Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ne neměla by je to infekční onemocnění přenášené dotykem ale i pohlavním stykem a mělo by se vyléčit…u dětí je to hlavně oslabenou imunitou…
Dcera teda normálně chodila do školky, byli jsme s tím na kožním. Akorát nesměla do bazénu a měla mít svůj ručník. Ono taky asi záleží, kde to má
.
Nakažlivé jsou přád (dokud jsou). Inkubační doba je prý až 9 měsíců.
No kdyby nemohlo, tak se brzo matka obesi, molusky muze mit klidne i pul roku. takze by melo stacit jak pise hkac.
hlavne nenechavat seskrabnout, to se mu jedine rozleze.
Dcera je měla, když měla problémy s kůží(ekzém), do školky mohla, ale vždy jsme chodily na vyďoubnutí, asi po 3 měsících byl úplný klid
@zuzik03 No já mám zas opačné zkušenosti, že čím dřív jsou pryč, tím líp (zkušenosti ne teda vlastní, ale od známých)
.
Diky, ja jen kamaradky dcerka je ma. bydlime v zahranici, a tady s tim nic nedelaji. Taky se mi zda divny, abych se s nima treba 12 mesicu nesetkavala…proto se ptam, jaka je sance, ze to moje dcera dostane, holkam jsou skoro 3 roky.
Jo a co se na to dava, nebo jak se jich zbavit? uz jsem psala, ze tady s tim nic delat nechteji..
@Lenka76 Pokud je má někde pod oblečením a společně se nekoupou a neutírají se do stejného ručníku, tak zas tak velká pravděpodobnost není. A taky záleží na imunitě tvého dítěte. Nejvíc infekční jsou, když se naruší (tj třeba po tom vyďoubání). My na to nejdřív měli takovou vodičku, ale prý jej to na dlouho a dcera se chtěla v létě koupat, tak nám doktorka na kožním poradila, že jí to mám vyďoubat sama (vydezinfikovanou pinzetou) (u doktorky si na to nenechala sáhnout).
Hkac: ma asi 3 na obliceji, a par na tele, pry se ji tvori ale dalsi. Na netu toho taky moc nepisou, ale fakt se mi zda divny, aby se maminka zavrela s ditetem na pul roku doma..;-))) Ja davam nasi maly imunoglukan, uz jen kvuli tomu, ze nastoupila do skolky, tak snad to bude O. k.
Syn chodil normálně do školky. Měl jich pár na ruce, nosil dlouhý rukáv.
Léčili jsme Infectodelem /či jak se to píše/. Ale nejlepší bylo je doma propíchnout, vymáčknout a vyčistit betadinou. Pak se pořádně umýt a ani po té ruce syna to neroznést. Ještě jsem potírala Tea tree oilem.
Do stravy jsme zařadili více česneku a jednu tabletu zinku.
Po asi měsíci léčby byli pryč a už se víc neobjevili.
Všude na netu jsem četla, jak je to zdlouhavé. Ale my jsme to vážně měli rychle pryč.
Loni jsme tím prošli, malá to chytla na plavču. Drastický metody léčby jako vypalování dusíkem a seškrabávání jsem zavrhla. Na kožním jsme dostali Infectodel (nevím jestli to píšu přesně, už ho nemám), ale to štípalo a nechtěla se tím nechat mazat. Na radu zde v diskuzích jsem mazala Betadinou - opravdu poctivě každý pupínek, ráno a večer. Sice to bylo na dýl (poslední zmizela asi po půl roce), ale postupně mizely. Ty větší jsem po koupání vyďobla a hned zamazala Bet. aby se to vydesinfikovalo. Musela jsem nakoupit zásobu tmavýho oblečení
Mezi děti jsme normálně chodili, akorát plavčo jsme museli vynechat. Přenáší se to akorát přímým dotekem. Takže žádný půjčování ručníků, oblečení a hlavně nešahat, neškrábat.
Teď už vim, jak to vypadá v začátcích, takže bych s tím hned z kraje zatočila, ale tehdy jsem netušila, že je to takový prevít.
Jo a na plavčo jsme mohly až zmizí i ta poslední. Takže dokud bude byť jen 1 jediná, platí stejný pravidla.
Haha.
Můj syn má od narození špatnou imunitu, molušky má od roku a půl a bojujeme už tři roky.
Měl jich snad tisíc, zkoušeli jsme snad všechno, až nám jedna doktorka řekla, že je to JEN nemoc imunity a že musíme brát imunoglukan a že časem se to srovná. Dnes jsme omezili s tisíce na dvě molušky na pinďourkovi, které se drží. A teď myslíte si jako, že svého syna budu trápit tím, že nebude moct do společnosti, celé léto do bazénu, koupališť? Teď to má tolik lidí a někteří to mají celý život. Moje švagrová to má od malička a je ji třicet. To se jako nemá celý život koupat v koupalištích jo?
Moluška je nakažlivá jen pro lidi s oslabenou imunitou, pokud se neškrábe, není nakažlivá a dostanete jí tak jako třeba chřipku, takže zakažte všem lidem cojsou nachlazení, aby chodili do bazénů a mezi lidi, aby nás nenakazili a mi je nenakazili moluškami a výsledek? Půlka lidstva bude sedět doma v izolaci ![]()
Ahoj holky, muze dite, co ma moluska do kolektivu? nebo jak dlouho jsou pupinky nakazlive? diky