Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
zdravím maminky,
už nekolikrát jsem zde psala, že má malá špatně jí.
V poslední době to už bylo dobré, celkem začala papat i příkrmy, malé je 8měsíců.
Ale poslední cca dva týdny začala odmítat opět mléko, jsme na UM neocate, poslední týden si mléko dá jen ze spaní, takže ráno jsme museli začat krmit dřív, dokud spala, pak po obědě a odpoledne, kdy spala, po koupání musíme opět čekat, než zabere, ale poslední dny se to stupňuje, začal být problém s raním krmením, kdy by člověk řekl, že po těch x hodinách musí mít hlad, třeba dnes krmím od půl šesté ráno a i ze spaní se začala rozčilovat, že nechce, zatím nevypila nic a už je vzhůru, takže to do ní mléko je tuplem nemonžé dostat, nevím už co dělat.
Poslední dobou i nechce jíst ovoce, místo něho si mléko nedá, kaší nahradit také nemohu, tu nejí, mléčné výrobky nemůžeme a malá ani nepije vodu, čaj, ačkoli to denně zkoušíme, po lžičkách to plive.
Prostě už nevím co dělat, netuším, jak dnes do ní dostanu mléko, hlavně kvůli tekutinám, naposledy měla mléko včera kolem půl desáté večer.
Doktoři neporadí, jen řeknou nabízet, nabízet.
Máte s tímto někdo zkušenosti? Začali opět vaše děti pít mléko a i v bdělém stavu? Poradíte něco?
Děkuji
měla jsem to samé, takže jsem natahovala budíka 2× v noci a vstávala a dala mu mlíko. Přes den jsme to doháněli jogurtma a kaší, to jedl. Takže asi neporadím, jen z vlastní zkušenosti dodám, že prcek začal blbnout v 5M, od 8M jsem natahovala ten budík a už nikdy se k mlíku nevrátil.
Clementine píše:
měla jsem to samé, takže jsem natahovala budíka 2× v noci a vstávala a dala mu mlíko. Přes den jsme to doháněli jogurtma a kaší, to jedl. Takže asi neporadím, jen z vlastní zkušenosti dodám, že prcek začal blbnout v 5M, od 8M jsem natahovala ten budík a už nikdy se k mlíku nevrátil.
No u nás to vypadá, že to taky nebude přechodné.
A jak dlouho si to takhle dělala?
Ona v noci by asi pila, ale teď to ranní krmení, ikdyž jsem vstala dřív, než se vzbudila byl problém i ze spaní ![]()
Irisska píše:Clementine píše:No u nás to vypadá, že to taky nebude přechodné.
A jak dlouho si to takhle dělala?
Ona v noci by asi pila, ale teď to ranní krmení, ikdyž jsem vstala dřív, než se vzbudila byl problém i ze spaní
Pil ti čaj, nebo vodu?
delala jsem to od 8 do 12M (pulnoc a pátá), pak se začal o půlnoci budit, takže ještě dva mesice jednou (ve dve) a pak uz se obcas vzbudil i tak, tak jsem toho nechala, cca v 15M. A mel pak dva jogurty a kasi.
Pil jenom vodu nebo slaby granulovany caj od Hippu, ale musela jsem lzickovat nebo to do nej lit s hrackami, aby pil. Takhle nejak to celkem slo, ale ty nervy ![]()
PS: Ted je mu dva roky a tri mesice, denne snídá jogurt, večeří kaši (už od těch 8M každej den
) a má moc rád sýr. Mezitím jí nemléčné chody a když má náladu (asi tak jednou za 14 dnů), lokne si párkrát z mého hrnku s normálním mlíkem.
Ahoj, my měli v 8.měsíci to samé, akorát že byla malá kojená. Taky pila mlíko jen, když byla rozespalá, pak už přes den vůbec a jen v noci a trošku ráno. Čaj nebo vodu pila minimálně, kaši taky nejedla. Asi od 10. měsíce se to zlepšilo, začala zase pít i přes den, ale od roka už zase nechce. Zlepšilo se to, když jsme mohli dávat jogurt (ten už byste mohli zkusit teď) a sýry. Pití čaje se zlepšilo, když viděla pít jiné děti nebo chtěla ode mě vodu ze sklenice. Teď má 14 měsíců, kojíme jen jednou v noci, UM nechce, občas vypije trochu kefíru, sní 1 jogurt denně, tvrdý sýr a Lučinu, to by prý mělo stačit. Pití čaje a vody se po měsících boje zvedlo na asi 250ml denně, k tomu má polívky a šťavnaté ovoce. Takže z mojí zkušenosti to odmítání mlíka bude asi pokračovat, možná se to načas zase zlepší, ale jak bude starší, budeš moct dávat i jiné potraviny a postupně se to upraví. Taky trošku pomáhá střídat lahvičky (jiné obrázky) s hrníčky s pítkem, lžičkovat to z hezkých hrníčků … Kámoška dávala dětem, když už nechtěly UM, pít Actimel, prý se jim líbily ty malý lahvičky, děti mají asi obecně radši zakysaný věci.
Clementine píše:
delala jsem to od 8 do 12M (pulnoc a pátá), pak se začal o půlnoci budit, takže ještě dva mesice jednou (ve dve) a pak uz se obcas vzbudil i tak, tak jsem toho nechala, cca v 15M. A mel pak dva jogurty a kasi.
Pil jenom vodu nebo slaby granulovany caj od Hippu, ale musela jsem lzickovat nebo to do nej lit s hrackami, aby pil. Takhle nejak to celkem slo, ale ty nervyPS: Ted je mu dva roky a tri mesice, denne snídá jogurt, večeří kaši (už od těch 8M každej den
) a má moc rád sýr. Mezitím jí nemléčné chody a když má náladu (asi tak jednou za 14 dnů), lokne si párkrát z mého hrnku s normálním mlíkem.
U nás je problém, že zatím ještě nesmíme bílkovinu, takže ani nevím čím bych to mléko nahradila, navíc kaše nejí :/
robínek píše:
Ahoj, my měli v 8.měsíci to samé, akorát že byla malá kojená. Taky pila mlíko jen, když byla rozespalá, pak už přes den vůbec a jen v noci a trošku ráno. Čaj nebo vodu pila minimálně, kaši taky nejedla. Asi od 10. měsíce se to zlepšilo, začala zase pít i přes den, ale od roka už zase nechce. Zlepšilo se to, když jsme mohli dávat jogurt (ten už byste mohli zkusit teď) a sýry. Pití čaje se zlepšilo, když viděla pít jiné děti nebo chtěla ode mě vodu ze sklenice. Teď má 14 měsíců, kojíme jen jednou v noci, UM nechce, občas vypije trochu kefíru, sní 1 jogurt denně, tvrdý sýr a Lučinu, to by prý mělo stačit. Pití čaje a vody se po měsících boje zvedlo na asi 250ml denně, k tomu má polívky a šťavnaté ovoce. Takže z mojí zkušenosti to odmítání mlíka bude asi pokračovat, možná se to načas zase zlepší, ale jak bude starší, budeš moct dávat i jiné potraviny a postupně se to upraví. Taky trošku pomáhá střídat lahvičky (jiné obrázky) s hrníčky s pítkem, lžičkovat to z hezkých hrníčků … Kámoška dávala dětem, když už nechtěly UM, pít Actimel, prý se jim líbily ty malý lahvičky, děti mají asi obecně radši zakysaný věci.
My právě ještě jogurty nesmíme, máme mlíko Neocate kvůli bílkovině, nemá alergii potvrzenou,ale byla nemocná, tak zatím budeme na něm a zřejmě až do roka, takže vůbec netuším čím bych případně mléko nahradila nehledě na to, že vody mi za den vypije, tak 50ml, víc ne :/
Aha, toho jsem si nevšimla, že nemůžete mléčné výrobky. Tak zatím to asi budete muset vydržet s tím pitím, když je rozespalá a zkoušet lžičkovat, když je vzhůru. Ten 8. měsíc je fakt krize, děti se chtějí pohybovat a pití je asi zdržuje. Ale u nás se to spravilo na 10. měsíci a od roka už zase třeba budete moct jíst víc. Baští polívky a přesnídávky? Když se udělají řidší, tak se tím tekutiny taky dají dohnat. Ale jsou to nervy, jak nechtějí pít ![]()
robínek píše:
Aha, toho jsem si nevšimla, že nemůžete mléčné výrobky. Tak zatím to asi budete muset vydržet s tím pitím, když je rozespalá a zkoušet lžičkovat, když je vzhůru. Ten 8. měsíc je fakt krize, děti se chtějí pohybovat a pití je asi zdržuje. Ale u nás se to spravilo na 10. měsíci a od roka už zase třeba budete moct jíst víc. Baští polívky a přesnídávky? Když se udělají řidší, tak se tím tekutiny taky dají dohnat. Ale jsou to nervy, jak nechtějí pít
Polívky jsem ještě moc nedávala, celkem nám trvalo, než se rozjedla s příkrmy, přesnídávky jedla, ale poslední dny to ovoce taky moc nechce, jen pár lžiček…
Je to na palici ![]()
Vydržať a furt to zkoušet nabízet, chutě se jim mění dost často, mně třeba malá zezačátku ovoce taky nechtěla, banány vyloženě nesnášela a pak ze dne na den začala nejdřív hrušky, pomeranče a pak celý banán… některé dny pije a jí víc, jindy míň. Podle mě dokud dost čůrá a trvá to jen pár dní, tak se nestresovat, potvůrky to poznají a pak naschvál nic nechtějí ![]()
mě právě malá nejdřív ovoce nechtěla, pak ho začala jíst a teď opět stávkuje :/
Tak měla teď, alespoň masozeleninu - trochu jsem jí ještě naředila vodou a 40ml po lžičkách vody, ale stejně mi příjde, že jí skoro všechny vyteče, brindák promáčenej a to jsem se, tak snažila po malých kapičkách :/ Obvykle pak pije ve 12h, tak snad si normálně už dá, to právě chodí spát..
My jsme si právě s tím jídlem už taky pěkně užili, s mlíkem, pak s příkrmy, teď zase mlíko, nechce to ovoce, kousky taky ne, to je pořád něco ![]()
Ahoj holky:-) tak my měli něco podobného jen s tím rozdílem, že malý nechtěl mléko již od 6,5 měsíce. Dá se říci, že sám sebe od kojení „odříznul“. V tom 6. měsíci jsme začínali taky s příkrmy a jak všichni radí pomalu atd. tak my najeli „v plné polní“ neb jsem si říkala, že něco přece jíst musí, když nechce za žádných okolností mléko. Naštěstí malý jedl kaše, takže my máme stále 2× denně kaši, a ráno snídá jogurt, vždy zatím jen Hollandii, ta mu jede. Většinou sní 200 - 250g, ale někdy i 300-350g, záleží to na tom, kdy se vzbudí a zda do něj ráno natlačím nějaké mléko. Pokud dostane mléko (rozmezí 20-70ml, záleží na jeho rozpoložení:-). Takže když pije nějakou trochu toho mléka tak pak méně jogurtu a naopak. Už jsem to mléko přestala řešit, protože jak píšete nikdo moc neporadí, protože všechny děti většinou mléko právě chtějí a je i problém je to odnaučit pak. Ale říká se, že když se jí hezky ostatní věci, tak se to mléko v těch jiných příkrmech dalo nahradit dobře a že děti nestrádají. Našemu malému ještě strašně chutnají takové mléčné „přesnídávky“ nevím jak to přesně nazvat, to najdenou sní i 2 kelímky, tedy 200. A když sní ty dva, tak má cca z 80% porytou denní dávku vápníku a tu jde především, tak doporučuji skusit toto, mají ruzní příchutě a jsou opravdu dobré, je to od nestlé. Ještě podotýkám, že malý má teď 10. měsíců a prospívá velmi dobře. Večer jde spát cca kolem 8 hod. a spí celou noc někdy do půl 6, to dám to mléko, teda pokuším se dát:-) pokud vůbec chceš, v poslední době moc ne, ale někdy spí až do 8 a to už pak dám jen ten jogurt, neb vím, že mléko je v tomto případě již zbytečné a přes den jen ty „přesnídávky“ a pak večer 2× kaši. S pitím vody nebo něčeho jiného je to tak, že se to ty děti musí naučit a ukoušet dávat, malý dříve pil nic, teď i 100ml za den zvládne, ale jak říkám, dávám mu to pít z hrníčku a pak má i jeden na hraní a s tím se taky při tom hraní napije, pak se i diví cože mu to tam teklo, ale zvládl to:-) Takže přeji hodně sil.
kripet píše:
Ahoj holky:-) tak my měli něco podobného jen s tím rozdílem, že malý nechtěl mléko již od 6,5 měsíce. Dá se říci, že sám sebe od kojení „odříznul“. V tom 6. měsíci jsme začínali taky s příkrmy a jak všichni radí pomalu atd. tak my najeli „v plné polní“ neb jsem si říkala, že něco přece jíst musí, když nechce za žádných okolností mléko. Naštěstí malý jedl kaše, takže my máme stále 2× denně kaši, a ráno snídá jogurt, vždy zatím jen Hollandii, ta mu jede. Většinou sní 200 - 250g, ale někdy i 300-350g, záleží to na tom, kdy se vzbudí a zda do něj ráno natlačím nějaké mléko. Pokud dostane mléko (rozmezí 20-70ml, záleží na jeho rozpoložení:-). Takže když pije nějakou trochu toho mléka tak pak méně jogurtu a naopak. Už jsem to mléko přestala řešit, protože jak píšete nikdo moc neporadí, protože všechny děti většinou mléko právě chtějí a je i problém je to odnaučit pak. Ale říká se, že když se jí hezky ostatní věci, tak se to mléko v těch jiných příkrmech dalo nahradit dobře a že děti nestrádají. Našemu malému ještě strašně chutnají takové mléčné „přesnídávky“ nevím jak to přesně nazvat, to najdenou sní i 2 kelímky, tedy 200. A když sní ty dva, tak má cca z 80% porytou denní dávku vápníku a tu jde především, tak doporučuji skusit toto, mají ruzní příchutě a jsou opravdu dobré, je to od nestlé. Ještě podotýkám, že malý má teď 10. měsíců a prospívá velmi dobře. Večer jde spát cca kolem 8 hod. a spí celou noc někdy do půl 6, to dám to mléko, teda pokuším se dát:-) pokud vůbec chceš, v poslední době moc ne, ale někdy spí až do 8 a to už pak dám jen ten jogurt, neb vím, že mléko je v tomto případě již zbytečné a přes den jen ty „přesnídávky“ a pak večer 2× kaši. S pitím vody nebo něčeho jiného je to tak, že se to ty děti musí naučit a ukoušet dávat, malý dříve pil nic, teď i 100ml za den zvládne, ale jak říkám, dávám mu to pít z hrníčku a pak má i jeden na hraní a s tím se taky při tom hraní napije, pak se i diví cože mu to tam teklo, ale zvládl to:-) Takže přeji hodně sil.
Děkuji za rady, ale zatím bohužel právě nic mléčného malá nesmí, to je asi ten největší problém :/ Jsme na speciálním mléku Neocate
Irssku, nestresuj se, to je normální, že je furt něco. Já nejdřív musela 2 měsíce odstříkávat mlíko na večerní kaši, jinak se budila 6× za noc hlady a normální kaše zvracela, teď kaše nejí vůbec, ale zas jí jiný věci. Po kouskách 2 měsíce zvracela, pak pomohlo učení přes kukuřičný křupky a teď zas kousky vyžaduje a nesnáší kašovitě konzistence
Myslím, že jste na tom ještě dobře, když jí aspoň masozeleninu a trochu pije, ono se to bude časem zlepšovat. Držím palce! ![]()