Mladé ženy po hysterektomii

Anonymní
18.9.24 10:21

mladé ženy po hysterektomii

Ahoj ženy,

najde se tu některá, která přišla o dělohu v nižším věku, cca do 40 let? Jak se s tím vyrovnáváte? Já to podstoupila preventivně z důvodu prevence rakoviny a jsem z toho pořád taková smutná…, vím, že zdraví je nejdůležitější, ale pořád se nějak nemůžu naladit na to, jestli mi to za to stálo :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
18.9.24 10:46

Letos jsem bez dělohy rok, je mi 36. Měla jsem opakovaná krvácení a špinění a bolesti v podbřišku. Kromě toho, že to vím, se u mě nic nezměnilo.
A jo, mně to za to stálo. Mám klid a jelikož mám malé děti a dávají mi pořádně zabrat tak vím, že další děti nechci. Ale zase musím říct, že jako zdravotními přistupuji k lidskému tělu trošku funkčně. Moje děloha odnosila dvě děti a tím svoji funkci splnila. K čemu by mi byla dál, když způsobovala jen problémy :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.9.24 11:11

Děkuji za příspěvek, ona právě děloha neslouží jen jako vak na děti, ale má docela i významné sexuální funkce, jinak sex jako takovy je asi v pohodě, ale chybí mi děložní čípek, ten byl pro mě zdroj potěšení a orgasmus není špatný, ale je bez stahů dělohy jiný a prostě jsem z toho smutná :nevim:

Příspěvek upraven 04.10.24 v 06:19

• Citovat
  • Upravit
462
18.9.24 11:16

Byla jsem na hysterektomii ve 37 letech, ptz jsem měla prolaps delohy. Vzali mi i cipek a mám slabší panevni dno.ale teď jsem spokojena, sex je super. Mam tedy je dva roky od operace, problémy se můžou objevit, ale taky nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.9.24 13:03

Přišla jsem o dělohu a vaječník při druhém porodu, věděla jsem to od prvního krvácení v 17.týdnu, že to pravděpodobně nastane…srovnaná jsem s tím v pohodě, je mi 37let a už je to rok…vždy jsem měla jen klitoris orgasmus, takže žádné rozdíly necítím…nyní ještě kojím, tak uvidíme po odstavu, zda mam aspoň jeden vaječník, jak po operaci tvrdili, ale na utz zatím nebyl vidět…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.9.24 13:14
@Anonymní píše: Více

to mě mrzí, vaječník určitě máš, jen se někdy po této operaci hůř hledá, jak nemá být na co napojen, tak cestuje :), já jsem také právě měla vždy jen přes klitoris, ale teď, když jsem se o to začala více zajímat a vím, že to jde i jinak, jsem úplně z toho rozmrzelá, že mě o to připravili, to víc prozkoumat :oops:, no jo, nedá se nic dělat, hlavně, že jsme zdravé…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.9.24 14:16

Sice jsem to nezažila, ale chápu, jak se cítíš. Já mám jedno dítě, další už není na pořadu dne kvůli věku a je mi to vlastně podobně líto. Je mi líto, že se tyhle dveře zavřely, že už prostě tu možnost, kdybych náhodou chtěla, nemám. Najednou se kvůli tomu cítím stará.
Děloha je přece jen důležitý symbol ženství, takže se vůbec nedivím, že ti chybí a je ti z toho smutno. Asi to chce čas. A k tomu orgasmu, spousta žen vaginální orgasmus nemá, i když má dělohu. Třeba zjistíš, že nakonec máš silnou erotogenní zónu jinde na těle. Nevím, zda se dá pracovat na tom, aby jsi určitou erotogenní zónu svého těla cítila ještě silněji, ale třeba to jde. Asi bych se neupínala k tomu, že jsi přišla o silný orgasmus, protože psychika je v tomhle potvora, naopak bych experimentovala.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.9.24 14:47

Děkuji, o silný orgasmus jsem nepřišla, ale je to prostě jiné, není to to, na co jsem byla zvyklá, chybí mi tam takový ten pocit naprostého uvolnění, děloha má prostě svůj význam a není to jen pytlík na děti…

Příspěvek upraven 04.10.24 v 06:23

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.9.24 15:33

Já na této operaci byla před třemi měsíci, ve 38 letech. Jedno dítě už mám a původně jsem chtěla ještě druhé, ale z různých důvodů by to nebyl dobrý nápad. Přesto mi vadí ten pocit, že už nemůžu, i kdybych chtěla. Je to blbina, ale nemůžu si pomoct. O sexuálních důsledcích jsem neuvažovala ani před zákrokem, ani teď (kromě abstinence během „šestinedělí“). V tomto směru žádnou újmu nepozoruju a nějaké orgasmové praktiky jsou to poslední, co by mě na tom mrzelo ;)
Nejhorší bolesti už jsou za mnou, jen si ještě hlídám váhu zvedaných věcí a užívám si, že už nemusím každý měsíc řešit tu šílenou krvavou lázeň. Mám z ní pěknou anémii.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.9.24 16:39

Děkuji za příspěvek, no mě zase ty sexuální důsledky zajímaly zase že všeho nejvic :D, proto asi těžce nesu ty všechny změny, z názoru na internetu se člověk pomalu nic nedozví, protože každa žena to vnímá jinak jak před operací, tak po operaci :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2324
18.9.24 18:07

Pkud jde o onkologické problémy, nebo vysoké riziko onkologických problémů, tak je operace opodstatněná. Volila jste vlastně mezi dělohou a potencionálně mezi životem v určitém vyšším procentu rizika. Nezbude vám, než to takto přijmout, že jste zvolila minimalizovat riziko rakoviny. Trochu jiné je to u silného krvácení, které není způsobeno nějakými zásadními změnami na děloze, případně u myomů. V obou případech se jedná o problém způsobený vysokou hladinou estradiolu, což klasická medicína pomocí syntetických hormonů řešit neumí, ale co je cca v 80% případů řešitelné alternativně pomocí bylin a doplňků, samozřejmě to řešení dále vyžaduje změnu životního stylu, pokud není ideální a změnu stravování. Zajímavé je, že jak v případě silného krvácení tak v případě myomů klasická medicína nedělá běžně vyšetření hladin hormonů, které by mohly odhalit příčinu problému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
18.9.24 18:16

Ona děloha nemá jenom ty funkce, které jmenujete. Děloha je významným zdrojem prostacyklinu, hormonu, který ochraňuje cévy. Pominu-li možnost srůstů s s tím spojených i vážných problémů, které mohou přijít i v horizontu 10 a více let. Odebráním dělohy a ponecháním vaječníků může, ale nemusí dojít k dřívějšímu selhání funkce vaječníků, nicméně hormonální systém má v těle dvě řídící linie (co se pohlavních hormonů týká), jedna je hypotalamus, hypofýza, nadledviny a druhý je hypofýza, hypotalamus, děloha a vaječníky, tyto řídící a komunikační systémy jsou narušeny. Ženám bez dělohy hrozí ve vyšším věku cévní problémy, vysoký tlak, sraženiny. Jelikož je ve většině případů příčinou k hysterektomii vysoký estradiol, ženy by si i po této operaci měly hlídat hladiny hormonů, protože operace tuto příčinu neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
403
18.9.24 18:17

Jsem bez dělohy skoro 4 roky a není mi ještě 40. Sama jsem se nemusela vyrovnávat s ničím, nespojuju si konkrétní orgán se symbolem ženství. Ale já nejsem obecně žádná raw-bio-eko-ezo lesana. Na operaci jsem šla z důvodu velmi silného krvácení, které bylo následkem injekcí na zvýšení hladiny hemoglobinu. Na ty jsem musela proto, že mi selhávaly ledviny a měla jsem těžkou anemii.
Byla jsem si vědoma potenciálního rizika po operaci, takže jsem poctivě nic těžkého nezvedala (a nezvedám, už kvůli transplantované ledvině) a hned jsem začala rehabilitovat pánevní dno. Cvičím stále. Co se týče sexuálních prožitků, tak se nijak nezměnily, ale taky jsem nad tím nijak nepřemýšlela.
Největší výhoda je absence menstruace, to je obrovská úleva neřešit žádné dovolené, termíny, pomůcky a fleky na prádle. V ohledem na můj zdravotní stav je to všestranně výhodné a mám o problém míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.9.24 18:36

Děkuji holky za prispevky :srdce:

• Citovat
  • Upravit
ruzzicka
19.9.24 04:07

Určitě nejsi sama, mnoho žen po hysterektomii prochází podobnými pocity. Smutek a ztráta jsou normální, i když víš, že to bylo kvůli zdraví. Možná by ti pomohlo o tom mluvit s někým blízkým nebo terapeutem, abys měla prostor se s tím vyrovnat.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Poradna gynekologa