Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, koukala jsem a tema takove tu neni. Je znamo ze morce bere nemoci ale to plati jen u zvirat. Od te doby co mame morce, tak moje ditko je vic a vic nemocne, cistime ho porad atd. Driv moje kamaradka kvuli morceti i potracela… myslite ze je nemocna zkrs morce opravdu? Ze by bylo lepsi ho dat pryc, ze je to vazne nim? ![]()
My máme morče a nemocní jsme stejně, jako když jsme ho neměli. Je to blbost ![]()
@ivikule Nesmysl!!Zvlášť pokud je morče pořád jen doma. Dítě je nemocné z jiného důvodu.Max.co mě napadá, že by mohlo mít alergii na zvířecí srst.
Máme dvě morčata, dcera zdravá jak řípa a to se s nima i přes můj zákaz pořád pusinkuje
@TomyTomy píše:
@ivikule Nesmysl!!Zvlášť pokud je morče pořád jen doma. Dítě je nemocné z jiného důvodu.Max.co mě napadá, že by mohlo mít alergii na zvířecí srst.
Ta alergie mě taky napadla. Jinak je to pitomost.
Měli jsme morče a nebyli jsme nemocní více, byl to mazel. Morče ale asi fakt bere nemoci (nedává), myslím si, že dotykem. Mamka vzpomíná na svou prababičku, která měla revma nebo artrózu (pokřivené a bolestivě oteklé klouby). Sedávala v kuchyni na stoličce, na zemi měla krabici s morčaty a brala jedno po druhém a přikládala je na ty klouby, různě je hladila a odkládala do vedlejší prázdné krabice. Do pár týdnů prý byla morčata pokroucená, kulhavá a umírala. Zda to té prababičce pomáhalo, to už si mamka nevzpomíná, byla dítě (ale asi jo, když to praktikovala. Měla je s králíkama v králíčníku, množily se rychle). Ale ta pokroucená morčata si mamka vybavuje ![]()
No ja mam psa, dva velky papouchy a vse vzdy v poho, spis me napadlo jestli nema alergii na to seno
Co mi rikaji tak vzdy meli problem zkrs morce… Ale mala od mala vyrusta mezi zviraty, tak mi to porad vrta hlavou… proc by najednou ted ![]()
Pokud morče je jen doma, tak je blbost aby bylo dítě kvůli němu nemocná (jako venkovní kočka by domů mohla něco nosit al morče?!?). ale pokud by dítě na něj bylo alergické - třeba njen slabší formu alergie, takže by třeba nemuselo kýchat a srmkat, tak by mu vystavování alergenu mohlo narušovat imunitu…a nebo je to shoda náhod - nevim jak to máte, příklad : pořídím si morče a dítě jde do školky - takže je jasný že neosný je jen z morčete:)
Tak ja vim ze morce bere nemoci, ale vim ze od zvirat, nevim jestli prenasi nebo bere i od lidi…
@ivikule a nemá dítě alergii - buď na zvíře jako takové, nebo třeba na seno, podestýlku.
A potraty kvůli morčatům jsou nesmysl.
Jak poznam ze ma morce plisen? Vim, hloupa otazka ale nedrbe se nic, zda se ze je v poradku… Me porad kazdy rika ze morce smrdi ale kazdy den mu to cistim a smrad zadny
jen to seno no… Podle me je to asi tim senem. Na srst by to mela i od moje borderky a s tou se porad mazly a dovadeji… a to nepocitan papousky… Mate nekdo zkusenosti se stalym vracenim zanet nosohltanu? Opakovane porad ho mala ma ale kdyz tak premyslim i kdyby mela tu alergii na seno tak ma porad ucpany nos ne? Ja uz nevim ![]()
@Ellusa píše:
Je hlavně známo, že toto je hrozná pověra. Morče nebere žádné nemoci, ale tím, že je velmi choulostivé, umře obvykle jako první, čímž upozorní na nějaký problém - proto dávali ke králíkům do králíkáren morčata, tím zjistili, že se něco děje, např. zasažení nějakými parazity, bakteriemi, a mohli to začít dřív řešit.
Na morče může mít dítě max. tak alergii (srst je poměrně silný alergen, stejně tak seno), případně může chytnout plíseň, na tu jsou morčata háklivá, ale jinak je to nesmysl. Stejně jako potrácení kvůli morčeti, o tom bych hodně hodně pochybovala.
Přesně..morče se dává do králíkáren proto, že zemře jako první při králičím moru, čímž se ten mor provalí a králíci jdou třeba zachránit.
nemoci z morčete doma můžete mít formou alergií nebo sena nebo počůrané podestýlky. Plno lidí, co chová morčata dávají pod ně né klasickou podestýlku, ale třeba..kus koberce-igelit-protitlakovou podložku a nakonec hadříky, které mění podle potřeby a morčata naučí na záchůdek. To vypúsané není bud to nebo to, ale vše na sebe. K igelitu se nesmí morče dostat, tedy pořádně zahrnout. je to ale o tom, že fakt umí na ten záchůdek, protože jinak se upřevlíkáte. A důvod je, že plno lidem vadí podestýlka piliny
@ivikule podívej…my máme taky morčata a jiné myšáky. Mě třeba nevadí morče chovat, mazlit a cokoliv s ním manipulovat, seno v kleci taky ne, pokud se s ním nehází. Když dcera čistí myšáky a křečky-máme toho víc, musím z té místnosti, protože bych se usmrkala a musí se pořádně vyvětrat. Jak to sedne, jsem zas v pohodě.
Různé nemoci morčat, včetně stravování morčat..je docela dobré najít třeba stránky chovatelů a fakt se řídit nejen radami, ale i si o nich-morčatech přečíst + mít veterináře, který má zaměření na hlodavce. Né každý ho totiž má.
Tedy třeba www.morcata.cz nebo do vyhledávače Chov morčátek u Reny-docela hezky udělané stránky
@ivikule píše:
Jak poznam ze ma morce plisen? Vim, hloupa otazka ale nedrbe se nic, zda se ze je v poradku… Me porad kazdy rika ze morce smrdi ale kazdy den mu to cistim a smrad zadnyjen to seno no… Podle me je to asi tim senem. Na srst by to mela i od moje borderky a s tou se porad mazly a dovadeji… a to nepocitan papousky… Mate nekdo zkusenosti se stalym vracenim zanet nosohltanu? Opakovane porad ho mala ma ale kdyz tak premyslim i kdyby mela tu alergii na seno tak ma porad ucpany nos ne? Ja uz nevim
Jo alergie na seno u mě - rýma, rýma absolutní nemoznost dýchat, svědění pak teceni oči, nasleduje touha je vyskrabat
pokud je to hodně intenzivní, tak i zvracení, prostě intenzivní podrazdeni. Ale vzpominam si, že jako malá jsem byla furt nemocná a to byla taky alergie jen se to nevedelo.
Alergie na seno nemusí být jen ucpaný nos, ale třeba vodnatá rýma, škrabání v krku, vyrážka, svědění na kůži, dechové potíže, někdy průjem. peří z ptáků jí nevadí?