Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, zajímal by mě názor.
Manželův bratr má první dítě. On i švagrová trvají na to, že si ho nikdo nesmí pochovovat, jen oni dva. V rodině to způsobilo velké zklamání, obzvlášť obě babičky jsou nešťastné (zákaz platí i na ně) a i nas to mrzí. Je to krásné zdravé miminko, přišli jsme na návštěvu, mohli jsme se podívat, jak leží v postýlce, dali si kafe a zas nás vypakovali. Jsou mu 2 týdny. Tento víkend jsme byli na rodinné oslavě u tchýně, kde bylo ještě pár dalších příbuzných a po chvíli se švagrová rozčílila, že všichni skáčou okolo našeho batolátka a jejich miminko ignorujou. Co čeká? Trochu jsem to čekala, protože mi přišlo (ale jen má domněnka), že si ho pořídili, protože chtěli také pozornost, jakou mělo naše miminko…
Než se to narodilo, to byla každou chvíli whatsappka, jak jí roste břicho, jakou mají výbavu, prostě středobod galaxie a teď spíš všechny naštvali/zklamali (i způsobem, jaký to podávají).
Je to nějaký nový trend, nebo má švagrová poporodní depku? Zase že by byla švagrová nějaká hodně altrrnativní matka mi nepřijde, od narození mu šoupli mlíko ve flašce…
Určitě je to jejich dítě a mají právo rozhodnout, kdo si ho pochová, ale přijde mi to nějaké zvláštní.
A co neresit kraviny a nesouperit mezi sebou? Svagrovou bych vypoustela a vy se soustredte na to dulezite, to jest vase dite. Pokud si ho ostatni uzivaji, bud jedine rada, tyhle zabomysi nesmysly jsou fakt k nicemu.
Zvláštní, já bych je ignorovala. Pokud je tak moc popudilo, že jejich dítě nemá zájem, řekla bych, že je to brzy přejde. Vykazuje nějaké jiné příznaky deprese? Z vyprávění to tak nevypadá
No behem sestinedeli bych zavery nedelala, uvidite pak. Pochybuji, ze zakaz sahat na dite bude na trvalo:D ono se to nejak vyvrbi…
Je to normální a má to tak hromada maminek u prvního dítěte. Moje rodina je naštěstí v tomhle v pohodě. Taky bych nechtěla, aby si ten můj nejdražší uzlíček každý ňuňal. Teď je starší a jsem naopak ráda, že se jí chvíli někdo věnuje.
Nechapu proc by mel každý makat na dvoutýdenní miminko, sama bych ho nikomu z manzelovy strany do náruče nepůjčila
a co jako. Sestinedeli je období hájení, vsechno si teprve sedá a příbuzní si maj držet odstup a ne hned nuhnat na miminko, zvlášť v období Chrisem ![]()
Třeba u nás nikdo první týdny na syna ani nesáhl. Sami od sebe, nechtěli ho ohrozit. Bylo to sice příliš opatrné, ale nepřijde mi to nijak divné. Prostě ho nechtějí dát, je jejich. Ono se to časem ustálí.
@Petra Star Zvláštní, vždytˇhlavně babičky jsou celé natěšené až si pochovají vnoučátko. Co se dá ale dělat, když to nechtějí tak to nechtějí, sice to zamrzí ale je to jejich věc.
Aneb jak vyrobit nesmyslne problemy. ![]()
A jako nevim co vy si predstavujete za navstevu 14 dni po porodu. Ze cely odpoledne si budete s ditetem hrat a svagrova kolem vas bude skakat?
kdyz spi, tak to je vzdycky jen cumenda, kafe a pryc
@Anonymní píše:
Nechapu proc by mel každý makat na dvoutýdenní miminko, sama bych ho nikomu z manzelovy strany do náruče nepůjčilaa co jako. Sestinedeli je období hájení, vsechno si teprve sedá a příbuzní si maj držet odstup a ne hned nuhnat na miminko, zvlášť v období Chrisem
Asi žiju na jiné planetě, aniž bych se sama pozvala na návštěvu ci sapala po novorozencich, matky mi jej samy nabídly do náruče k pochovani. Díky bohu bez bliciho smajlíku
myslím, že bych je urazila, kdybych odmítla
Já ji chápu, ale je škoda, že ten zákaz platí i pro babičky. Dítě krátce po narození vnímá všemi smysly, hodně cichem, zapamatovava si určité pachove stopy. Opravdu někteří odborníci doporučují, aby dítě v tomto věku chovali jen rodice, do 4 až 6 týdnů.
Já to nevnímám tak extrémně, babickam bych to dovolila. Ale aby bylo dvoutýdenní dítě putovní balík nekde na rodinné oslavě, tak to určitě ne. Ale potom bych si nestezovala, že se vsichni věnují batoleti. Byla bych naopak ráda, že novos má svatý klid. Kdyby nešlo vyloženě o svatbu nebo pohřeb v rodině, čerstvé mimino bych ani do společnosti nebrala.
Nezbývá vám nic jineho, nez to respektovat. Pokud jste si blízké, tak se pokusit jí domluvit, že babičky to mrzí a krátké pochovani v zavinovacce někým jiným mimcu neublíží a ani neprerusi utvarejici se vztah s matkou.
Švagrový bych při tom jejím rozčílení řekla, že možná, kdyby svoje miminko pustili na pár vteřin z rukou, tak by se o něj babičky jistě přetrhly.
Jinak jestli trpí nějakým splínem, to ti tu fakt neřekneme…možná bych se zeptala jejího manžela (bráchy?), jestli je doma všechno v pohodě, ten by asi věděl líp, jestli je to za hranou nebo ne…
A zeptali jste se, proč si miminko nesmí pochovat ani vlastní babičky? Mě to přijde trhlé. Neřeknu kdyby mělo nějaké poporodní komplikace, malou váhu apod., ale zdravé dítě v zavinovačce není důvod nepůjčit na pochování.
Co se týče žárlivosti, tak s tím bych si hlavu nedělala. Jestli si pořídili dítě, aby se vám vyrovnali, je to jen jejich problém a bohužel to brzy bude problém i toho dítěte, ale vy s tím nic nenaděláte
Že je pozornost upřena spíš na chodící „interaktivní“ batole než na housku spící v postýlce, je přece logické ![]()