Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jedničkářka znamená co? Vím se živíš ty? A co otec dítěte a jeho rodina? Dědičnost je holt dědičnost. Geny nevyčůráš…
Jinak ve škole může mít upravený obsah učiva s minimálními výstupy, co musí splnit a snad asistenta. Potom snad nějaké učiliště dodělá. Ovšem praxe bude asi masakr.
@Midaku píše:
@Barbucha3 tak ono i těch specialek je vícero, že… ne všechny sdružují deti se StMr a hůř.. my máme u baráku jednu, kde jsou „uklizeny“ právě i ty "pomalejší deti. Mají v každém ročníku dvě třídy, jednu pro ty těžší případy, přesně ty, co vypisujes ty. A druhou pro ty lehčí, tam jsou deti s LMR, DMO, nakupenou spoustou dys, podprůměrným intelektem spolu s ADHD… pro ně je myslím mnohem lepší být mezi svými, než na klasické ZŠ, kde nikdy úspěch nezaziji.
Potřebuje mít hlavně diagnózu. Dítě jen s dys nebo ADHD ti do speciální nevezmou. SPC musí napsat doporučení k zařazení do školy nebo třídy dle par.16, odst. 9. Jsou třídy, kde mají děti třeba poruchy chování, plus ADHD, plus poruchy učení. Ale dítě s tím, že je pomalejší nemůžeme jen tak hodit do specky. Navíc když to žádný odborník nedoporučil. Je potřeba k tomu vyšetření intelektu, určení vzdělávacího programu, ten pokud bude běžný, tak speciálních škol s RVP ZV je minimum. A často k tomu chtějí nějakou přidruženou dg.
@Anonymní píše:
Tak to si děláš snad srandu. Mně jde hlavně o dítě, aby bylo spokojené. A to si nemyslím, že by bylo, kdybych ho přesunula do nějaké speciální školy. Za nemoci dítě nemůže, samozřejmě. Ale vždy po nemoci je to o krok zpátky a těžko se dostáváme na situaci před nemocí. Kdybys to zažila, tak se na to asi díváš jinak. Do svědomí si můžu klidně sáhnout. Mohla bych zvládnout víc, ale asi dělám vše, co je v mých možnostech. Věř mi, že diskuzi zakládám pro rady, tipy a ne jen tak pro zábavu. A máš pravdu, se svým dítětem pracovat neumím. To nevím, jak na to.
Tak, jak jsi to napsala teď to chápu. Já nechci útočit, ale tvé předchozí příspěvky zkrátka vyzněly jinak - viz to o blbých dětech, nebo, že dítě v ničem nevyniká. To zkrátka zní jak vzlykání zklamané matky, jejíž dítě nedosahuje jejich představ.
Buď se obrať znovu na PPP, nebo hledej na vlastní pěst někoho, kdo ti poradí, jak s dítětem pracovat. Určitě to není nic, co by nešlo zvládnout.
@Barbucha3 píše:
Zakladatelko základ je vyšetření intelektu u klinického psychologa. Diagnostika obtíží. Následně odkázání buď do PPP nebo SPC. Kde dostane dítě podporu - Doporučení ke vzdělávání, stupeň podpory, asistent pedagoga, pomůcky apod. Začni to řešit s odborníky, jinak se nehnete.
V PPP jsme již byli.
@Anonymní píše:
V PPP jsme již byli.
Jak dopadlo vyšetření intelektu? Jestli proběhlo.
@babeandbae píše:
A to jste na to přišli až dítě nastoupilo na ZŠ? Píšeš, že se to projevuje i doma, tak to vám nikdy nepřišlo divné, že reaguje „zpomaleně“? Učitelky ve školce taky nic? Řešila bych to opětovně s PPP a školou. Pomocná zařízení nejsou nic ostudného, přece nikdo nemůže za to jak se narodil a za mě mnohem lepší, než se pak trápit na běžné škole a ani ji nevychodit.
Tak doma nereaguje zpomaleně. Normální zdravé dítě. Jen co se týká učení a znalostí, tam to je problém.
@Midaku píše:
@Barbucha3 tak ono i těch specialek je vícero, že… ne všechny sdružují deti se StMr a hůř.. my máme u baráku jednu, kde jsou „uklizeny“ právě i ty "pomalejší deti. Mají v každém ročníku dvě třídy, jednu pro ty těžší případy, přesně ty, co vypisujes ty. A druhou pro ty lehčí, tam jsou deti s LMR, DMO, nakupenou spoustou dys, podprůměrným intelektem spolu s ADHD… pro ně je myslím mnohem lepší být mezi svými, než na klasické ZŠ, kde nikdy úspěch nezaziji.
Nemá žádné ADHD, dys…
@truelly píše:
Jedničkářka znamená co? Vím se živíš ty? A co otec dítěte a jeho rodina? Dědičnost je holt dědičnost. Geny nevyčůráš…
Jinak ve škole může mít upravený obsah učiva s minimálními výstupy, co musí splnit a snad asistenta. Potom snad nějaké učiliště dodělá. Ovšem praxe bude asi masakr.
Jedničkářka znamená, že mi vše šlo, v některých věcech jsem opravdu hodně vynikala nad ostatními. Práci mám dobrou, jsem vystudovaná. Otec dítěte na tom byl hůř. Vyniká v jiných věcech než já. No a nic z toho naše dítě nepodědilo. V rodině všichni mají děti bez problémů.
@anahry píše:
Tak, jak jsi to napsala teď to chápu. Já nechci útočit, ale tvé předchozí příspěvky zkrátka vyzněly jinak - viz to o blbých dětech, nebo, že dítě v ničem nevyniká. To zkrátka zní jak vzlykání zklamané matky, jejíž dítě nedosahuje jejich představ.Buď se obrať znovu na PPP, nebo hledej na vlastní pěst někoho, kdo ti poradí, jak s dítětem pracovat. Určitě to není nic, co by nešlo zvládnout.
Rozumím. Někdy napsané může působit jinak, než je to myšleno. Nečtu to po sobě. Jsem v práci. Jsem samozřejmě zklamaná, protože jsem doufala, že se dítě nebude muset trápit ve škole. Chci, aby bylo šťastné, aby si užívalo života, aby nemuselo doma dohánět, protože to ve škole nestačí. Chci, aby mohl chodit na kroužky, které ho baví, aby na to měl dost času. Nějaký plán jsem už měla, ale nevím, jak moc je to realizovatelné. Čas chci věnovat i zábavě, kroužkům.
@Barbucha3 píše:
Jak dopadlo vyšetření intelektu? Jestli proběhlo.
Celkově lehce podprůměr. Nevím, jak konkrétně se to vyšetřuje, jaké z toho bývají výsledky.
@Anonymní píše:
Celkově lehce podprůměr. Nevím, jak konkrétně se to vyšetřuje, jaké z toho bývají výsledky.
No, z vyšetření v PPP je zpráva, kterou dostane rodic, a nebyvaji to 2 radky ![]()
@Anonymní píše:
@Midaku @Mar__tanka1983 Jestli se tím řídí, to netuším. Budu to řešit na rodičáku. Já se nemám moc čím řídit. Žádné rady pro mě nejsou. Teda minimální. A to se snažíme dělat, když spolupracuje. Někdy to na mě padá. Já zvládala vše bez problémů, učila jsem se sama, jedničkářka. Druhé dítě má teda taky mezery, když se na to podívám. Nevím, čím to je. Mám blbé děti?
A jak na tom byl otec dítěte ve škole?
Mě se nezdá, že by dva jedničkáři měli dítě, kterému nic nejde, nebo-li hodně špatně.
Trošku s geny, člověk musí počítat..
Moji rodiče mají účňak, známky nic moc a jeden sourozenec má účňak a taktéž známky nic moc, druhý sourozenec vysokou školu, ale ten nabral geny kdoví od koho
jak je chytrý teď má dítě s vysokoškolákem a i dítě je velmi chytré.
Já mám sice maturitu, podle učitelů a PPP bych zvládla i vysokou, ale tam jsem nešla ze strachu z pokračování šikany, kterou jsem zažila i na základce.
Ale počítám s tím, že dítě bude mít 50% pravděpodobnost na problémy s češtinou - dysgrafik, dyslektik…
Takže když je na tom tvé dítě, tak jak je.. Tak buď mít úlevu v tom v čem mu nejde nebo ta speciální škola. Kamoš od nás z obce na speciální skončil, stejně tak i jeho sourozenci a střední školu mají vystudovanou všichni. I když u některých z nich, byla speciální zbytečnost a zvládli by i normální základku s úlevou…
Jeho matka se snažila přesvědčit moji mamku ať mě tam dá taky. No naštěstí nedala a základku jsme zvládla s úlevou v češtině a střední bez úlevy
Ale pomoc dítěti musíš ty, i když se mu nechce.. On je dítě, tak je jasné, že se mu nechce a nesnaží se…
Semnou se rodiče neučili, o to těžší pro mě ta čeština byla. A měla jsem hodně špatnou výslovnost do 15 let, protože se mi jako dítěti na 1 stupni nechtělo učit výslovnost a rodiče se semnou neučili a nemotivovali mě… Místo toho mě odhlásili, protože ty se stejně neučíš… No zadělali mi na dlouhodobé problémy a x krát jsem samu sebe přesvědčovalo a nutila se do logopedie v pozdějším věku
Doporučuji dávat nějakou formu rybího oleje- napr Equazen podle studie vychází dost dobre. A podívat se na logopedii ve vašem městě. Teď jsem byla na pediatrické konferenci, kde ukazovali výsledky děti u jejich logopedickych programu, kde se trénuje i motorika, nejde jen řec. A mělo to výborně výsledky na soustředění, pozornost, koordinaci.
@Anonymní píše:
Rozumím. Někdy napsané může působit jinak, než je to myšleno. Nečtu to po sobě. Jsem v práci. Jsem samozřejmě zklamaná, protože jsem doufala, že se dítě nebude muset trápit ve škole. Chci, aby bylo šťastné, aby si užívalo života, aby nemuselo doma dohánět, protože to ve škole nestačí. Chci, aby mohl chodit na kroužky, které ho baví, aby na to měl dost času. Nějaký plán jsem už měla, ale nevím, jak moc je to realizovatelné. Čas chci věnovat i zábavě, kroužkům.
Hele, štěstí se tvoří i jinde, ne jen ve školních lavicích. Kdybych byla na tvém místě, kopala bych za asistenta. Dneska ho mají i děti, které ho až tak nepotřebují (vím z vlastní zkušenosti). Pokud bude pod dohledem asistenta, mohlo by odpadnout to, že nebude dávat ve škole pozor a bude mu lépe vysvětleno, co, proč a jak. Pak by se mohla i ta příprava doma zkrátit…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.