Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
syn-témeř tříletý- o sobě mluvi ve druhé osobě jednotného čísla, tedy napr. Ty chceš, místo ja chci. Dělali to vaše děti? Přejde to samo? Ma cenu ho nějak opravovat? Nebo je nejaka jiná cesta, jak ho to naučit říkat správně? Díky za reakce.
Kolem 3. roku dítěte si dítě uvědomuje své vlastní JÁ, zpravidla je to doprovázeno obdobím vzdoru. Takže vše je u vás v pořádku.
Tak syn taky začal nějak v poslední době blbnout s mluvením, ale mluví o sobě jako on. Takže místo já chci mi řekně on chce
Jinak mluví už normálně v pohodě, to je prostě zas nějaký další rozmar
Opravuju ho, říkám mu, že tady není žádný on a že o sobě se mluví jako já. Akorát mi na to vždycky řekl, že přece on je Matýsek. Tak se v tom vyznej
Celkem ho to už přechází a když to řekne, tak se většinou opraví už sám.
@jajka44 Kolem 3 roku je tohle normální
moje sestra o sobě mluvila jako o Diance (ve 3 oosobě jako ona). Například : Dianka dostala panenku podívej…dnes je jí 9 a je normální
. Náš mladej o sobě taky občas mluví ve 3 osobě ale už víc vnímá takový to já takže když něco chce tak říká např : prosím pití…
Je to normální. Náš malej si prošel obdobím, kdy o sobě muvil v ženském tvaru a teď jsme ve fázi, že říká TY budu pít mlíko. Ty se půjdu obléct. Případně o sobě mluví jménem Podej to Arnoštkovi.
Ale nenechávám, opravuju ho a velice se to zlepšuje. Tři mu budou v listopadu.
Ja jsem to prave ještě u jiného dítěte neslysela, většinou to, ze o sobě to dite mluvi ve třetí osobě, a říká třeba Matýsek to udělá. No opravuju ho, ale stejne si mele svou:-). Tak musím asi vydržet.
Začal se poradně rozmlouvat až tak posledního pul roku, to bych po něm asi najednou moc. Jinak období vzdoru uz ma snad rok.
A ještě jedna, vlastně dvě otázky: kdy děti zvládnou tvořit rozkazovaci způsob? Syn me stále ještě ukoluje v infinitivu většinou, zvládne tedy říct mami pojď, ale stále ještě rekne třeba otevřít lahev, a ještě kdy zvládne dite tvořit otázky? Syn se ptá kde je, co to je, jak se to děla, ale jinak se třeba neumí zeptat muzu si vzít to a to. Snad to nepopisuju moc zmatene:-)
To je opravdu normální,.Někteří kluci o sobě mluví jako o holce, např. Honzík byla apd.
První dítě tak mluvilo, protože ve druhé osobě jsem na něj mluvila já, tak to opakoval. Druhé dítě už ne, to už asi slyšelo, jak mluvím na první a že on odpovídá v 1. osobě. Je to o cviku, my jsme synovi přehráli scénku s manželem, jak na něj mluvím a jak on odpovídá.
Ale časem to pochopí i sám a opravovala bych.
Je to naprosto normální. Je to něco podobného jako když dítě odpoví na otázku místo já př. Kubíček. Začíná vnímat co znamená JÁ akorát se mu to trochu plete
Ahoj, dcera to dělala, hlavně když si prohlížela fotky - to jí občas ujede dodnes (má 3,5 roku). Opravovala jsem ji, postupně to vymizelo a začala mluvit v 1. osobě. Myslím, že v necelých 3 letech je to ještě v pohodě.