Mobbing v práci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Mobbing v práci
Všem hezký den.
Dlouho jsem nevěděla, jestli si to nenamlouvam, ale asi ne. Mám problém s kolegyní. Je o dost starší ode mě. Nejdřív dělala na jiném oddělení, odtud ji kolegové neměli rádi. Důvod nevím. Tak ji dali k nám. Dělala v kině části budovy a já ji potkávala v kuchyňce, na chodbě, v současnosti je víc jak půlrok téměř vedle mě. Nejprve se chovala jako kamarádka, poradila, smála se s námi, všechno fajn, ale poslední tři měsíce, jde to od jednoho k pěti, nevím jestli nehucka ostatní proti. Já nebo řeknu, ona musí zákonitě proti. Já se něco zeptám, ona zvedne otrávený obličej a řekne něco jedovatý. Nedávno ji vadilo, že píšu všemi deseti, jinak psát nevím. Měla jsem velmi přísnou paní učitelku na prstoklad, teď jsem za to ráda. Nemůžu za to, že ona datluje dvěma a vše ji trvá 5× tolik a nestíhá. A já mám víc času na přestávku a mám dřív hotovo, ale neflakam se. Pak se stěžuje, že bere tolik co já a ona chudinka má toho tolik a jestli nechci nějakou její práci, když jsem tak skvělá. Jen ji vidím, už mám žaludek jako na vodě. O tom, té věčně chodi do práce nachcipana a nemocná, to nemluvím. Jednou tam 2 týdny evidentně nemocná chodila, prskala na všechny, stejně skončila se zápalem plic doma, vezla ji rychlá ale ne z práce, kolik lidí včetně mě nakazila, ale pohoda. Nestyděla se, vždyť ona musí vydělávat. Ale to asi všichni. Já nevím o tom, že bych ji někdy ublížila. Zase jsem doma se zánětem dutin, úplně ji mi špatně při pomyšlení, že tam zase budu muset jít. Přemýšlím, jestli vyklidim pole a půjdu jinam, když to tam tak funguje. Vydržet se to opravdu nedá. Nevím, proč ji kolegové z druhého oddělení vyhnali, ale nedivím se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Poradím ti jednu kouzelnou větu co jí rict Jdi už do prd ele
Dej si sluchátka a dělej si svoji práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, pokud ti to takhle vadí, řeš to s vedoucí, ať si ten váš tým nějak vyřeší. Tvoje kolegyně evidentně závidí, že máš víc času, že se ti práce dělá rychleji a pod.. To, že píšeš všemi deseti, je tvoje věc, a to, že ona datluje pomaleji to je zas její problém… Co nechápu, proč si to pořád bereš tak osobně. Pokud přestaneš reagovat na její jedovaté řeči a sledovat, co dělá za ksichty ( proč to vůbec děláš?),přestane je říkat. Ukaž jí, že ti její názory jsou ukradený. Všimej si svého a je to. Nebo o co ti jde?
A pokud to tam opravdu nezvládáš, tak tu změnu práce klidně zvaž, ale věř mi, že v jiný práci potkáš nějakou jinou kolegyni, která ti taky nesedne, takhle to zkrátka v kolektivu lidi chodi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sunnysmile19 píše: Více
Vedoucí? Vedoucí je chlap, ale řešit tyhle věci on prostě neumí. To už každý vzdal. On se vždy usměje, všechno je žert, všechno se dá vyřešit. O jedny co odešla, tak šířila, že prý je feťačka. Dokonce i to vedení nechalo chladným.
Jistě, je to open space, tam každýmu na každým něco vadí. Jedna se celou dobu hihna, další jinak než vulgárně mluvit neumí, další dupe jak stado slonů. Ale to všechno se dá. Třeba jedna z naší části externě studuje a půlku pracovní doby pise seminarky, učí se, čte si, tohle neřeší, ale že já si otevřu předpověď počasí, to jí pobuřuje a hned si ke mne sedá a ona bere tolik co já a já to a tohle, proč to všechno a jestli to stihnu. Jestli stihnu, to je snad moje věc, ne? Já se taky nestarám, jestli stihne ona. A pokud nestíhá, tak ať si nesedá vedle, neprská na mě svoje bacily a nestráci čas, protože se může stát, že opravdu nestihne. Upozorňuji, že všechno mám hotový. Nedělám nic na úkor práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to jaksi neumím
Já byla na základni škole i na střední šikanována. Prostě já to nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky takhle nemluvi, s každým být zadobře, a když se neco vyskytlo, tak máma mi rekla- vykašli se na to a nech to plavat. Ano, někdy je to nejlepší, co může člověk udělat, ale někdy si zase nemůže nechat vše líbit a nechat to tak
To je pak za vola.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nebav se s ni. Tím myslim, slušné pozdrav, reaguj na pracovní veci, ale na soukromé ne. Povez ji, ze si to nepřeješ. Dělej si svou práci a ji si nevšímej.
- Citovat
- Upravit
A co jí říct aspoň nezdržuj se se mnou, všímej si své práce, ať máš dřív hotovo. Musíš se za sebe trochu postavit, jinak se do tebe bude navážet pořád. Sama přece vidíš, že je to omezená osoba slušně řečeno, tak se nedej. Využij toho, že jsi inteligentnější než ona ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To není mobbing. Kolegyně je nepříjemná krása. Nejlepší ignorovat, v případě, že by furt rýpala, podat stížnost na nadřízené (její, tvojí, personální oddělení). Nejlépe ale stížnost založit na konkrétních věcech - otrávený obličej nestačí, nejlépe mít třeba e-mail nebo svědky nevhodného chování.
Jinak nezůstává než se na to povznést a mít ji někde no…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nauč se reagovat na různé její hlášky - ohradit se nebo ji asertivně poslat do řiti.
Neříkej, že to neumíš a co máš dělat jiného - nic, je čas se to naučit a na ní si to můžeš dobře natrénovat. Může se ti to pak hodit i jinde v životě. Připrav si, jak bys mohla reagovat na různé její kecy, řekni si je nejdřív pro sebe. Existují i kurzy asertivity.
Taky jsem se to musela učit ve stávající práci (a stále musím), taky jsem to absolutně neuměla, ale realita v práci mě naučila… vždy jsem si zpětně říkala, jak a co jsem mohla říct, jak to zkusím příště atd. a už mi to jde lépe.
Zvlášť pokud nemáš oporu ve vedení, se nauč reagovat sama.
Dobře funguje „ignor“, to by mohlo jít i v tvém případě - odpálit ji jednou větou a dál nic neřešit, nereagovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janushh27 Co se týče vedoucího, je naprosto logické, že nebude zasahovat do situace s kolegyní, která už tam není. Jeho úkolem je řešit aktuální tým a ne se zabývat pomluvami o někom, kdo už dávno vypadl. A pokud si z toho sama vytváříš nějakou nenávist nebo averzi, možná bys měla přehodnotit, zda se nechceš víc soustředit na svou práci než na to, co kdo o kom říká. Zdá se, že sis vytvořila ve své hlavě svůj problém.
Tohle si tvoříš sama a zbytečně z toho děláš drama. Nauč se být víc asertivní a soustřeď se na to, co máš dělat, místo toho, abys reagovala na každý jedovatý nástřel nebo si to brala extra osobně. Hranice si stanovuješ jen ty., tak klid, odpověz krátce a věnuj se tomu, co máš dělat, ne tomu, co ti kdo vedle říká nebo jak ti kdo připadá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sunnysmile19 píše: Více
Myslím, když tam ta bývala kolegyně ještě dělala. Tak to řešila i na personálním, zametlo se pod koberec, dostala vytýkací dopis a tím to skončilo. A prý to byl žert. Tehdy se rozhořčila, že jasně, strci do ní na schodech, ona se tam zničí a bude to pořád žert. Vyhodí ji z balkonu a bude to žert. To už přehanela. On je takový měkký a nevi tohle řešit. Já ho snad nikdy neslyšela řvát a že by to bylo třeba. A tuhle kolegyni si firma považuje, protože je z jiného státu, je národnosti, která je v Česku posledni roky dost rozšířená a umí jeden jazyk, který já neumím, ona ho umí, pac je rodila mluvčí, tož tak. Nevím, jestli je to i tím. A to s lidmi, kterých postihla válka soucítím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Až by měla zas příprc na moje psaní deseti, odpověděla bych jí s úsměvem :
Víte co? Už dost. Naučte se to taky a dejte mi konečně pokoj, nebo to budeme řešit jinak. Nemůžu za to, že co já mám za hodinu, vám trvá nejmíň dvě. Nazdar.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak v podstate pises, ze se na tebe blbe kouka a je protivna. Co si tak predstavujes, ze by s tim mel nadrizeny delat? Pokud plni sve pracovni ukoly, tak ji max ji napomene, at si hledi sveho. To ty by ses mela naucit se sama ohradit. Misto toho se tim uziras a delas si seznam, co je na ni tak hrozne V kazdem vetsim kolektivu jsou lidi, kteri si proste uplne nesednou, musis se naucit se s tim popasovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit