Mohou mě vyhodit, když jsem na nemocenské?

Anonymní
28.1.21 14:08

Mohou mě vykopnout?

Ahoj.Jsem na nemocenské 5 měsíc a zjistila jsem že zaměstnavatel dál inzerát na mou pozici. Ptám se, když se vrátím, tak on může říct : pardon my už máme někoho jiného? 8o může mě vůbec vyhodit? Co můžu při návratu udělat, aby se mě nezbavili? co hlavně nepodepisovat? Prostě prosím o radu :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21067
28.1.21 14:17

Ten inzerát může být pouze na dobu zástupu za nemoc, takže klid. A výpověď ti dát potom klidně může, jako kdykoliv jindy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.1.21 14:19
@Cenarius píše:
Ten inzerát může být pouze na dobu zástupu za nemoc, takže klid. A výpověď ti dát potom klidně může, jako kdykoliv jindy.

Ale odstupné musí dát ne?

• Citovat
  • Upravit
66871
28.1.21 14:20
@Anonymní píše:

jak dlouho jsi zamestnana?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
28.1.21 14:21
@Anonymní píše:

A komunikuješ se zaměstnavatelem? Ví, co Ti je a kdy by jsi se mohla vrátit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KatieD
28.1.21 14:21

Zalezi, jestli jsi onemocněla ve zkušební lhůtě, pokud ano, zkušebka se přerušuje a pokračuje po ukončení nemocenské. To Tě můžou potom propustit bez udání důvodu v podstatě hned. Pokud ve zkušebce nejsi, můžou Te propustit s výpovědní lhůtou dva měsíce (plus vyplatit podle odpracované doby případné odstupne) nebo můžete podepsat dohodu s termínem odchodu… Držím pěsti! (Okamžitě propuštění mimo zkusebku je možné jen při hrubém porušení pracovní kázně…)

• Citovat
  • Upravit
53190
28.1.21 14:22

A máš smlouvu na dobu neurčitou?
Já bych moc neplašila, tak prostě někoho potřebuje, když už jsi 5 měsíců doma. Třeba vezme jen brigádně, na DPP. Vyhodit tě pak samozřejmě může, ale klasická výpověď s odůvodněním (a to, že na tvou pozici má někoho nového, není zákonný důvod, pokud vím) a odstupným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
28.1.21 14:22
@Anonymní píše:

Pokud mu nepodepíšeš dohodu o ukončení pracovního poměru, pak při výpovědi ano. Nebo ho specifikovat v té dohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
28.1.21 15:14

Nejlepší je neflákat se a nemarodit! Ale chápu, zaměstnaneckej lemplů klasika…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.1.21 15:39
@Anonymní píše:
Ahoj.Jsem na nemocenské 5 měsíc a zjistila jsem že zaměstnavatel dál inzerát na mou pozici. Ptám se, když se vrátím, tak on může říct : pardon my už máme někoho jiného? 8o může mě vůbec vyhodit? Co můžu při návratu udělat, aby se mě nezbavili? co hlavně nepodepisovat? Prostě prosím o radu :(

Anonym osobní údaje.

Vyhodit tě může a odstupné ty dát nemusí. Řešila jsem to celé s právníkem, bohužel neudělali nic protiprávního, jedině jak se proti tomu bránit by bylo potom u soudu, kde by oni museli dokázat, že to z čeho mě obvinili je pravda.
Do té doby jsem si myslela, že jen tak někomu dát výpověď nelze, ale lze.

Byla jsem na krátké nemocenské, bylo očividně vidět že jsem nemocná, šla jsem na začátku koronakrize na nemocenskou z práce, kde jsem z důvodu nemoci nebyla schopná fungovat.
Po nemocenské přijdu celá natěšená do práce, supr konečně práce a…
Vytýkací dopis, že vyhrožuju zákazníkům (podotýkám prý několik let co jsem tam byla zaměstnaná), zajímavé že celou dobu zaměstnavateli nevadilo, že mu odlákávám zákazníky a dělám spatné jméno firmě, přitom zákazníci mi občas podstrčili i za práci navíc peníze, nosili různé věcí atd…
Kolegyně, které se obávali že by přišlo o místo se pod vytýkací dopis podepsali.
Stanovuje se sice lhůta pro napravení nedostatku, ale to je nic. Když zaměstnavatel v té době může dát výpověď a tvrdit, že náprava nebyla provedená. Šefka potřebovala místo pro svoji neteř, takže někoho se potřebovala rychle zbavit, což se ji povedlo…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.1.21 15:57

Ahojky, zalezi, jak dlouho jsi byla u firmy a jakou smlouvu jsi mela.
Asi bych se sla poptat a domluvit se, co se deje a proc se na tvou pozici pribira. Tva nemocenska bude pokracovat jeste dlouho? Zamestnavatel ma mozna hodne prace a malo lidi, takze je logicke, ze bude prijimat a necekat.
Kazdopadne ti muze dat vypoved pro „nadbytecnost“ Je to ted velmi caste a zamestnavatele se vymlouvaji na covid situaci. Reorganizace firmy apod. V tomto pripade by sice nemel nabirat nove lidi, ale malokdo se brani zalobou a nasledne soudnim procesem. Jestli jsi tam delsi dobu a smlouvu mas na neurcito, tak bys mela dostat odstupne a taky dvoumesicni vypovedni lhutu. Dej si pozor, co budes mit v pripadne vypovedi napsano. Musi tam byt jista prekazka ze strany zamestnavatele. Nepodepisuj nic, co by smerovalo k nejake dohode z obou stran. Pak ti totiz nemusi vyplace nic a v pripade, ze nastoupis na urad prace, tak dostanes taky houby, jelikoz jsi odesla z vlastni vule.
Pokud se v necem pletu, tak se omlouvam. Radeji se jeste doptej nekoho, kdo se v tom vyzna.
Drzim palce. Dnesni doba je uplne na nic.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.1.21 16:10

@ovichus Napadlo me to stejne, ale ne kazdy je lempl. Lempl by asi neresil sve misto a nebal se o nej.
Ja jsem dostala vypoved po x letech. Ani jednou jsem nebyla na nemocenske, dovolenou jsem narychlo vybirala koncem roku, prace me bavila a plnila jsem si ji presne tak, jak se ocekavalo a presto mi kopli do zadku. Staci jedna zamindrakovana a neoblibena nadrizena, ktera cukruje s vedenim a neboji se lhat do oci a vyhazov je na svete… Snasim to hrozne, protoze nas bylo vice a ani jedna jsme neudelaly nic spatneho. Ted jen doufame, ze na takove sv..ě se voda vari a pravda vyjde brzo ven!!!

• Citovat
  • Upravit
561
28.1.21 16:53

@ovichus jako vážně? V minulém zaměstnání jsem onemocněla encefalitidou a teda nepřišla jsem si jako lemp jsou nemoci které se nedají ovlivnit… Snad to nikdy nepoznáte a nebudete na sebe muset nahlížet jako na lempla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
28.1.21 20:33

@ovichus ty víš co zakladatelce je??
Já pracuju 6 let, za těch 6 let jsem byla na neschopence 1×, měla jsem mononukleózu a po té zánět do nervu v čelisti. Nemohla jsem měsíc otevřít pusu. Celou dobu jsem se stravovala jen jogurty, presnidavkami a polévkou a vše jsem tahala brčkem. Na PN jsem strávila 4 a půl měsíce a neřekla bych že jsem lempl :nevim:

Proč je tolik lidí co hned někoho soudí??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat