Jak si zjednodušit život, co se péče o morčátka týče?

8474
18.1.25 18:58

Morčata life hacks

Ahoj,

Podělte se o své „life hacks“ při péči o morčata. Jak si zjednodušit život, co se péče o morčátka týče? Máte nějaké tipy?

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Asta135
18.1.25 19:45

Žádný life hacky nemám. Jen si pamatuju, že Asan byl nejlepší podestýlka))

• Citovat
  • Upravit
9148
18.1.25 19:52

Mam chovku, jen teda 20 morcat asi…vychytavky kupovani sena na farme, za par kacek…kdyz jedem pryc, krom plnych seniku navesim otypky se senem dokola po pletivu..krmim bilym zelim, hodne cecka. Jinak mam na webu nejaky clanky, treba tam neco najdes..
 https://consuelo.cz/…y/radykchovu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.1.25 20:18
@Asta135 píše: Více

Asan je výbornej 👍 jedna chovatelka mi doporučila přes něj nasypat ještě hodně slaboučkou vrstvu jemných hoblinek a to teprve morčátka zbožňovaly 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8474
18.1.25 22:05

@Tarjei ahoj, díky… A jak dlouho takhle morčata vydrží, když mají seno a vodu? Týden??? Nebo méně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
18.1.25 22:08

@Limi123 no tyden neee…to je tak na vikend, max na tri dny. Jinak vychytavka jeste, pod hobliny do rohu topny peletky. Ale musi byt hobliny pres to. Samotny by byly o otlaky na packach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.1.25 22:19

Jinak já jsem třeba ten plastovej závěsnej seník používala i na hlávkovej salát nebo nakrájenou zeleninu, v miskách si to morčíci zvrhli a ováleli, ze seníku měli jídlo pořád pěkný čerstvý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8474
18.1.25 22:48
@Tarjei píše: Více

A proč ne na týden, když by měli dost sena a vody? (Ne, nejsem nezodpovědná, ale říkala jsem si, že kdybychom je měli na kameře a viděli, že mají všeho dost, tak by ten týden šel? Týden bez zeleniny by vydržet mohli, když by měli seno a čerstvou trávu v truhlíku…)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
18.1.25 22:56

@Limi123 tu travu za chvili sezerou a bez cecka bych morce tyden nenechavala..ani bych nebyla schopna tam navesit tolik sena, aby jim to stacilo na tyden. Ale kazdej podle svyho, to je jasny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.1.25 23:01

Po týdnu už ta voda nebude nic moc, v napáječce se nejspíš začne dělat řasa a jak do ní morčíci slintají, bude i taková hnusná rosolovitá. Nejspíš jí vůbec nebudou chtít pít.

Týden bez zeleniny, ale s trávou v truhlíku by asi šel, dala bys víc zeleniny na první den/dva a pak by se pásli.

Ale všeobecně bych to nedoporučovala, morčátka jsou hodně společenská a kontaktní, potřebují okolo sebe hodně společnost ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.1.25 23:03

Ano, céčko. Na to bych úplně zapomněla. Vážně je nutný. Dost se jako zdroj doporučuje třeba červená paprika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
18.1.25 23:15

@Paní Bubáková morcata jsou spolecenska ale rozhodne nejsou kontaktni. Chovam 14 let, ted koncim druhou abecedu vrhu a kontaktni morcata jsem videla presne 2 ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
18.1.25 23:15

@Paní Bubáková na davam to zeli. Idealni. Rekla bych z paprik pak spis zelena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.1.25 23:25

Tak jsem měla kliku 😃 já měla kontaktní všechny, až na jednu. Časem si je chci zase pořídit, tak snad i tak se podaří.

Zelí mi právě moc nechtěli. Zato nevhodnej hlávkovej salát je dost lákal. Tak občas se skřípěním zubů dostali pár lupínek (na víc morčíků)

Sranda byla, že každý morče jedlo jen jednu určitou barvu papriky, zbytek nechávali. V podstatě byli celkově hodně mlsní😁

Edit: překlep

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
19.1.25 06:29

Za me teda uplne nejlepsi nemit podestylku zadnou. Klasika fleecove deky, jednou tydne vyprat a je to. Nepráší to a vypada to hezky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný