Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Klec VŽDY čistit savem..Musí se dezinfikovat od výkalů a to jar neudělá.
my měli morčáka kdysi na umření a mazali arnikovou mastí+jsme měli injekce od veterináře-ten to mimochodem chtěl vzdát když morče viděl.Ale morčák žil ještě pár let ![]()
Bude to z klece, my jednou přitáhli svrab i v senu. To je hned, ale léčit se to dá celkem dobre
@Longiana Pocitam, ze u veterinare bud dostala injekci nebo kapky za krk, ktere oboji pusobi dlouhodobe nekolik tydnu, takze klec cistete normalne, jak jste zvykli. Nelamala bych si hlavu s tim, kde to chytli. A na cloveka zvireci svrab opravdu prenosny neni.
@Afrikana ano u veterináře dostali oba na kůži lék a za měsíc máme přijít znova. To jsi mě uklidnila, že to není přenosné. Dekuji
Máme 3 morčata již několik let a jedno z nich chytlo v létě svrab. Veterinář nám řekl, že morče ho může chytit z trávy (dávali jsme je často ven na pastvu) a každé morče je na svrab jinak náchylnější (záleží na imunitě). Každých 14 dní jsme jezdili na injekce a asi po 4-5 dávkách bylo po problému
. Na člověka svrab přenosný není, jen pozor na ostatní zvířátka
. Morče jsme měli odděleně a klec jsme čistili normálně (Máme velkou, takže cca 2× do týdne).
@Longiana určitě bych ho vyhodila, raději i žrádlo… A my pak ani na kontrolu už znovu nešli, z 6 pískomilů to měl jeden a naštěstí ani ostatní nenakazil, nemohli jsme ho oddělit
Tou klecí by to mohlo být…ono se to těžko dohledává, může to být i ze sena. Já seno kupuji a nikdy žádný problém a jednou mi kamarádka dala nějaké domácí seno, co mají pro králíky a morče pak najednou mělo svrab…ale třeba já si jeden čas taky sušila seno doma a nic
Jinde jsou zase lidi, co ho jen kupují a svrab je potkal taky…tady člověk prostě nikdy neví.
Klec znovu pořádně vydezinfikovat, vyhodit seno, žrádlo a pokud má v kleci například dřevěný domeček, tak taky, protože ten se vydezinfikuje jen těžko.
A neboj, na člověka se to nepřenese ![]()
@Longiana Může to být ze všech důvodů, co píší ostatní. Jen bych dodala, že je možné i to, že jsou ve stresu z přesunu a nového prostředí. Psala jsi, že je máte týden a jsou od kamarádky. Některá morčátka to snášejí hůř, ty změny, mají stres pak se to projeví kožníma nemocema, nebo jsou jim náchylní. Jinak klece čistím velký úklid jednou týdně a v půlce týdne vyberu jen ty hodně mokrá místa.