Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj.
Jsem tu úplně nová, tak se předem omlouvám pokud se můj příspěvek objeví někde, kam vůbec nepatří ![]()
Je tu nějaká snažilka, těhulka nebo maminka, která před těhotenstvím prodělalal EB virozu či mononukleózu?
Nemůže vir EB ublížit mimísovi?
Budu vděčná za každou informaci či radu. Samozdřejmě se ještě poradím s doktory, ale zajímají mě vaše zkušenosti.
Zatím nejsem ani snažilka, ale začínáme s manželem uvažovat o prvním potomkovi. Trápí mě ale můj zdrav. stav.
Před 10ti lety jsem prodělala mononukleózu způsobenou EB virem. Tento EB vir v těle zůstává pak většinou po celý život. Občas (nepravidelně) se mi tento vir reaktivuje a působí únavový syndrom (nadměrná únava, nesoustředěnost, spavost, zvýšená teplota, bolesti kloubů, citlivé uzliny) Tento stav pak trvá různě dlouho, s různou intenzitou.
Díky moc.
Evik
Ahojky Jevo,
já jsem mononukleózu měla asi před 14 lety, ale jestli byla způsobená EB virem, to nevím. Jaterní testy mám dávno v pořádku a už mě kvůli tomu ani nikdo nekontroluje. Když o tom tam přemýšlím, taky jsem často unavená a mám to, co popisuješ. Nikdy jsem to ale nespojovala s mononukleózou a snad to v mém případě souvislost nemá.
Taky by mě nenapadlo se kvůli tomu nějak nervovat a bát se, že by to nějak mělo vliv na těhotenství. Docela jsi mi na:,–(ila brouka do hlavy.
Tebe ještě někdo kvůli mononuklóze sleduje? Myslím, jestli s tím chodíš ještě k nějakému doktorovi? A jen tebe napadlo, že by to na těhotenství mohlo mít vliv nebo ti to nějaký doktor říkal?
Zatím taky nejsem snažilka, ale v červenci se vdávám a pak taky chceme na mimču zapracovat…
Martina
Ahoj Jevo,
v dětství jsem prodělala mononukleozu a mám dvě zdravé děti. Myslím, že se nemusíš obávat. Tvoje tělo si vyspěstuje proti EB viru protilátky. Takže jsi vlastně proti mononukl. částečně chráněná. Můžeš monukleozou znovu onem., ale už ne v takové míře, jako před tím.
Tak snad jsem Tě uklidnila.
Pa Štěpík
Jevo, já prodělala mononukleózu před skoro 8 lety, EB virus-myslíš Epstein-Barové virus? ten snad způsobuje každou infekční mononukleozu, nebo jich je víc? nevím…asi jsem měla lehčí průběh, přišlo se na to až po dvou brutálních angínách, já ji v podstatě přechodila, poležela jsem si tenkrát 14 dní na infekčním a asi 3 měsíce držela dietu, chodila na kontroly na jat.testy-ty byly OK asi po půlroce. A od té doby nic, jelikož jsem pak skoro vůbec nebrala HA tak mi jatarní testy od té doby snad ani nikdo nedělal
Zůstaly mi po ní akorát trvale zvětšení uzliny na krku, nemocná moc nebývám, občas angína či chřipka-tak jednou ročně, rýma a pálení v krku častější…
Otěhotněla jsem normálně, rychle, vše bylo v pořádku, mám zdravé dítě:) v těhu průkazce jsem napsáno měla, že jsem mono prodělala, dr. se nad tím nepozastavoval… tak snad by to mělo být OK-záleží jaký jsi měla průběh Ty, zda chodíš ještě po doktorech, na to by ti měl odpovědět tvůj ošetřujídí lékař a gynekolog.
K.
Ahoj, já prodělala mononukleózu před 8 lety, ty problémy co popisuješ jsem měla asi tak první 4 roky + časté angíny a navíc mi zjistili nějaký problém v imunitě, ale postupně se problémy ztrácely a od té doby je to v pořádku, jsem celkem zdravá, otěhotnět se mi podařilo téměř bez problémů (po 5měsících) a těhotenství bylo v pořádku, mám zdravou 11m holčičku.
Abych pravdu řekla, tak mě taky nenapadlo, že by ta tehdejší monon. měla nějaký pozdější vliv
tak se nestrachuj, určitě to bude dobrý ![]()
Klaris
Ahojky,
ja jsem moncu prodelala pred rokem, vypukla v lednu, prisli na ni az koncem unora, takze jsem ji v podstate taky prechodila. Zustaly mi trvale zvetsene uzliny a obcasne skrabani v krku, jinak jsem ok. V srpnu jsem neplanovane otehotnela, tehu bohuzel skoncilo potratem v 9tt, ale duvod neznamy. Urcite je dobre gynekologovi oznamit, ze jsi mono mela, ale problem by to byt nemel…
Aknel
Ahoj, já jsem prodělala mononukleózu v dubnu 2002 a otěhotněla jsem pak v červnu 2004 prakticky na první pokus. Měla jsem taky velké obavy, ale mám skvělou zdravou holčičku, celé těhotenstvé bylo v pohodě, teda únava byla, ale to je snad v těhu normální…
¨Porod byl rychlý a OK. Mononukleóza byla zpočátku velmi silná - pobyt v nemocnici, ale za již při odchodu z nemocnice jsem měla jaterky v pohodě. Bohužel, únavový syndrom mi zůstal na hodně dlouhou dobu a ještě teď se ozývá… Holčička bude mít rok a unavená jsem permanentně a hrozně, ale myslím, že to má jiný důvod - hyperaktivita dítěte, neustálé kojení, noční vstávání, celodenní osamělost (manžel se vrací pozdě večer). Teď jsem si nechala dělat testy na EB virus a byly OK. Tak doufám, že jsem tě povzbudila. Ziza.
Ahoj Jevo,
já jsem mononukleózu prodělala asi před 7 lety, vlastně jsem ji také přechodila. Po vyléčení už mi jaterní testy lékař nedělal. Posledních pár let mi moje doktorka jaterní testy dělá - párkrát za rok. I po těch letech mám stále kolísavou hladinu bilirubinu, někdy hodně vysokou. Navštívila jsem i poradnu, kde se nic nezjistilo a tím se to přestalo řešit.
Teď jsem ve 28.týdnu těhotenství a zatím je vše v pořádku. Gynekolog o mé prodělané mononukleóze ví a zapsal mi to do těhu průkazky, ale víc to neřešil. Únavou, zvýšenou teplotou apod. trpívám a nikdy mě nenapadlo, že je to kvůli mononukleóze.
Takže si myslím, že se nemusíš otěhotnění bát.
Dana
Taky jsem prodělala mononukleózu, před 10 lety. Od té doby mi 1× ročně dělají jaterní testy. žádné problémy s otěhotněním, těhotenstvím a děťátko je také zdravé. Jen bývám unavená, ale taky mě nenapadlo, že by to mohlo od monon. Spíš to přičítám honičce okolo prcka.
Všem díky za odpovědi, názory, zkušenosti…
Ne že bych nějak panikařila, to ne, jen se snažím zjistit co nejvíce info.
Na netu jsem totiž před časem četla i informace o tom, že mononukleozu způsobuje kromě EB viru i nějaký cytomegalovirus (nevím jestli je to správně), který může způsobovat poškození plodu a potrat pokud se během těh. aktivuje. To mě trochu vyděsilo.
U mě ten druhý zmíněný vir ale nenašli, takže to bude asi v pohodě a snad se za nějaký ten čas budu moci hrdě přihlásit mezi těhulky
Ještě jednou díky.
Jeva
Ahoj Jevo,
taky jsem mela IM, doktor me ale rekl, ze viru jako takoveho se bat nemusim, mas pak protilatky. Je fakt, ze jsem otehotnela brzy po a o mimi prisla. Vysledky ale ukazaly, ze s IM to primo nesouviselo, spis jeste telo bylo slaby a potrebovalo vic casu. Ted jsem tehu znovu a uz to vypada dobre. Taky jsem trpela obcas unav. syndromem. Doporucovala bych ti, hlavne ted zjara, procistit jatra - vyborny je na to ostropestrec - koupis v lekarne a lze brat i dlouhodobe a behem tehu.Nezapomen na dostatecny prisun vit B. Jestli chces, pisni mi na SZ. Jinak se tehu neboj, bude to urcite ok. ![]()
Ahojky Jevo taky jsem jí měla jediné co tu snad nikdo nepsal je , že na základě informace o prodělané mono jsem nemohla darovat pupečníkovou krev.
Hanyna
Ahojky Jevo taky jsem jí měla jediné co tu snad nikdo nepsal je , že na základě informace o prodělané mono jsem nemohla darovat pupečníkovou krev.
Hanyna
Taky se rozhoduju o darování PK a protože jsem před cca 17 lety IM prodělala, pídila jsem se na netu, zda krev můžu darovat či ne. Na stránkách Banky pupečníkové krve je tato odpověď: Mohu darovat pupečníkovou krev, pokud jsem v dětství prodělala infekční mononukleózu?
Onemocnění infekční mononukleózou v dětství není překážkou k odběru, jiná je situace, pokud žena onemocní během těhotenství, pak by záleželo na době od proběhlého onemocnění.
Taky se rozhoduju o darování PK a protože jsem před cca 17 lety IM prodělala, pídila jsem se na netu, zda krev můžu darovat či ne. Na stránkách Banky pupečníkové krve je tato odpověď: Mohu darovat pupečníkovou krev, pokud jsem v dětství prodělala infekční mononukleózu?
Onemocnění infekční mononukleózou v dětství není překážkou k odběru, jiná je situace, pokud žena onemocní během těhotenství, pak by záleželo na době od proběhlého onemocnění.