Konec pracovního poměru&ochranná lhůta

Anonymní
1.9.10 11:30

konec pracovního poměru&ochranná lhůta

Vím, že podobná témata byla už několikrát řešena, ale chtěla bych se zeptat konkrétně na můj problém: s manželem se snažíme o otěhotnění, bohužel, zatím se ještě nezadařilo.Koncem roku mi končí pracovní smlouva, kterou mi zaměstnavatel neprodlouží. Pokud se mi podaří otěhotnět až např. v prosinci budu mít pak nárok na mateřskou a výběr délky rodičáku, když by se dítě narodilo až po 180 denní ochranné lhůtě? Lze si i na první dítě vyřídit mateřskou a délku rodičáku přes manžela, pokud bych já nárok na mateřskou neměla.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3040
1.9.10 11:39

Ahoj, tak s tou ochranou dobou je to tak, že musíš nastoupit na mateřskou (6-8 týdnů před porodem) do 180 dnů od výpovědi. Mě se to teď také týká a bohužel (pokud se povede IVF) mi to uteče zhruba o 14 dní. Takže budu bez mateřské a s 4 letým rodičákem. S tím převedením mateřské ti určitě někdo odpoví, to nevím přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101930
1.9.10 12:00

Pokud se nevejdeš to těch 180 dnů, tak nárok na mateřskou nemáš, ta doba se počítá do nástupu na mateřskou, tj. do těch 8-6 týdnů před porodem. Jinak zatím výběr délky přes manžela udělat jde, ale jak to bude novém roce, to nikdo neví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.9.10 12:34

Myslím že musíš mít odpracovaný minimálně půlrok abys měla nárok na mateřskou..a jdi třeba marodit před ukončením smlouvy a uvidíš pak na co budeš mít nárok :think: Já šla marodit měsíc před ukončením smlouvy,ale to už jsem byla těhotná.. a nárok jsem měla jak na mateřskou tak na volbu rodičáku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.9.10 12:50

A pokud bych šla na nemocenskou ještě před ukončením prac. smlouvy a v jejím průběhu bych otěhotněla, tak bych měla nárok na mateřskou a volbu délky RD, ikyž bych se nevlezla do 180 denní lhůty?

• Citovat
  • Upravit
101930
1.9.10 13:05

Neměla, pro mateřskou platí 2 podmínky, mít v posledních 2 letech „odpracováno“ alespoň 270 dní, což předpokládám, že máš a ta druhá je nastoupit na mateřskou do 180 dní (případně může tato doba kratší, pokud zaměstnání bylo kratší) od ukončení pracovního poměru. To jestli seš po ukončení pracovního poměru na neschopence, na UP nebo doma a hradíš si zdravotní sama nehraje žádnou roli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.9.10 14:10

Třeba se Vám podaří otěhotnět během října a vše bude v pohodě :wink: držím palce :palec: :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.9.10 14:34

Děkuju za odpovědi, jste moc hodné. Ještě mě napadá poslední otázka, která se vztahuje k odpovědi od Ivy.mystery: kdybych teda otěhotněla např. v prosinci a šla hned na neschopenku, tak bych pak měla možnost mateřské a volby RD nebo pořád prostě platí 180 dní, do kterých se musím vejít?

• Citovat
  • Upravit
3040
1.9.10 16:18

j.a.n.i.1 Mám dotaz. Prosím tě, jak by to bylo, kdybych neměla nárok na mateřskou (uteče mi to o 14 dní), ale porodila předčasně. Jak by se to potom bralo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101930
1.9.10 17:50

Anonymní co ti není jasné na větě, že musíš nastoupit na mateřskou do 180 dní od ukončení pracovního poměru , abys na ní měla nárok?

lemaz No, to bys musela porodit hodně předčasně… musela bys porodit ještě v té lhůtě 180 dní, jinak pokud porodíš třeba o 3 týdny dříve, tak se to nepřepočítává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.10 08:41

j.a.n.i1: jj. chápu to, jen jsem si nebyla jistá jestli může nemocenská hrát nějakou roli, tak jsem se radši ujistila. Děkuju za informace.

• Citovat
  • Upravit
7628
15.8.12 14:52

Ahojky vsem,
prosim o radu, koncem brezna sem skoncila v praci- smlouva na dobu urcitou a bydlim v kraji, kde je prace jak safranu, tudiz jsem porad na pracaku, s tim, ze jsem v 10tt. Jde o to, ze koncem zari mne konci tzv. 180 denni ochranna lhuta a pry jedinna moznost, jak pobirat nejake penize do porodu je byt na nemocenske. (ted v zari mi jde posledni davka podpory z PU)Mate nekdo zkusenost s tim, jak jste to oznamily gynekologovi, napsal vam neschopenku? Nebo muze ji napsat i prakticky lekar? Jak n apotvoru ma muj gynekolog dlouho dovolenou a ja vubec nevim co mam delat.. :,( vsem dekuji za pripadnou radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat