Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojte holky
mam takovy dotaz.mam skoro mesicni miminko a v posledni dobe je hodne neklidne i pres den,driv mivala jenom vecer prdiky.myslite ze na to muze mit vliv espumisan kapky proti nadymani?v pribalovem letaku pisou ze se to ma podavat pred kazdym kojenim 5-10 kapek,ale to mi prijde celkem dost,kdyz ji kojim co 2 hodiny zhruba,co myslite,mate s temito kapky zkusenost nekdo?i u kokeni a po kojeni se chvili vzdycky krouti nez usne.vecer se vubec nevyspime protoze ma uz od narozeni uplne prehozeny rezim,ve dne spi a v noci je vzhuru,nevite jak ji to mam odnaucit?prosim poradte nekdo ![]()
Holky určitě poradí z vlastní zkušenosti, já jen z doslechu několika maminek, espumisan si vůbec nechválí spíše naopak. možná bych zkusila jiný, hodně si chválí sab simplex nebo baby calm ![]()
Ahoj Ivet, když se mi malej kroutil fakt hodně, tak jsem mu espumisan dávala opravdu před každým kojením a řekla bych, že dost pomohl. Dávám k tomu i kapičky Bio Gaia, ale už mi docházejí a nové už asi nekoupím, přece jen je to pořádná darda…
O tom espumisanu jsem mluvila i s doktorkou a ta říkala, že to opravdu nevadí dávat mu to tak často, že si na to zvyknout nemůže (někde jsem četla, že může vzniknout návyk, že se pak sám nevykaká), ale doktorka to vyvrátila, takže jsem dávala 5 kapek na lžičku s troškou odstříkaného mlíčka před každým kojo.
Teď už dávám jen teď navečer a před spaním a v pohodě ![]()
I když u kojení mi pláče pořád, ale vždycky mu dám na chvilku dudlík, aby se uklidnil, nahodil rytmus a jedeme dál ![]()
S obráceným režimem neporadím
ale určitě někdo jiný jo. Ale myslím že se to po šestinedělí srovná, když začneš pomalu zavádět pravidelný režim:
Bude líp a líp a líp ![]()
Espumisan je složením stejný jako Sab-Simplex
Nějaké probiotické kapky jste třeba nezkoušeli?
Chce to ozkoušet, co vám bude vyhovovat, my jsme zkusili sabík, baby calm, lefax a zlepšení žádný, až espumisan pomohl.
My máme vyzkoušený Lefax,pomáhal nám úplně zázračně,nejdříve jsem dávala dle doporučení před klaždým krmením jedno stlačení pumpičky,později až po jídle podle toho kolik vypila,malá si totiž někdy jen cucla,tak se mi to zdálo zbytečné.Ve třech měsících to začala plivat,tak jsme vysadili a je bez potíží.
espumisan na chvili pomohl tak na dva dny a ted je to zas stejne,jeste horsi mi prijde.pomaha jedine kdyz ji vezmu a huskam,ale bojim se ze si na to zvykne,jenze nechte dite vecer rvat treba dve hodiny..
Ahoj. můj malej taky hodně trpí na prdíky. Sab simplex, Espumisan, Lefax a Infacol mají všechny stejnou účinou látku takže pokud nefunguje Espumisan tak nemá cenu kupovat jiný. Já dostala od doktorky homeopatika Magnesium sulfuricum 9CH a to nám docela pomohlo. Teď zkouším ještě homeopatikum Licopodium clavatum 9CH protože malý měl žloutenku a tohle je u žloutenkových dětí účinější. Docela nám to zabírá. Máme obvykle 1-2 krize za den a ty pak řeším rektální rourkou.
S přehozeným režimem je to těžké taky jsem se s tím potýkala, ale přes den jsem se mu hodně věnovala a na večer se ho snažím dost utahat a spinká už dobře.
Espumisan, sam simplex - nepomohly
Baby calm už trochu pomohly a hlavně jsou přírodní ![]()
A nejvíc nám pomohly laktobacily
Myslím, že si na chování nezvykne..doktorka mi říkala, že do tří měsíců miminko nemůžeš rozmazlit, že prostě potřebují maminčinu náruč..
taky nemám to srdce nechat malýho brečet, takže když pláče, tak si ho k sobě vezmu já nebo taťka. Chci si to užít se vším všude, uteče to tak strašně rychle, že se ani nenadějeme a půjdou nám děti do školy a pomuchlat se už nepřjdou ![]()
My malému dáváme probiotické kapičky bio gaia a ty krásně zabraly. Doplnili jsme to espumisanem, ale pořád to nebylo ono, tak jsme přešli na infacol a zlepšení bylo vidět do dvou dnů. Někdo tu píše, že v tom rozdíl není, ale řekla bych, že za to možná může to, že tyhle přípravky mají různou koncentraci a tím pádem dávka toho léku je jiná a možná se větší dávka lépe promíchá s mlíčkem v bříšku.
K obrácenému režimu - v šestinedělí se počítá s tím, že miminko si teprve vytváří nějaký režim. Nám se třeba osvědčilo posunout koupání do podvečerních (mezi 17 a 18h) místo večerních hodin, protože mimi bylo po koupání hodně čilé a probuzené a trvalo mu několik hodin než usnulo. Když se naučil naopak po koupání usínat, tak jsme mu zpátky posunuli koupání mezi 19 a 20 h, takže teď nám pěkně usíná kolem 20,30h.
Je to všechno na stejném principu. Ze své zkušenosti bych řekla, že postupem času je to lepší, neboť dozrává trávicí soustava. Nicméně jsem dávala Baby calm, je to přírodní ![]()
My používali Espumisan a nic moc. Když bylo nejhůř mazala jsem bříško mastí Pupík,ten zabíral. Ale prý se nesmí používat každý den. ![]()
Já nejsme moc příznivcem těchto různých kapiček. Zkoušely jsme jen baby calm - bez úspěchu. Dětský trávicí trakt je nezralý, ale stejně tak je pro malé minko náročné všechno okolo a kolikrát pláče ne z bříška. Neumím si vysvětlit třeba, že by dítě bolelo pravidelně bříško večer.
Dcera na to tolik netrpěla, ale třeba v noci se kroutila…nakonec jsem přišla na to proč, přes den se nosila, houpala, měla nějaký pohyb, ale v noci jen ležela a neměla žádný pohyb a to se pak těžko kadí. Takže jsem ji vzala do náruče, zádičkama k sobě, ruce pod kolinky, nožky nahoru a to se pak kadilo a ulevilo…časem jsem s ní pak chodila nad záchod, kde se vyprděla a vykakala.
ˇulevu taky přináší masáž bříška, cvičení s nožičkama - kolinka k břišku jako na žabičku, nahřát na bříško plínku nebo pecky či něco podobného.
Jinak hlavně hodně pomáhalo nošení - když mě bolely ruce, tak hlavně na večer byl výborný šátek. Mimčo potřebuje hlavně mít maminku co nejblíž a ne espumisan.