Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@saadet toho jsem byla nekolikrat svedkem, jelikoz jsem mj. pracovala a pracuji s detma, takze to neni inteligentni svetonazor, e fakt z letite praxe…Posmivani vadi kazdemu, i zdrave sebevedomemu jedinci a je jedno, jestli mu je 5 nebo 30
@saadet píše:
a na tento „inteligentní“ světonázor jsi přišla jak? Wau snad když se svému dítěti věnuješ a vychováš z něj sobestacneho a zdravě sebevědomého jedince nemělo by mu žádné posmivajici se dítko vadit. Nesnáším tohle hloupé paušalizování, taky bacha aby jednou nebylo tím posmivajicim se dítětem to tvé
Upřímně řečeno, taky s tím mám jen špatné zkušenosti (a není moc rodičů, kteří by uměli přiznat chybu nebo s tím byli ochotni něco dělat)
a byť by nějaké posmívající dítko nemělo vadit, asi si dovedeš představit co za atmosféru to vytvoří, když takové děti v kolektivu převažují. A upřímně řečeno, je to starost především rodiče, aby své dítě vychovával adekvátním způsobem. Přeci když ti dítě zmlátí nějaký jiný kluk, tak si taky neřekneš „ale tak to je jejich věc a můj syn se musí umět bránit“. Ano, musí se umět bránit, ale zároveň to nijak neomlouvá dané dítě ani jeho rodiče. A to, že tyhle věci dětem do ruky nepatří je obecně známý fakt. V tomhle věku to navíc může reálně uškodit, protože to jednak podporuje chování typické pro závislost (tudíž náchylnost k závislostem ve vyšším věku je mnohem výraznější), navíc to může přispět k degradaci vývoje. Samozřejmě je to do jisté míry paušalizování, ale tomu se u podobných věcí nevyhneš. Je asi jasné, že se vždycky může najít skupinka dětí, pro které to nebude tak úplně platit, na druhou stranu je nesmysl se snažit ignorovat to, že to ten negativní vliv má.
@Nimie píše:
Upřímně řečeno, taky s tím mám jen špatné zkušenosti (a není moc rodičů, kteří by uměli přiznat chybu nebo s tím byli ochotni něco dělat)a byť by nějaké posmívající dítko nemělo vadit, asi si dovedeš představit co za atmosféru to vytvoří, když takové děti v kolektivu převažují. A upřímně řečeno, je to starost především rodiče, aby své dítě vychovával adekvátním způsobem. Přeci když ti dítě zmlátí nějaký jiný kluk, tak si taky neřekneš „ale tak to je jejich věc a můj syn se musí umět bránit“. Ano, musí se umět bránit, ale zároveň to nijak neomlouvá dané dítě ani jeho rodiče. A to, že tyhle věci dětem do ruky nepatří je obecně známý fakt. V tomhle věku to navíc může reálně uškodit, protože to jednak podporuje chování typické pro závislost (tudíž náchylnost k závislostem ve vyšším věku je mnohem výraznější), navíc to může přispět k degradaci vývoje. Samozřejmě je to do jisté míry paušalizování, ale tomu se u podobných věcí nevyhneš. Je asi jasné, že se vždycky může najít skupinka dětí, pro které to nebude tak úplně platit, na druhou stranu je nesmysl se snažit ignorovat to, že to ten negativní vliv má.
Ale ano, s většinou co píšeš naprosto souhlasím, ale tvrdit, že koukání na pohádky dělá z dětí tyrany je prostě hloupé
a já rozhodně nevidím přímou souvislost mezi tímto výše napsaným. Já třeba naopak mám ve svém okolí většinu dětí ala „nevýchova“, RABR apod a to je teprve neštětstí. Z mého pohledu zakomplexovaní rodiče, nebo s nějakým ukřivděním z dětství/mládí se rozhodli, že jejich dítě bude individualita, které se musí vše dovolit a vysvětlit, aby náhodou nebylo v průběhu života utlačováno. No výsledek je ten, že jsou školky, kroužky a hřiště plná spratků co ničí cizí majetek, dělající scény a beroucí si vše co chtějí…to je např za mě zlo. Nechci tu rozebírat jednotlivé „styly“ výchovy, neb nevýchova je akorát výbornej business od dámy bez dětí
RABR ve své podstatě není špatný, ale správně ho téměř nikdo neaplikuje a hlavně obecně je většina toho pouze neschopnost rodičů vychovat z dětí slušné lidi
a hlavně žádný jediný směr není správný, už z principu té indivudality bych měla své dítě znát a přizůsobit výchovu i jemu. No selský rozum mizí zkrátka na všech frontách ![]()
Btw než začne sprcha, že opakem je poslušnost a přísnost, event bití, pak opravdu věřte, že není ![]()
@saadet aha, já to pochopila, že to byla reakce v návaznosti na to svěřování telefonů a tabletů, ne na pohádky samotné. S ostatním souhlasím ![]()
Holky kliiid ![]()
Jo, na cestu v autě kouká na pohádky, ale třeba dnes litala cely den na chalupě, sbírala jablka a ořechy, hladila králíky, krmila kapry v rybníce, vyráběla mošt a byla ve včelíně.
Myslím, že je to normální dítě. Žádný otrok mobilu. Má spoustu normálních zážitků.
Díky všem, co mi poradily. Mějte se ![]()
@quinsley to teď ale neposoudíš (kromě faktu, že potřebuje do auta telefon), to poznáš až časem - předškolní/školní věk… vůbec nejde o to, že má kromě toho i jiné zážitky. To je jenom dobře. Ale to je trochu jako s tou sprostou mluvou (byť uznávám, že je to trochu hloupý příklad), je úplně jedno že občas mluví i jinak a je teď zvyklá s rodiči mluvit slušně. To, že to slyší čím dál víc a považuje to podvědomě za přirozené a normální způsobí, že potom za pár let nebude mít problém v záchvatu vzteku říct o kamarádce, že je to ****. V tomhle věku je v rozvoji, velmi snadno přijímá nové podněty, velmi snadno si zvyká na nové věci a akceptuje určitý model fungování v životě. Proto se tu o tom rozhořela taková debata.
Já to nemyslím nijak zle vůči tobě, na druhou stranu mě třeba upřímně štve jak to potom vypadá v kolektivu dětí, kde to rodiče vnímali podobně jako ty. A pak je těm dětem 10 a rodiče jsou naštvaní, že dítě najednou nefunguje tak, jak by si představovali. Protože už má vlastní hlavu a místo aby do puberty vstupovalo s tím, že umí vybít energii a vyřádit se, umí pracovat samo se sebou, tak do puberty vstupuje s tím, že se reálně nedokáže zabavit u ničeho jiného než u co nejprimitivnější činnosti co to jde (což mimo jiné podporuje i náchylnost k závislostem).
Největší problém je v tom, že rodiče absolutně nevnímají rozdíl mezi elektronickýma zařízeníma. Asi nejčastější hláška co slýchávám je „ježiši, počítač rozhodně nedostane, i tak u toho sedí celé dny a nechce chodit ven“. Co si ale žádný z nich neuvědomuje je to, že počítač fakt není problém. Ten má naopak reálnou šanci přispět dítěti ve vývoji. Problém jsou oblíbené primitivní hry, telefony a tablety. Tam jsou ta rizika někde o řád úplně jinde. Někteří už to v případě malých dětí přirovnávají k malé dávce kokainu. Zdánlivě přehnané, ale těch dětí je každým rokem čím dál víc a obecně je to považováno za dost velký problém, protože zatímco dřív k tomu přišly aspoň starší děti, dnes je opravdu běžné to nacpat 2 - 4 letému dítěti. Což je upřímně řečeno docela katastrofa, tím spíš že se ty důsledky fakt projeví až časem.