Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Děvčata, když vám v této situaci docházejí nápady, pusťte si na DVD film „Policajt ze školky“ s Arnoldem Schwarzeneggerem… ![]()
To byl samozřejmě vtip…
bude už jen hůř. Počkej až příjdou otázky typu, „proč si nemá teta stejné příjmení jako strejda?“ Při odpovědi, že se nevzali se hned ptá „proč?“ …
Juro u tohodle filmu se mi akorát vybaví památná věta: „Kluci mají penis a holky vagínu.“
ahoj no dítě není rádio a nejde jej otočením knoflíku vypnout. sama jsem takovýto problém nikdy nezažila, ač mi děti doma pořád mluví, tak se museli odmala naučit samostatnosti a nikddy jsem je neučila , že by ke hraní potřebovaly maminku… jinak pokud z holky šílíš tak doporučuji navštívit nějaké mateřské centrum,nebos e navštěvuj s nějakoi maminkou co má dítě ve stejném věku ,aby si děti hrály spolu, holt jednomu dítěti je asi dost smutno … přeji hodně štěstí a nenechávej se moc vytočit , děti to skutečně umí na jedničku zkoušejí co sneseme, musíš jí dát meze… naučit ji režim…
znam a ver mi ze az bude chtit KONKRETNI odpovedi tak bude hur- M si rano prohlizela kalhotky jestli tam nema krev… ze pry taky nechce miminko- probiraly jsme menstruaci, jak se miminko dela jeste ne- uffff
otazky tipu - proc jsi me narodila, proc se nejmenuju jako Andulka Chocholouskova, proc tam mas krev, proc neprijdes az v pul osme, kdy bude ten kveten, proc nemuzu na klucici zachod, proc musim do skolky kdyz chci zustat v jelsich, proc mam hnede oci , proc prsi, jak by me to auto prejelo, jak se jmenuje tahle znacka, proc musim vydrzet az to vyridis s panem policajtem( bohudik ty otazky nemely navaznost ale na poznamku u bezne kontroly- ted to musis chvili vydrzet- rekla ze NE- tak me bere slak…nastesti policajta taky pri pohledu na ni
) tak proste tyhle otazky poterbuji u M konkretni odpovedi a ne jen treba bezmyslenkovite hmm jo ne… opakovani… a to je teprv mazec
tuhl me spucovala - no ale vysvetli mi to poradne co to znamena- at to pochopim- kdyz jsem ji rekla ze ta znacka je pozor smyk…
co to je za znacku maminko??
pozor smyk
hmm a co to je smyk?
to ze se to muze klouzat
a proc se to muze klouzat?
protoze kdyz prsi tak to tu klouze
a proc??
no protoze tu jsou koleje a kdyz prsi tak ty koleje klouzou a kdyz po nich jedeme autem tak by na m to mohlo ujet a my bychom mohli nabourat
no to mi musis prece vysvetlit poradne abych to pochopila
![]()
FAKT bude hur ale ver ze v tom nejsi sama ![]()
hihihi, parádně jsme se nad „problémem“ zakladatelky s manželem zasmáli… ![]()
taky jsou dny, kdy Kubíka přemlouvám,že už je večer,že už i ptáčci spinkají,že večer už se nemluví… ![]()
Ale sotva oči otevře - Mamito,čo to je? Poď snidat. Dej mi jobut…a on si okecává i co dělá,sám pro sebe…jako kolovrátek
Jenomže u nás je bohužel jasné po kom to má… ![]()
Asi vás neuklidním, ale starší syn (20) mlel a mlel a mlel a mele pořád, večer ho musím vytlačit z mého pokoje a zavřít, jinak bych snad ani nešla spát ![]()
A ty otázky, když byl ještě prcek…
Kde je peklo?
Kolik vody teče v řece?
Proč si teta dává do slipů papír? ![]()
Proč má ten pán tak tlusté obočí?
Co ten pán žele(žere)?
A mohly bychom tu být až do rána ![]()
Normalne popisujes moje prostredni dite
cely den nezavre hubu a zvani a zvani a zvani
ja uz si tak nejak zvykla a kdyz si zvani u hry jen tak pro sebe vypinam a neposloucham (nekolikrat se mi vymstilo, pac pak najednou registruju otaznik na konci vety a automaticky prikyvnu a pak se nestacim divit k cemuze jsem to svolila
)
Zatim si muzes pomalu zvykat a psychicky se pripravovat na otazky „A Prooooooc…“ snazim se odpovidat a obcas kupodivu zabere „Pro slepici kvoc“ ![]()
U nás je to u staršího od 1,5 roku a doposud to není o moc lepší. Uklidním tě - zvykneš si a naučíš se vypnout.
Jeho mladší bratr mluví sice hůř, nicméně už se taky rozkecává, taktéž začíná mluvit nepřetržitě, tak se s manželem těšíme, až nás jednou uštěkají …
Martina
laducha píše:
Asi vás neuklidním, ale starší syn (20) mlel a mlel a mlel a mele pořád, večer ho musím vytlačit z mého pokoje a zavřít, jinak bych snad ani nešla spát![]()
A ty otázky, když byl ještě prcek…
Kde je peklo?
A mohly bychom tu být až do rána
Kolik vody teče v řece?
Proč si teta dává do slipů papír?
Proč má ten pán tak tlusté obočí?
Co ten pán žele(žere)?
Tak teď jsem se pobavila
Až tohle přijde, budu si to někam psát, abych to nezapomněla.
CD s pohádkama vyzkouším, ty v TV ji neberou ani náhodou. Do MC ani ke kamarádkám nemůžu, jsem na 2 měsíce mimo domov, tak trochu v buši, i do obchodu to mám několik km.
Díky za zasmání, docela to pomohlo. Jdu nabírat síly na další den ![]()
Ahoj,
chci Tě povzbudit, že je to normální. Synovi je 5 a jede takto několik let a neustále po mně požaduje povídat si o dinosaurech, evoluci, kam jdou lidi po smrti, jak se co dělá, kam pojedem, kdo přijede, kdy přijede táta - pořád dokola, pusu nezavře, kolikrát před ním zdrhám. Zachránila mě školka, kam chodí.
Už název diskuse mě pobavil
Mám to doma ve dvojím vydání, starší dcera začala filozofovat a mlet v 1,5 roce, dodnes se ještě nezastavila, mluví i ze spaní. Moje matka je taky hodně mluvná … skočit jí do řeči býval vždycky problém, muselo se počkat, až jí dojde dech .. Teď, s dcerou, musím občas nahlas zařvat, když se chci dostat ke slovu. Mladší začíná už taky rozvazovat … dost často je to u nás na Chocholouška, protože od 6 ráno do půl devátý večer si připadáš jako makléř na burze .....
Věř mi, že ve dvou letech je to ještě ROZTOMILÉ, na zabití je to až později
![]()
(Jen ještě poznámka - mám kamarádku, ta má taky dvě dcery- obě začaly mluvit hodně pozdě a ta starší, je jí 6, jako mé Elišce, má doteď velké problémy s mluvou a výslovností. Tak to si vždycky říkám zaplať pánbůh za ty moje žvanilky!!!!!!)
Jsem viděla v buse perfektní dítě s otázkami „a proč…?“
zajímavé bylo, že ona (holčička) rovnou začínala i odpovědi (slovem „protože“, nebo „aby“) a babička musela doplňovat jako v nějakém pravopisném cvičení ![]()
" a proč je ta silnice tak díratá?…Protože....."
U nás je to pravej opak..snažím se jí rozmluvit..nejradši by seděla pořád u tv..ale věřím,že je to vyčerpávající…co bych já za to dala…
Tak jsem si tak vzpomněla na Kubovo - Tak ti pěkně děkuji, maminko, že jsi mi to tak hezky vysvětlila… A dnešní - To má pívo, pán? (vyšel pán z vrátek a nesl flašku slivovice)