Mohu si vybrat - mateřská?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mohu si vybrat?
Mám takový dotaz. Vím, že holky, které nemají odpracováno jdou rovnou na Rodičivský příspěvek a nemůžou si vybrat. Musí jít na čtyři roky. Já taky nemám odpracováno, ale před porodem jsem chodila do školy a i když tomu moc neruzumím, tak jsem ze začátku pobírala PPM, pak mi po nějaké době tu PPM zrušili a musela jsem si jít požádat o rodičák. Teď k věci. Chci se zeptat jestli si můžu vybrat jestli chci být 3 nebo 4 roky na mateřské. Prvně jsem myslela, že ne, ale pak jsem někde na netu četla, že ty kterým vznikl ze začátku nárok na PPM si vybrat mohou. Tak nevím jestli můžu když jsem to brala jen asi čtyři měsíce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
petulko: nemuezs.Nesplnila jsi podminku nepracovala jsi.Musela bys odpracovat 270 dni jde o to ze jsi nebyla ucastnik na zdravotnim a socialnim.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ja moc nerozumim tomu, jak ti vzniknul narok na ppm
Na PPM mli driv narok i studentky, meli nejaky denni zaklad pro vsechny stejny, ale to se zrusilo tusim v roce 2008. Jeste se do tech 270dnu snad pocita uspesne ukoncene vzdelani, ale jak to je, to uz nevim.
Jeste tu ted nekdo vytahnul, ze na obdobi porodu a sestinedeli muze dr napsat neschopenku, pokud byla zenska na neschopence cele tehu a nevesla se do ochranne lhuty z predchoziho zamestnani, neni to tak, ze jsi mela spis nemocenskou? Jak dlouho ti platili? V pripade nemocenske by ti narok vzniknout mel.
Jinak prislusny urad vzdycky vydava „Prechodne opatreni“ pro lidi, kteri se prave octnou uprostred nejake zmeny, takze bych se pidila tam, pokud to opravdu byla ppm, kterou ti prestali vyplacet, ale prijde mi to divne, vetsinou je to tak, ze kdyz uz jednou narok vznikne, tak na ni narok je a to, ze treba mesic po zacatku vyplaceni zmeni podminky naroku, to uz nijak neovlivni stavajici pobiratelky. Jen to muze ovlivnit stavajici vysi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem to taky nechápala když jsem nepracovala. Říkali, že půl roku po ukončení studia jsem ještě v nějaké ochrané lhůtě ve které když porodím, tak je mi nejakou dobu vyplácena PPM. A protože bych chtěla být doma jen tři roky tak jsem o tom hledala něco na internetu a tam to bylo tak klamavě napsáno. Bylo tam, že ty které nepracovaly na to nárok nemají a od začátku berou Rodičák a v dalším odstavci bylo, že matky kterým Na začátku vznikl nárok na PPM si mohou vybrat 3 nebo 4 letou variantu. Jsem z těch lejster a zákonů jelen. Všechno je složité a když půjdu na sociálku tak mi poradí jen to co je nejvýhodnější pro ně, tak jsem se právě chtěla tady zeptat jestli na tom někdo nebyl taky takhle ať ze mě zase neudělají na Sociálce blbce. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Petulko: a kolik je prosim te tedka ditku let??
Jeste me napada nechodila jsi nahodou na brigady??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Malý má teď 18měsíců. Proto to zjišťuju, protože pokud si můžu vybrat tak to musím udělat v jeho 21měsících. Ne brigádu jsem neměla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
no pokud máš PPM, tak mě napadá jen varianta, že jsi pracovala (s účastí na soc. poj.) klidně i kratší dobu než je těch 270 dní za poslední 2 roky a započítalo se ti studium jako náhradní doba, aby ti vzniknul nárok na PPM. Hodím jsem nedávnou diskusi, kde jsme to řešili…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak to nic, když jsi nepracovala…
a nemohl v době porodu platit ještě zákon, o tom nároku PPM studentkám (a do x doby od ukončení studia)? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Petulko: takze tim ze jsi nepracovala tak narok nemas.
Ja ti to vysvetlim.
Vzhledem k tomu ze jsi porodila v roce 2009 jestli pocitam dobre tak v unoru.A do konce roku 2008 se vyplacela materska jak uz zde nekdo psal studentkam.
Proto ta materska.
Ale na volbu delky narok nemas nebot jsis neplatila zdravotni,socialni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak pozor.petulko ty jsi tu skolu ukoncila uspesne??ja totiz nasla toto
Výjimkou jsou studentky, které úspěšně ukončily studium a počátek 6. týdne před stanoveným termínem porodu připadne do 270 dnů od jeho ukončení. V takovém případě se doba studia na střední, vyšší odborné či vysoké škole do doby účasti na nemocenském pojištění započítává.A podle toho co jsem vycetla tak eventualne narok mas.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kattkka píše:
Petulko: takze tim ze jsi nepracovala tak narok nemas.
Ja ti to vysvetlim.
Vzhledem k tomu ze jsi porodila v roce 2009 jestli pocitam dobre tak v unoru.A do konce roku 2008 se vyplacela materska jak uz zde nekdo psal studentkam.
Proto ta materska.
Ale na volbu delky narok nemas nebot jsis neplatila zdravotni,socialni.
Pokud si Petulko porodila v únoru 2009, tak si nárok na mateřskou měla, protože do konce roku 2008 byli studenti nemocensky pojištěni a ochranná doba je 180 dní, do které ses bohatě vešla.
Jinak mateřská se pobírá 28 týdnů a začíná cca 6 týdnů před porodem, tudíž tipuji, že ti ji nijak nezrušili, ale prostě skončila.
Tím, že si PPM pobírala, tak máš nárok na volbu délky RP, výběr se vůbec neváže na placení sociálního a zdravotního, ale pouze na to, zda byla čerpána PPM. Takže rychle utíkej provést volbu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kattkka píše:
Tak pozor.petulko ty jsi tu skolu ukoncila uspesne??ja totiz nasla toto
Výjimkou jsou studentky, které úspěšně ukončily studium a počátek 6. týdne před stanoveným termínem porodu připadne do 270 dnů od jeho ukončení. V takovém případě se doba studia na střední, vyšší odborné či vysoké škole do doby účasti na nemocenském pojištění započítává.A podle toho co jsem vycetla tak eventualne narok mas.
Tohle je něco malinko jiného - vztahuje se to na studentky, které ukončily úspěšně školu a nastoupily do práce, ale nestihly v odpracovat těch 270 dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani: holky studentky ktere pobirali PPM tak rikali ze narok nemeli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to je nejake divne.ted jsem vycetla ze jo.No nic zakladatelko skoc na soc.a pak dej vedet. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za info. Určitě tam zajdu a bude lepší když na ni vybalím, že sem slyšela, že mám nárok než abych se jen tupě ptala. No kdyby mi to vyšlo, tak by to byla paráda, protože jsem s malým sama a vůbec nevím jak bychom žili kdyby mi to skočilo od 21.měsíců na 3800,– Tak opravdu děkuju. Jsi první kdo mi to takhle pěkně vysvětlil. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit