dělal rychlý utz každou návštěvu kvůli kontrole polohy plodu a u druhého mě odeslal do rizikové poradny. kde pak byl velmi důkladný utz každou návštěvu…tam se zas kontrolovaly průtoky a růst mimca…nikdy jsem nic navíc neplatila..pouze screeningy ve 13 a 20tt kdy jsem byla na specializovaném pracovišti…
V prvním těhotenství jsem pohyby cítila v 18tt, ve druhém až po 20tt záleží na poloze dítěte i na umístění placenty…