Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
EKG se v těhotenství dělá běžně. Úplně stejně jako netěhotným. Dokonce spousta těhotných na EKG chodí, protože v některých těhotenských průkazkách je kolonka na EKG a gynekologové je posílají.
To je v těhotenství standardní vyšetření a praktický lékař by ti ho měl udělat v rámci těhotenské prohlídky.
Já nějak nevím jak někoho napadne ze by vyšetření EKG nejak mohlo negativně ovlivnit těhotenství..však to jen snímá elektrickou aktivitu. nic to do vás nevysílá, neberou se kvůli tomu žádné léky, není k tomu potřeba žádná speciální příprava… ![]()
Přilepí na tebe elektrody, které monitorují srdce, ty tam jen ležíš. Je to naprosto pasivní záležitost. To i ultrazvuk je horší.
@Vladusxx presne. A taky nechapu, ze kdyz to lekar v tehotenstvi doporuci, tak asi vi, co dela..
Jak jsi vlastně přišla na to, že máš zvýšený tep? A posílá tě někdo někam, nebo se chceš jít nechat zkontrolovat ze své vlastní iniciativy? Protože já mám u doktorů tep běžně přes 90. Můj rekord je 130. Doma 70.
@TRG píše: Více
U doktorky jsem měla 120/min., proto mě chce poslat.. Doma si měřím kolem 90/min.. Ale ja jsem v poradni nějak ve stresu vždy..
Dávají v těhotenství elektrody všude - na hrudník, ruce a nohy? Na nohy a ruce takové jakoby skřipce?
@Anonymní píše: Více
Aha, 90 doma je dost, pokud jsi v klidu. Pokud tě měření vynervuje, tak ti to vyleze nahoru i doma. Jestli tě na EKG poslal doktor, tak určitě jdi. Absolutně nic to není. Jen si vezmi hodobóžové spodní prádlo, resp. podprsenku. A že budeš nervózní a i u EKG budeš mít vysoký tep taky nevadí. Uvidí, jestli je všechno OK, i tak.
@Janli píše: Více
K praktickému lékaři mě doktorka ani neposlala… Nebyla jsem tam, naposled asi loni na jaro (to jsem nebyla tehotná).. A EKG mi tehdy vůbec nedělal..
@Anonymní píše: Více
Skřipce?
To jsem neviděla. Viděla jsem „nálepky“ a „přícucky“.
Aha.
Ty se bojíš, že to bolí, že řešíš, jak připevní sondy? Nic nebolí, netlačí…
Dobrý den, chci se zeptat, nevíte, je bezpečné EKG v těhotenství? Popřípade je to omezené jen na některé období těhotenství? Nebo se tehotným dělá nějaké jiné EKG jak bežně (z hrudníku, nohou a rukou)? Mám zvýsený tep, ale mám z toho obavy, zda se nechat vyšetřit, aktuálně 25 týden těhotenství. Děkuji.