Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Anonym z důvodu zaměstnání. Souhlasím, ve specce pracuju a přestupů dětí z běžných ZŠ máme každoročně několik. Ty děti úplně rozkvetou. Nejednou nemusí zažívat posměšky a zažívají v učení úspěchy.
Dítě nemá nárok ani na asistenta. Nevím, jak to je. Znám ve specce pouze jedno dítě - a prý se učí učivo jako o 3 roky mladší sourozenec na normální základce. ![]()
Já nad touhle diskusí nevěřícně žasnu a nerozumím,
v době inkluze, kdy do běžných škol a tříd chodí děti s PAS, které vydávají pouze skřeky, je tady doporučení od spousty uživatelek, ať zakladatelka dá dítě do specky?
vždyť ty snad mají být zrušeny, ne? a pokud ne, tak pro jaké děti jsou určeny? když autista válející se ve třídě po zemi, je v normální škole?
@Anonymní píše:
Dítě nemá nárok ani na asistenta. Nevím, jak to je. Znám ve specce pouze jedno dítě - a prý se učí učivo jako o 3 roky mladší sourozenec na normální základce.
a jaký závěr je? něco tam napsali ne? Co říká jeho učitelka, u pecky bych se naopak bála že se nikam neposune pokud jí ani nikdo nedoporučuje tak to pro něj stejně není vhodné. Chce to řešit at se mu nějak pomůže, klidně ten asistent bude ta změna. V každé třídě toho učiva je prostě víc tak co nejdřív vše oběhat at se rozhodne co dál a hlavně co na něj říká učitelka. ta taky má zkušenost tak by mohla říct svůj názor. Nebo jen očekáváš jedničkáře po sobě
a pak to chce vzít jak to je a že prostě bude šedý průměr ![]()
@Markéta80 píše:
a jaký závěr je? něco tam napsali ne? Co říká jeho učitelka, u pecky bych se naopak bála že se nikam neposune pokud jí ani nikdo nedoporučuje tak to pro něj stejně není vhodné. Chce to řešit at se mu nějak pomůže, klidně ten asistent bude ta změna. V každé třídě toho učiva je prostě víc tak co nejdřív vše oběhat at se rozhodne co dál a hlavně co na něj říká učitelka. ta taky má zkušenost tak by mohla říct svůj názor. Nebo jen očekáváš jedničkáře po soběa pak to chce vzít jak to je a že prostě bude šedý průměr
Tak doufala jsem, že to dětem půjde lépe. Toho jsem se nedočkala. Nevadí. Šedý průměr by taky nevadil. Bohužel je to fakt špatné. Dítě nemá zájem o znalosti. Nevím, jak ho podpořit v něčem - kdyby byl zájem aspoň o něco, v čem bych ho podpořila. Na asistenta nárok nemá. Letos už toho asi moc nezměníme. A příštího roku se fakt bojím. Učitelka vidí mírné zlepšení.
@Anonymní píše:
Tak asi nikdo nechce, aby mu dítě skončilo ve speciální škole, tak se snaží dělat vše pro to, aby to tak nedopadlo. Pro každou rodinu je ten okamžik jiný. A taky je důležité, v jakém prostředí kdo žije. Pokud by to dítě nebylo jediné, tak je to jiné než mezi lidmi, kteří mají děti nadané.
Prosimte… Ja mam vysokou, a moje sestra má nějakou lehčí retardaci/demenci. Nevím co přesně. V realitě to znamená že je extrémně jednoduchá. Ma speciální zakladku, ucnak. Dokonce ma dvě děti… Na první pohled pochopíš že je proste jiná. Na klasické zakladce mela pětky už v první třídě.
Co to dítě celý den dělá, když nemá o nic zájem? Existují i jiné okruhy zájmu než znalosti a i ty můžou být ve škole prospěšné, i když třeba nepřímo.
@Anonymní píše:
Tak asi nikdo nechce, aby mu dítě skončilo ve speciální škole, tak se snaží dělat vše pro to, aby to tak nedopadlo. Pro každou rodinu je ten okamžik jiný. A taky je důležité, v jakém prostředí kdo žije. Pokud by to dítě nebylo jediné, tak je to jiné než mezi lidmi, kteří mají děti nadané.
Já mám syna ve speciálce od 2 třídy a víš co? Je tam šťastný. Má tam kamarády hodnou paní učitelku asistenku. Na klasické zs ho šikanovali. Byl terčem posměchu k tomu nosil jen špatné známky a hrozilo mu propadnutí. Prostě to nechápe je pomalý vše vysvětlit potřebuje čas. Má omezené výstupy učiva atd. Žádnou ostudu v tom nevidím. A jsme klasická bílá rodina s dalšími dětmi. Nejstarší je na VŠ prostřední na specialce a nejmladší v klasické ZŠ kde ma problémy s češtinou, má různé dys adhd hůř mluví má asistenku upravené výstupy. Na speciálku není potřebuje víckrát vysvětlit zadání. Mají kroužky, sportují…
Nemám pocit studu ani selhání. Hold nikdo není dokonalý.
@stinga náš autista byl v klasické jeden rok. Prošel si šikanou problémy než mu napsali speciální a teda byl problém ho tam vůbec dostat.
@Anonymní píše:
Dítě nemá nárok ani na asistenta. Nevím, jak to je. Znám ve specce pouze jedno dítě - a prý se učí učivo jako o 3 roky mladší sourozenec na normální základce.
Tak bude prolézat se čtyřkama, no a co. Řemeslníků je všude třeba. Syn měl ve třídě kamaráda, kluk trochu pomalejší, nic tragického, poradna doporučila speciální školu. Maminka mu zemřela ve třech letech, tak, že neměl dobré známky ovlivnilo nejspíš i to, že se s ním vcelku asi nikdo neučil. Tatínek poslechl a kluka tam dal. Když jsem viděla, co s ním jezdí autobusem a chodí do školy, chtělo se mi brečet. Vůbec tam nepatřil, být to moje dítě, biju se za něj jak lev.
@Tajemnadama píše:
Prosimte… Ja mam vysokou, a moje sestra má nějakou lehčí retardaci/demenci. Nevím co přesně. V realitě to znamená že je extrémně jednoduchá. Ma speciální zakladku, ucnak. Dokonce ma dvě děti… Na první pohled pochopíš že je proste jiná. Na klasické zakladce mela pětky už v první třídě.
Dvě děti?
Jak na tom jsou?
@truelly píše:
Dvě děti?Jak na tom jsou?
Deti jsou zdravotne v poradku. Naštěstí mají i stejného tatínka. Jeji tchanovci jsou skvělý, pomáhají ji. Ségra pobírá i ID… o tom ze tehotenstvi nebylo doporučené skrze zdravotní stav (nemyslim tu demenci) radsi nekomentuju…každopádně o děti se stará, až bych rekla ze obcas prehnane.
Je to normální člověk, není postizena, ale jen prostě vyloženě fakt hrozně bl.ba. a hlavně strasne samonasiraci. Gramatika, počítání…to jde mimo ni.
@Tajemnadama tak aspoň, že na tom nejsou stejně, nebo hůř než ona. Někdy se to v dalších generacích stupňuje ![]()
@Hibou píše:
Co to dítě celý den dělá, když nemá o nic zájem? Existují i jiné okruhy zájmu než znalosti a i ty můžou být ve škole prospěšné, i když třeba nepřímo.
Nevim, k čemu by to mohlo být ve škole prospěšné. Nej je asi televize a hry na mobilu (ten si jen půjčuje). Tomu teda zdatně konkuruje sport.
No a pak občas nějaká práce - něco pomáhá mně, něco tatínkovi. Blbnutí s klukama. Na klasické hry doma nám moc času nezbyva. Jakmile je venku dlouho světlo, tak tráví hodně času venku a doma spíš děláme jen úkoly.
@boball píše:
Tak bude prolézat se čtyřkama, no a co. Řemeslníků je všude třeba. Syn měl ve třídě kamaráda, kluk trochu pomalejší, nic tragického, poradna doporučila speciální školu. Maminka mu zemřela ve třech letech, tak, že neměl dobré známky ovlivnilo nejspíš i to, že se s ním vcelku asi nikdo neučil. Tatínek poslechl a kluka tam dal. Když jsem viděla, co s ním jezdí autobusem a chodí do školy, chtělo se mi brečet. Vůbec tam nepatřil, být to moje dítě, biju se za něj jak lev.
Co s ním chodí do školy? Je to opravdu těžké odhadnout, co bude pro dítě nejlepší. Zatím tam nepatří, takže není co řešit. Uvidí se, co bude dál, příští rok. Mně přijde, jak když je nějaký problém v tom, že nechce. Nevím, jak ho navnadit na to, aby se tomu otevřel a měl zájem - třeba o jednu věc, nemyslím o vsechno. Myslím, že pak by to bylo lepší. Nebo je někde nějaký problém, ale zatím na něj nikdo nepřisel.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Anonym z důvodu zaměstnání. Souhlasím, ve specce pracuju a přestupů dětí z běžných ZŠ máme každoročně několik. Ty děti úplně rozkvetou. Nejednou nemusí zažívat posměšky a zažívají v učení úspěchy.
Příspěvek upraven 04.05.23 v 14:06