Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kaileee píše:
Tchině neni odvozeno od svině
Ale, jak to čtu, tak by mělo
![]()
![]()
@Ivetinka44 Tak ji příště vynadejte vy. Já žila s tchýni 4 roky v jednom domě. Mám zlatou tchýni opravdu je to skvělý člověk, ale absolutně se její povaha nesnese s výchovou dítěte. Takže jsme se prostě musely několikrát pohadat, několikrát se s ní chytl i přítel a ten si servítky nebere už vůbec. Samozřejmě že občas jsem od přítele dostala i já „vynadano“ že už podle něj něco přehanim nebo že si to s ní mám vyřídit sama. Tady jsme opět u toho že vy máte být ta silná co si musí umět stát za svým
Naprostý souhlas s ostatními. Maminky (v tomto případě tchýně) nemají co kecat do domácnosti, do výchovy ani do ničeho jiného svým dětem. Ty ji taky neříkáš co má či nemá dělat u sebe doma. A jak už tu bylo řečeno, muž by měl být vždy hlava rodiny, ale ty jsi krk, takže pěkně si s partnerem na rovinu a vážně promluvit že takhle teda ne! Pupeční šňůra se přestřihuje již v porodnici a ne v dospělosti a měl by vždy stát za tebou. Tehdy pokud si nevíš rady, a budeš se chtít poradit, třeba i s tchýni tak ať ti rady uděluje. Nám tchýně neschválila ani jedno jméno u našich dětí a dokonce jsem byla za vyvrhela, že náš prvorozený syn se nebude jmenovat po tatínkovi protože 7 generací před námi to tak dělalo. Omluvila jsem se ji, ale s manželem jsme se dohodli na jiném jméně a nejsme žádní šlechticové, králové apod abychom tuto tradici museli dodržovat a prostě syn se jmenuje jinak než manžel. To stejné se svátky…švagr je sám, a 1. vánoce to sice navrhl manžel že by mohl štědrý den být s námi ale další roky na mě padla vánoční melancholie nebo co a nabízela jsem mu to sama aby je trávil s námi a nikdy to nedopadlo 3× moc dobře, takže jsem se dohodla s manželem že STOP Vánoce jsou naše s naším synem (letos poprvé budou i s dcerou) a rodinu objedeme postupně ve svátcích a hotovo. My si to chceme udělat po svém a ne že mi někdo bude klepat na hodinky že před 5 minutama mělo být na stole a já ještě peču lososa protože dotyčný nesnaší kapra. Vánoce jsou o klidu a pohodě a mezi náma hlavně o dětech! Takže moje rada - zaraž to dokud je čas!! A jednou si na tohle vzpomeň, protože i my jednou budeme tchýně (ale to teď nemyslím nijak zle - opravdu) ![]()
Ja bych jmeno uz nechala tak jak je. Prejmenovavat by byl jen dalsi problem a hadky. Jen si to srovnej s chlapem. Rekni jmeno uz nechame ale tim konci rozhodovani Tve matky. A stuj si za tim. Ja travim Vanoce s celou rodinou. Jenze u nas je to tak, jak popisujes ty ze by jsis to prala. V poklidu a cekame az si v klidu kazdy rozbali svuj darek. Zkousela jsis s ni o tom promluvit? Ze Ti to vadi, ze si to predstavujete trochu jinak? A pokud nepristoupi tak Vanoce zvlast???
Když bude tchýně chtít, abys počůrala vánoční stromeček, taky to uděláš? Ty fakt nejsi normální, promiň, ale takhle submisivního člověka jsem v životě nepotkala. Pojmenovat děti tak, jak nechceš, jen abys měla klid od tchýně, to je teda mazec
Budeš se muset naučit si dupnout a nastavit vaše pravidla. Domluvte se předně spolu (s přítelem), jak vám bude co vyhovovat (ať už svátky, návštěvy, výchova) a pak na tom trvejte. On to teď bude fakt problém, protože tchýně už je zvyklá, že si s tebou může vytírat zadek. Ale půjde to, když se rychle vzpamatuješ.
Mojí tchýni se nelíbilo ani jedno jméno, které jsem dětem vybrala. U syna to byl boj i s manželem, který chtěl, aby se syn jmenoval po něm, jméno se dědilo po generaci. No, manžela jsem ukecala na mnou vybraná jména. Tchyně mi dokonce volala do porodnice, jestli nezměním synovo jméno. No, nezměnila jsem, i když jsem byla nazvána sobcem
No, teď tchyně prohlašuje, jaká mají děti krásná jména. Tak si na ten telefonát vždycky vzpomenu a v duchu se směju. ![]()
@unuděná Bohužel na té Matrice šel přítel proti mě, nechtěla jsem se tam dohadovat byla to pro mě ostuda. Když jsme se pohádali tak pak hrála hodně na city.
@Ivetinka44 píše:
@unuděná Bohužel na té Matrice šel přítel proti mě, nechtěla jsem se tam dohadovat byla to pro mě ostuda. Když jsme se pohádali tak pak hrála hodně na city.
No to je dost problém, jestli jste byli na jménu dohodnutí a on ho začal takhle měnit přímo na matrice. Pěkná podpásovka. Oba vykazují krásné známky manipulace a citového vydírání ![]()
@Ivetinka44 píše:
Měla si se otočit na patě a vyříkat si to doma.
@Ivetinka44 No hele, budeš se muset naučit reagovat méně submisivně. Když budeš žít život podle toho, abys ostatní neurazila, nenaštvala nebo nezklamala, tak z toho vyjdeš nejhůř vždycky jenom ty
A když ostatní uvidí, že si stojíš za svým, přestanou tě citově vydírat a manipulovat tebou.
My třeba taky trávíme Vánoce s babičkami, na střídačku, ale jsou u nás doma, tak se jede podle nás a našich pravidel (uzpůsobených hlavně našim dětem). Někdo by si je zkusil popohánět s rozbalováním dárků a normálně bych ho vypakovala, když tak děsně pospíchá. A dárky nechala na potom, až bude klid.
@unuděná Jo je to tak, minulý rok jsem chtěla aby jsme byly na Vánoce sami a když jí to přítel řekl tak kvůli tomu brečela tak pak byly teda u nás a dopadlo tak jak jsem psala určitě to bude znovu tak ať si brečí no, už jsme jí říkali o jejím chování ale nebere si to vůbec k srdci. Když syn něco vyvedl a přítel mu něco řekl tak do toho zasahovala ona, mě se stalo že syn mi dal facku a tohle si prostě nemůže dovolit dala jsem mu na zadek on brečel a já ji říkala ať ho nebere aby si to uvědomil ona ho stejně vzala a mě schazovala tak jsem jí ho vzala dala na zem a ona ho opět vzala.
@Ivetinka44 Nojo, tak tady by spíš pomohlo omezení kontaktu, což ale s přítelem mamánkem půjde těžko. Nebo holt buď zlá. Brečí, že u vás chce být na Vánoce? Ok, přijďte, ale budete se chovat podle našich pravidel. Večeříme v pět, dárky rozbalujeme v šest a tempem dětí. Ne, není to tak, že bysme vás neměli rádi, jen máme svoje pravidla a o naší rodině rozhodujeme my. Stejně tak ta výchova. Tuhle moje máma chtěla povolit dceři nějakou sladkost, protože ona děsně usedavě plakala (jo, umí to parádně, herečka), ale měla zákaz kvůli nějakému zlobení přes den, už nevím. Zatvářila jsem se asi hodně zle, protože si nedovolila jí přes můj nesouhlas cokoli dát. Jasně, je to babička, ale výchova je výchova.
@Ivetinka44 píše:
Jinymi slovy jsi udelala totez, co on. On se taky nechtel hadat s matkou, tak radsi ustoupil.
Oba se naucte vymezovat si hranice. Vuci rodine i vuci jeden druhemu. Je to pohodovejsi zivot. ![]()