Interrupce z genetických důvodů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Velryba černá
14.10.25 12:15
@modraslunecnice píše: Více

Jinak to ženy popisují správně, někde okolo 12-14tt podstoupíš screening v prvním trimestru, z toho vyleze nějaké riziko (1 ku něčemu) a podle toho se pokračuje dál. Když je to v pořádku, nemusíš absolvovat nic jiného, pokud ne, prostě se pokračuje v dalším testování. Buď ten NIPT, kdy se ze vzorku krve matky separuje genetický materiál plodu, nebo se přistoupí k invazivním metodám - odběr choriových klků nebo vody plodové a testuje se získaný materiál.

• Citovat
  • Upravit
544
14.10.25 12:16

Máte pravdu s tím 24. týdnem. (Já doteď spíš řešila, odkdy je možné miminka zachraňovat - což na nejlepších pracovištích je k diskusi s rodiči již od 22. týdne. ) Nicméně ukončení po 24. týdnu z důvodu vývojové vady jsem nikde nenašla - asi to nebude nic oficiálního. Protože ze zákona se po 24.tý miminka zachraňují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
14.10.25 12:24
@Katalpaz píše: Více

To je pak šedá zóna opačným směrem. Oficiální hranice pro zachraňování je 24+0tt (v ČR) a nedodržuje se.

• Citovat
  • Upravit
35706
14.10.25 12:41

Úplně všechno testy neodhalí. Stejně tak se může stát i něco během porodu a ze zdravého dítěte máš postižené. Kdykoliv se může stát nehoda a ze zdravého člověka je invalida. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
544
14.10.25 12:43
@JancaS84 píše: Více

Přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
14.10.25 12:48

24tt je zákonný termín stejně jako je termín pro interupce v prvním trimestru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
947
14.10.25 12:50
@Janli píše: Více

Genetická vada musí být potvrzená amniocentézou, …

Nebo biopsií choriových klků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5122
14.10.25 12:56
@JancaS84 píše: Více

Nebo muze byt postizene mentalne, byt autista, hluche, takove veci se taky dopredu neodhali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.25 13:03

Proto je urcite dobre jit na screeningova vysetreni do center, kde je delaji “ve velkem” zkuseni certifikovani sonografiste a na spickovych strojich a specializuji se jen na tuto oblast.
Jinak NIPT z krve tehotne je opet “jen” screeningove vysetreni - nema stejnou vypovedni hodnotu jako diagnosticka vysetreni (odber choriovych klku, plodove vody, popripade krve plodu cestou kordocentezy)

• Citovat
  • Upravit
544
14.10.25 13:14
@Anonymní píše: Více

Já toto všechno vím :) Jen jsem odpovídala zakladatelce s konkrétními příklady a čísly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
14.10.25 15:37

Moje hranice je 100% :nevim: Takže něco identifikované diagnostikou, ne screeningem.
Klasický screening jsem u druhého dítěte měla 1:60 na Downa, NIPT negativní, nic dalšího jsem nepodstupovala, v tom momentě jsem už vnímala riziko potratu z invazivní metody vyšší než riziko postiženého dítěte.
Testují se jen nejčastější vady a dalších X ani testovat nelze, na to bys měla být připravená. Nicméně na NIPT můžeš v prvním trimestru, tuším od 10tt nebo tak nějak. Mě ho (v zahraničí) doktorka doporučovala místo klasického screeningu kvůli vyššímu věku, ale to by bylo bez utz a moc mi to nedávalo smysl…no, mohla jsem si ušetřit ty nervy s falešně pozitivním klasickým. Nejlepší je to asi zkombinovat…ale I tak, je to pořád „jen“ screening.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8701
14.10.25 15:46

Ja tu hranici nejak nemuzu najit. Je strašná spousta veci, ktere se pred porodem a ani po něm odhalit nedaji. Spousta věci se muze stát i pri porodu nebo pak kdykoliv v životě. Navíc i pri dokonalém screeningu se nemusi narodit zdrave dite. Pokud mas potřebu hned s pocuranym testem řešit, za jakých okolností bys mohla jit na potrat, kdyby náhodou dite nebylo 100% ok, tak bych ti řekla, at s tehotnenim pockas, az trochu pochopíš, jak to funguje. Nicméně na to je pozdě. Tak ti přeji, abys nic řešit nemusela. Ja nemám deti postižené, jsou „jen“ ověšené spoustou různých diagnoz, ktere se pred porodem odhalit nedaji, neco se stalo pri porodu, na neco jsme přišli az s nástupem do skoly… a je to fakt mazec, kolikrát jsem zralá na blazinec, a to neřešíme nic závažného… screening meli vsichni v pořádku. Ten s nejhorším výsledkem měl 1:2500…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí