Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Já mám zkušenosti, nemohla jsem otěhotnět, rehabilitační dr. mi řekla, že mám stažené pánevní dno a hnutou kostrč. Cvičila jsem dva měsíce, pak mi dr. udělala mobilizaci a za týden jsem otěhotněla ![]()
A jinak Alo záleží proč cvičíš, jestli jen kvůli zádům.. Měla by ti říct dr., jestli je mobilizace ještě nutná nebo ne…
Ahoj,já jsem měla problém otěhotnět a cvičila jsem shruba 2.měsíce a byla jsem těhotná.jinak moje rehabilitační mi řekla,že už se mobilizace kostrče přes konečník nedělá.tak mě jenom narovnala nějaké es obratle na prokrvení panve a dělohy.
Ahoj, jsem fyzioterapeutka a mam s Mojzou zkusenosti (3 „svoje“ miminka).
Zalezi samozrejme, proc cvicis. Ale vseobecne se mobilizace kostrce delat nemusi, pokud ti pomaha cviceni. Problemy nemusi byt jen od kostrce, ale napr. i od tech zeber.
Takze proc nekomu sahat do zadku, kdyz cviceni zabira. Ale mela jsem uz i pacientky, kterym prave pomohla ta mobilizace.
Dekuju za zpravy! ![]()
Ja uz jedno decko mam (3 leteho kluka), ale posledni rok jsem 5× za sebou potratila hned na uplnem zacatku.
Kostrc me stale poboliva a nekdy mam i bolesti pri pohlavnim styku. Ale co cvicim, tak o bolesti nevim.
Ted cekam na vysledky z genetiky, imunologie…zda na neco prijdou, proc potracim, protoze jinak se jim jevim jako naprosto zdrava.
Nez budou vysledky, tak otehotnet nemam. A tak jsem aspon zacala cvicit, to mi nemuze ublizit, a zatim to aspon pomaha od bolesti.
Diky!!!!
Ivushko,
chtela jsem se zeptat kdyz mas zkusenosti s Mojzisovou a jsi fyzioterapeutka…
Jsou nejaka omezeni pro cviceni Mojzisove, treba, ze se nesmi cvicit v dobe menzesu, nebo ovulace, nebo kdyz zjistim, ze jsem tehotna? A nebo muzu cvicit stale bez preruseni.
Diky za radu!
Ala
alo prisni „mojzisovci“ se cyklem samozrejme ridi (napr. mobilizace kostrce tesne pred ovulaci apod.). Ja jsem to v praci zas az tak moc neresila a nikdy to nebyl problem. Ja jsem se ridila hlavne svym citem pro to, co bylo zrovna potreba udelat a ono to tak nejak vyslo.
Tak jsem dostala vsechny vysledky z imuna, a je vse naprosto v poradku.
Jeste cekame ne genetiku, ale tam si myslim, ze take nic nenajdou, protoze uz jedno decko mame a i sam doktor si od toho moc neslibuje. Takze to ted proste zkusit a uvidime zda se to povede, nebo opet potratim.
Doktorka na IVF jsem se ptala na Mojzisovou a on mi odpovedel, ze to bych ani neotehotnela.
Ale me se jeho odpoved nezda.
Kdyz bych mela bloklou kostrc a potrebovala bych cvicit a mobilizace: muzu otehotnet a pak diky te blokaci potratit? Nebo jak rikal doktor, to bych ani neotehotnela?
Dik za radu
Ala
Alo, pravdepodobne bys po mobilizaci kostrce nepotratila, ale malokdo si dovoli to s tebou provest. Asi jako cokoliv jinyho. U tehuli je kazdej hrozne opatrnej. Spis s forenznich duvodu nez proto, ze by se opravdu neco stalo.
Ale mobilizace v pozdejsim stadiu tehotenstvi se delaji. Tak do 3. mesice bych to ale taky neriskla.
Ja jsem se asi spatne vyjadrila.
Kdyz nic nenasli v testech z krve, tak me napadlo zda to, ze stale potracim neni proto, ze mam spatna zada (kostrc) a nepomohla by mi Mojzisova?
No a doktor v IVF centru mi tvrdil, ze kdyby tomu tak bylo, ze bych ani neotehotnela. No a kdyz muzu normalne otehotnet a pak v 7 tt potracim, tak mi Mojzisova nepomuze.
A me se to nezda, tak jsem chtela znat vas nazor.
Zacala jsem cvicit Mojzisovou, prestali me bolet zada, ale podle meho doktora zablokovana zada nebyla dovodem potratu, protoze pry kdyz ma nekdo spatna zada, tak ani neotehotni a to neni muj pripad.
Je to tak opravdu?
Ala
Jeste pro upresneni. My se ted po tech 5 potratech o rodinu nesnazime. Rekli jsme si, ze nejdrive musime prijit na to proc se to deje, vylecit se a pak to mozna opet zkusime.
Jenze doktori mi a ani manzelovi nic nenasli.
A tak me uz jen napada ta kostrc, ktera me vazne boli (kdyz necvicim) a nekdy i pri sexu.
Ale kdyz ted doktor rika neco jineho????
aha, promin, nejdriv jsem to nepochopila. Nejsem na tenhle problem expert, mam zatim jen trosku zkusenosti. Ale taky bych si myslela, ze kdyby tam byl nejaky problem s kostrci, na kterou navazuji problemy s panevnim dnem a celym vnitrkem, tak by se ti ani nepodarilo otehonet. No ale vis, jak to je:clovek je hrozne slozitej organismus a clovek mini a telo meni ![]()
Takze si myslim, ze pokud doktori nenasli nic jinyho, co by zpusobovalo potraty a ty mas bolesti kostrce a bolesti behem sexu, tak mobilizace kostrce ti prinejmensim neublizi a za pokus to pak stoji. Nemas co ztratit
Jo, to si rikam take. Aspon me prestanou bolet ty zada ![]()
Dik!!!
Ahoj,
nemate někdo zkušenosti s cvičením podle Mojžíšové?
Stačí jen pravidelně cvičit, nebo je důležitá prvotní mobilizace pres konečník.
Ja cvičim pravidelně už 3 měsíce a opravdu mě přestala bolet kostrč a záda, tak mám pocit, že to funguje. Není v takovém případě mobilizace zbytečná?
Děkuji za váš nazor a radu.