Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte někdo zkušenosti s Equazen, popř. něčím dalším? Která složka je důležitá? Equazen obsahuje EPA, DHA, GLA, jiný přípravek obsahuje jen DHA, ale i D3 a K2 a další obsahuje větší množství DHA než Equazen, ale zase menší množství EPA.
Zakladatelko, ja mam z toho pocit, ze nejvice by pomohlo zmenit uhel pohledu. Pises, ze ho nic nezajima, ale zaroven, ze rad sportuje a doma pomaha. Vzdyt to je ale presne ono, holt neni intelektualne zamereny, nektere deti/lidi proste ve skole nezajima NIC (krome treba telocviku
), takze bych to nelamala pres koleno. Ono to taky pujde ruku v ruce - pokud je tam mirne snizeny intelekt, holt to znamena, ze jednickar z nej nebude a v 8mi letech uz sam velmi dobre vi, ze dosahnout na uspech ve skole je pro nej nesmirne tezke, coz je logicky pro nej dale demotivujici… Radila bych drzet se doporuceni dr. Pekarove - vsechny deti maji mit povinnosti skolni i domaci. Rozdil je ale v tom, ze u studijnich typu maji byt skolni povinnosti na prvnim miste, kdezto u tech nestudijnich maji byt na prvnim miste naopak ty domaci. Jinymi slovy - dite musi jasne vedet, ze neni mozne na skolu kompletne kaslat, ale vice nez spatna znamka z cehokoli se u vas bude holt resit to, ze mel za ukol posekat travnik apod. Doprej tomu diteti pocit, ze i tyto veci jsou v zivote dulezite (protoze jsou!) a zaslouzi si za ne uznani. To same ten sport, v tom bych ho urcite podporovala, je to pro nej dalsi sance, jak si sahnout na ten uspech a uznani ostatnich, navic v kolektivu vrstevniku. A pres tato temata se samozrejme muzes sem tam pokusit protlacit i neco intelektualniho. Vetsinou tyto deti nemivaji moc zajem o knizky, ale treba by se aspon sem tam zacetl do nejake knizky o oblibenem fotbalovem tymu apod
? Klicove ale je, abyses zkusila na svet podivat jeho ocima a smirila se s tim, ze ve skole holt bude fungovat jinak nez kdysi ty. Vubec si nemyslim, ze by takove dite patrilo do specky, holt z nej bude ctyrkar, ktery treba i ty ctyrky bude mit proste vydrene… Skoly bohuzel nejsou plne jen jednickaru a je to normalni
Kazdopadne drzim palce, mas urcite v mnoha ohledech sikovneho syna, jen si to dovol videt ![]()
@Magda26 píše:
Zakladatelko, ja mam z toho pocit, ze nejvice by pomohlo zmenit uhel pohledu. Pises, ze ho nic nezajima, ale zaroven, ze rad sportuje a doma pomaha. Vzdyt to je ale presne ono, holt neni intelektualne zamereny, nektere deti/lidi proste ve skole nezajima NIC (krome treba telocviku), takze bych to nelamala pres koleno. Ono to taky pujde ruku v ruce - pokud je tam mirne snizeny intelekt, holt to znamena, ze jednickar z nej nebude a v 8mi letech uz sam velmi dobre vi, ze dosahnout na uspech ve skole je pro nej nesmirne tezke, coz je logicky pro nej dale demotivujici… Radila bych drzet se doporuceni dr. Pekarove - vsechny deti maji mit povinnosti skolni i domaci. Rozdil je ale v tom, ze u studijnich typu maji byt skolni povinnosti na prvnim miste, kdezto u tech nestudijnich maji byt na prvnim miste naopak ty domaci. Jinymi slovy - dite musi jasne vedet, ze neni mozne na skolu kompletne kaslat, ale vice nez spatna znamka z cehokoli se u vas bude holt resit to, ze mel za ukol posekat travnik apod. Doprej tomu diteti pocit, ze i tyto veci jsou v zivote dulezite (protoze jsou!) a zaslouzi si za ne uznani. To same ten sport, v tom bych ho urcite podporovala, je to pro nej dalsi sance, jak si sahnout na ten uspech a uznani ostatnich, navic v kolektivu vrstevniku. A pres tato temata se samozrejme muzes sem tam pokusit protlacit i neco intelektualniho. Vetsinou tyto deti nemivaji moc zajem o knizky, ale treba by se aspon sem tam zacetl do nejake knizky o oblibenem fotbalovem tymu apod
? Klicove ale je, abyses zkusila na svet podivat jeho ocima a smirila se s tim, ze ve skole holt bude fungovat jinak nez kdysi ty. Vubec si nemyslim, ze by takove dite patrilo do specky, holt z nej bude ctyrkar, ktery treba i ty ctyrky bude mit proste vydrene… Skoly bohuzel nejsou plne jen jednickaru a je to normalni
Kazdopadne drzim palce, mas urcite v mnoha ohledech sikovneho syna, jen si to dovol videt
Já ho samozřejmě směřuji a snažím se ho motivovat. Podařilo se mi, že i když mu ten sport moc nejde, tak ho fakt baví a chce tam chodit. Za to jsem samozřejmě šťastná. I máme knížku s příběhem o tom sportu a těší se na to. Ale nejdřív chci dočíst ty rozečtené - máme jich moc. Jednu jsme nedočetli, přestože se mu líbila. Začali jsme číst jinou a u babičky začal taky jinou. To se moc nepovedlo. Chci je dočíst, než se pustíme do další. A pomáhám mu. Číst nechce. Včera jsem mu říkala, co budeme muset udělat /kvůli nemoci/ - brečel. A to jsem mu zdaleka neřekla všechno - jen jednu věc. Je mi to tak líto. Teď budeme opět zavření doma, přestože bude volno. To by pak bylo super - mohl by na tréninky, zápasy, pracovat s tátou. A takhle to všechno padá. Každopádně díky za zprávu. Je mi ho prostě líto. Přála bych mu, aby vynikal - a je mi jedno v čem - v čemkoliv, stačí jedna věc, aby se v tom mohl cítit fakt dobře.
@Anonymní píše:
Já ho samozřejmě směřuji a snažím se ho motivovat. Podařilo se mi, že i když mu ten sport moc nejde, tak ho fakt baví a chce tam chodit. Za to jsem samozřejmě šťastná. I máme knížku s příběhem o tom sportu a těší se na to. Ale nejdřív chci dočíst ty rozečtené - máme jich moc. Jednu jsme nedočetli, přestože se mu líbila. Začali jsme číst jinou a u babičky začal taky jinou. To se moc nepovedlo. Chci je dočíst, než se pustíme do další. A pomáhám mu. Číst nechce. Včera jsem mu říkala, co budeme muset udělat /kvůli nemoci/ - brečel. A to jsem mu zdaleka neřekla všechno - jen jednu věc. Je mi to tak líto. Teď budeme opět zavření doma, přestože bude volno. To by pak bylo super - mohl by na tréninky, zápasy, pracovat s tátou. A takhle to všechno padá. Každopádně díky za zprávu. Je mi ho prostě líto. Přála bych mu, aby vynikal - a je mi jedno v čem - v čemkoliv, stačí jedna věc, aby se v tom mohl cítit fakt dobře.
Máš na něj příliš přísná kritéria. Problém není v něm, ale v tobě. Musíš v sobě změnit ten svůj pohled na něj a smířit se s tím, že není jako ty. Prostě nebude mít jedničky, nepůjde mu to samo. Musí se mu pomoct a hlavně RESPEKTOVAT jeho možnosti. Což ty neděláš. Jsi z něj zklamaná a on to nejspíš cítí, pokud mu to rovnou neříkáš. Pak se i bojí se do něčeho pustit, protože ví, že když se mu to nepovede, zase se jen setká s tvým negativním hodnocením. Dávkuj mu ty věci po částech tak, aby to byl schopen pojmout a ne že na něj vybalíš, co všechno bude muset. To ho už dopředu rozhodí, znejistí. Že nemá jedničky fakt neznamená, že se v životě neuplatní a nebude šťastný, ale je to zcela na tobě, takový bude, jen když změníš svůj přístup k němu. A ne, každé dítě fakt nemusí v něčem vynikat, i tak může žít žít prima život, dělat to, co ho baví. Jen holt nesmí mít tak ambiciózní matku jako jsi ty.
Ty přeješ hlavně sama sobě, aby v něčem vynikal.
@ZuzaM píše:
Máš na něj příliš přísná kritéria.Problém není v něm, ale v tobě. Musíš v sobě změnit ten svůj pohled na něj a smířit se s tím, že není jako ty. Prostě nebude mít jedničky, nepůjde mu to samo. Musí se mu pomoct a hlavně RESPEKTOVAT jeho možnosti. Což ty neděláš. Jsi z něj zklamaná a on to nejspíš cítí, pokud mu to rovnou neříkáš. Pak se i bojí se do něčeho pustit, protože ví, že když se mu to nepovede, zase se jen setká s tvým negativním hodnocením. Dávkuj mu ty věci po částech tak, aby to byl schopen pojmout a ne že na něj vybalíš, co všechno bude muset. To ho už dopředu rozhodí, znejistí. Že nemá jedničky fakt neznamená, že se v životě neuplatní a nebude šťastný, ale je to zcela na tobě, takový bude, jen když změníš svůj přístup k němu. A ne, každé dítě fakt nemusí v něčem vynikat, i tak může žít žít prima život, dělat to, co ho baví. Jen holt nesmí mít tak ambiciózní matku jako jsi ty.
Ty přeješ hlavně sama sobě, aby v něčem vynikal.
Tak tomu věř, že opravdu nemám!!! Spíš naopak. Chci toho mnohem míň, než by měl dělat. Nechci ho zatěžovat. Chci to dělat v rámci jeho možností. Ale musí někdy něco udělat. A když je nemocný, tak jsem mu musela říct, že budeme muset udělat věci do školy. To je snad logické. Řekla jsem jednu věc a rovnou se seknul, že to dělat nebude. Přitom jsem ho uklidňovala, že to zvládne, že mu pomůžu, všechno mu vysvětlím, když bude potřebovat. Fakt jsem mu neukázala vše, co bude muset udělat. Předem vím, že to nestihneme, protože to nezvládne. Já jsem z celého svého okolí asi nejmíň ambiciozní matka. Já přeju hlavně jemu, aby v něčem vynikal - a tím jsem myslela, aby mu to šlo, ne aby byl nejlepší jako hodně dětí v mém okolí /máme kolem sebe asi opravdu moc šikovné, nadané děti a moje děti taky nejsou ambiciozní a nikam je netlačím, naopak bych některým rodičům poradila, ať děti nechají v klidu, ale to by bylo na další diskuzi/. Když vidí, jak to jde ostatním, tak předpokládám, že toho brzo bude chtít nechat, když mu to nepůjde. Ale když zažije jakýkoliv úspěch, pochvalu, od kohokoliv (nejen ode mě), tak mu to pomůže to sebevědomí budovat. Bohužel to se stává málo, ale ve škole zažívá těch neúspěchů hodně.
@Anonymní píše:
Co s ním chodí do školy? Je to opravdu těžké odhadnout, co bude pro dítě nejlepší. Zatím tam nepatří, takže není co řešit. Uvidí se, co bude dál, příští rok. Mně přijde, jak když je nějaký problém v tom, že nechce. Nevím, jak ho navnadit na to, aby se tomu otevřel a měl zájem - třeba o jednu věc, nemyslím o vsechno. Myslím, že pak by to bylo lepší. Nebo je někde nějaký problém, ale zatím na něj nikdo nepřisel.
Tak ho nech vyšetřit od psychologa,psychiatra.ADHD třeba? A ano, co s ním chodí do školy. Kluk co neumí mluvit, prská, má pleny, třináct let a víc jemu podobných. To dítě za to nemůže, pochopitelně, ale dát ho do stejné tříde, jako kluka o kterém jsem se zminovala, za to bych paní psycholožce z poradny rozbila čumák. Ona přece musela poznat, že to dítě je docela normální ![]()
@boball píše:
Tak ho nech vyšetřit od psychologa,psychiatra.ADHD třeba? A ano, co s ním chodí do školy. Kluk co neumí mluvit, prská, má pleny, třináct let a víc jemu podobných. To dítě za to nemůže, pochopitelně, ale dát ho do stejné tříde, jako kluka o kterém jsem se zminovala, za to bych paní psycholožce z poradny rozbila čumák. Ona přece musela poznat, že to dítě je docela normální
Když jsme byli v PPP, tak tam by nepoznali ADHD,…?
@Anonymní píše:
Když jsme byli v PPP, tak tam by nepoznali ADHD,…?
Ne, na diagnozu ADHD k psychologovi a ten vám doporučí i psychiatra, pokud uzná za vhodné. Do PPP se to pak jen doloží.
@boball píše:
Ne, na diagnozu ADHD k psychologovi a ten vám doporučí i psychiatra, pokud uzná za vhodné. Do PPP se to pak jen doloží.
Aha. A to si mám najít psychologa s tím, že očekávám, že najde nějakou diagnózu - bez jakéhokoliv doporučeni?
@Anonymní píše:
Aha. A to si mám najít psychologa s tím, že očekávám, že najde nějakou diagnózu - bez jakéhokoliv doporučeni?
Ano, bez doporučení. Zavoláš si tam, řekneš jaký máš problém, dítě ti vyšetří a podle výsledků se uvidí.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
To je super. Nás z logopedie propustili, že už to není potřeba.
Byla jsem docela ráda, že aspoň to máme za sebou. Logopedka s ním podle mě nedokázala úplně správně pracovat. Měl ji docela na háku. Na rybi olej se podívám. Nějaký jsem už dávala.