Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ahoj holky, 12/09/ mam termin v motole. byla jsem tam na kurzech, ale uz se mi to cele nejak mota.....chci se zeptat radsi primo na praxi…vlozky a plenky dostaneme na celou dobu hospit. nebo si to mam rovnou privezt? a mam mit s sebou i veci na prcka - oblecky - nebo mu tam neco daji? ja jen, abych nevezla nejaky lodni kufr a nebyla vsem sestrickam k smichu…:-) a manzel je krome holeni a klystyru stale se mnou, ze jo? celou dobu na tech porodnich boxech? a jeste jeden dotaz - nadstandard je v motole asi vazne je jeden, ze jo, takze sance na jeh ziskani 0…?
dekuju a vsem preju fajn porod a zdrave prcky!
No rodila jsem před skoro 4 rokama. Plínky, vložky, noční košile, oblečení pro mimčo dávali.
Manžel s Tebou podle mě být může jen na jednom pokoji a pokud je plný, mají společnou hekárnu asi pro 4 rodičky, takže tam ho nepustí. Přítele pustili právě až po holení a byl se mnou ve sprše a pak na porodním boxu. Ale tam jdeš až po tý hekárně. Třeba se něco změnilo. Ale spíš na změny nemají prostory.
Ahoj P,
v Motole ti poskytnou vložky, led, pleny, olejíček i oblečky a zavinovačku na mimi. S sebou si určitě vezmi vlhčené ubrousky na zadeček (dají ti buničinu, tu musíš namáčet), krém na zadeček, vložky do podprsenky a papírové kapesníčky v krabici (všestranné použití
). Manžel s tebou může být až na sále, ne v přípravně. Na nadstandardu jsem nebyla, ale dvojlůžák-rooming in mi vyhovoval. Asi záleží, jak jsi náročná, ale mně třeba připojení k internetu, tv a podobné „nezbytnosti“ nechyběly. Stejně jsem jen kojila nebo spala, a pokud kápneš na fajn maminu, tak není nad to se něco dozvědět (pokud jsi prvorodička) nebo si trochu poklábosit. Informace ohledně kojení apod. se v Motole moc nenosí, takže co se nezeptáš, to se nedozvíš
. Tak ať ti všechno dobře dopadne.
diky moc. a na ten sal - porodni box - jdu az v poslednich chvilkach? ty veskery kontrakce si odhekavam teda sama na nejakem jinem pokoji? narocna nejsem vubec, jen jsme myslela, ze nadstandard by byla trebas fajn kvuli rodine, kvuli neomezenym navstevam apod. jinak si samozrejme taky rada pokecam..:-) prave jsme cetla, ze jinak muze rodina prijit jen od 2 do 7 a jen na chodbu, ne do pokoje…
já byla na vyvolávačku a když mi rupla voda, tak jsem šla na přípravu a na hekárnu (byla skoro noc, tak tam dvě maminky spaly a jedna si četla) a pak - od prasknutí vody cca po 2,5 hodinách - jsem volala manžela ať přijede, že jdeme na sál, kde jsme spolu strávili ještě talších 10 hodin
na šestinedělí jsem si brala - pantofle, župan, kalhotky (takový ty síťovaný z lékárny), podprsenku a vložky do podprsenky, mýdlo, kartáček, pastu, kapesníky, krém, hřeben a řasenku (ať jsem taky trochu k světu) ![]()
Ostatní mi dali v nemocnici - na miminko jsem nebrala nic, teprve až na cestu domů
Návštěvy - chodily za mnou i do pokoje, když jsem byla po CS na pokoji se dvěma holkama i když jsem byla na „rům-in“ s ještě jednou maminkou. Je to asi spíš na dohodě - prostě se zeptáš, jestli jim to nevadí a může návštěva na pokoj
když měla jiná maminka návštěvu a já jsem potřebovala nakojit, tak jsem se jen natočila stranou a nijak mi to nevadilo. Když jednou přišla máma v 7 večer, protože dřív prostě nemohla, sestry jí pustily dovnitř a tak jsem s ní byla na chodbě asi půl hodiny a nikomu to nevadilo.
Dokonce když jsem byla po CS na JIPce pustili tam bez problémů i tátu (který teda s sebou přinesl kytku, což se nemůže a tak jsme udělali radost sestřičkám a nechali jim jí tam)
S kojením jsem problém neměla, ale maminky, které jo, tak těm sestřičky radily - ikdyž nevím, jak moc úspěšně ![]()
a přes to, co jsem slyšela před porodem, tak na oddělení mohly přijít i děti - jedna paní měla 6ti letou holčičku a nikdo jim neřekl, že by tam neměla být.
P. píše:
diky moc. a na ten sal - porodni box - jdu az v poslednich chvilkach? ty veskery kontrakce si odhekavam teda sama na nejakem jinem pokoji?
To právě ani omylem, mě pokaždé po hodině na přípravně (samostatný pokoj) poslali hned na sál na kozu
.
Ahoj, v Motole jsem byla pred necelym rokem…byla jsem dva dny pred porodem na rizikovym.Kdyz mi praskla voda, presla jsem na pripravnu, kde mi udelali klystyr, ale doprovod musel cekat v satne, protoze tam semnou byla i jina rodicka…az kdyz presla na porodni sal, tak tam mohl. Na sale jsem travila veskery cas, protoze jsem musela byt pripojena na monitor a mela jsem kapacky. Kdybych preci jen mohla treba do sprchy, tak uz bych tam byla opet sama, jelikoz mezitim prijela dalsi mamina. Na sestinedeli..minuly rok tam bylo opravdu narvano, takze nektere maminky lezely i na rizikovym a miminka jim sestry donasely…ja lezela dva dny na pokoji s maminama po cisari a pak jsem pozadala o pokoj, kde jsem mela uz malou. Rodina a kamaradky chodily normalne na pokoj..stejne tak pribuzni od maminky, co tam lezela semnou…Vsude je napsano, ze deti do prostoru porodnice nesmi, ale na chodbe jsem jich par videla.....
plinky, kosilky pro mimco dostanes…i vlozky a ty jejich kosile…
Preju rychly porod a at se ti v Motole libi..... ![]()
P. píše:
ahoj holky, 12/09/ mam termin v motole. byla jsem tam na kurzech, ale uz se mi to cele nejak mota.....chci se zeptat radsi primo na praxi…vlozky a plenky dostaneme na celou dobu hospit. nebo si to mam rovnou privezt? a mam mit s sebou i veci na prcka - oblecky - nebo mu tam neco daji? ja jen, abych nevezla nejaky lodni kufr a nebyla vsem sestrickam k smichu…:-) a manzel je krome holeni a klystyru stale se mnou, ze jo? celou dobu na tech porodnich boxech? a jeste jeden dotaz - nadstandard je v motole asi vazne je jeden, ze jo, takze sance na jeh ziskani 0…?
dekuju a vsem preju fajn porod a zdrave prcky!
Vložky a pleny jsou po celou dobu hospitalizace k dispozici. Měla jsem k dispozici i oblečení na malou a noční košile. Nicméně po zkuenosti po prvním porodu jsem si vzala i oblečení na malou svoje, protože tam nerešej velikosti, mimi se v tom ztratilo a navíc dodneška neumim košilky, takže měla bodýčko. V jejich oblečení byla jen po dobu pobytu na novorozeneckém, jak přešla ke mě na pokoj, šla do svého (ale oblečko kdyžtak může dovézt manžel druhý den).
K dispozici pak bylo vše na ošetřování miminka - místo vlhčených ubrousků dávají perlan - namočí e tam pod kohoutkem a funguje to stejně. Dál byl líh, vzorek bepanthenu, nakoupání (mají Johnsona, nedávala jsem, nekoupala jsem:D ). Na mazání mají slunečnicový olej a johnsona - nepoužívala jsem ani jedno.
Šance na nadstandard je 0-0-prd asi:D No a holčina, co chodíme do diskuse, si ho domluvila na plánovanej císař a nakonec musela jít na cs dřív a měla smolíka. Ale dá se to tam bez něj zvládnout. Chtěla jsem ho případně až teď u druhého porodu kvůli návštěvám (s mladší dcerou nesměli na pkoj, tak jsme museli chodit do jídelny), ale jinak naprosto pohoda.
Přítomnost manžela - při příjmu sedí v takové místnůstce, než tě vyšetří a sepíšou papíry. A pak záleží. Poprvé bylo volno, prázdno, tak mi udělali klistýr, on se zatím převlékl a hned ho za mnou přivedli a byl se mnou až do konce. Podruhé ho tam nechali sedět, protože na přípravně se mnou byla jedna čekatelka na cs. Pak ona odešla, já se jaksi nepřipomněla, byl to už dost hukot. Když přišla PA, že jdem na sál ( po hodince), tak jsem se ptala a oni na něj zapomněli - a to jsem tam byla opět sama. A tak pro něj mastila, převlékl se, šlo se na sál. Podruhé mi tam na jednu stranu chyběl, na druhou by měl nejspíš ty rejpací řeči (aby zakryl své skutečné pocity:D ), takže to snad bylo i lepší. Myslím, že mu bohatě stačila ta půlhodinka na sále, než jsem porodila a měl chudák dost:D
S hekárnou zkušenost nemám;)
Jinak tam prej mají k dispozici jeden nadstandardní pokoj rodící (jinak se rodí v porodních boxech - nevadilo mi to, jen u prvního porodu mě prudilo, že jsem slyšela, že nosili miminka těch, co porodily a přišly až po mě a já zatím nic, lae jinak v poho), ale ten podle dr využívají převážně pro porody problémů (vrozené vady, např. mrtvé miminko…), ale zeptej se.
A pak tam je místnost s vanou a sprchou, podruhé jsem neměla tu čest, poprvé jsem to proseděla na wc:D
S tou podporou kojení - to bylo spíš jak kdo pomohl a poradil. Ovšem podruhé mě tam slušně zdeptali - jen proto, že holka měla 4kg, tak mě od druhého dne nutili dokrm. Další den jsem zvládala vzdorovat, ale byla jsem psychicky zdeptaná, tak jsem to vzdala, dokrm dala a doma si jela po svém. Na tkaové věci pozor, může se stát, tak s tím počítat, pak to tolik nepřekvapí. Ale jinak jsem tam byla spokojená a kdyby někdy, tak zas tam (ale už nikdy, ale z jiných důvodů:D )
Jinak na ten sál se chodí po hodině na přípravně a na přípravnu tě pošlou podle tvého nálezu a podle toho, jak maj plno. Záleží taky, jak to pak bude postupovat.
Návštěvy na pokoj můžou, ale omezeně, nesmí dětk a hlavně - aby byli ohleduplní k tomu, že tam jsou i jiné rodičky. Já tam den probrečela (právě ten boj s kojením vs dokrmem - prostě nechtěli čekat, až se mi spustí mlíko) a spolubydlící měla návšětvu a ta tam kecala dost nahlas, dost bezohledně (a při odchodu domů vše natáčeli na kameru, přišla si tam celá famílie, roztáhli se tam po celé místnosti a přebalováku a my jsme se tam málem nevešly a to manžel se starší holkou čekal venku)
Inge nevím, ale na tu postel mě poslali, ale podpěrky vytáhli až na poslední chvíli.
Jo a oproti prvnímu porodu tam vyměnili porodní lůžka za nějaká polohovatelná, měkčí, příjemná ,lvětší, no prostě proti prvnímu pro mě luxus (který jsem ovšem v bolestech nedocenila:D a to jsem ležela na stejném boxu v obou případech)
Má druhá zkušenost je teď z února (a zas takovej nával tam nebyl, na sál jsem tentokrát dokonce šla, když odvezli jedinou rodičku a já tam byla sama - zaplat pánbu:D )
A ten perlan je absolutně super. Používám ho dodnes i na mladšího. Koupím velký a nastříhám a používám k umývání i těla i zadečku. Voda je rozhodně šetrnější než ubrousky.
My rodili v Motole před 17 měsíci a musím souhlasit s Gabinkou, pouze jsme měli štěstí, že v samou dobu co my nikdo nerodil a muž byl se mnou od samého začátku až do konce, návštěvy na pokoj se mohly, ale většinou jsme brali malého a šli na chodbu, abychom nerušili „spolunocležníky“
a užili si trošku toho soukromí a nového štěstí
, malé děti mohou být taky pouze na chodbě, oblečky na miminko, plenky a „mazací a mycí“ potřeby byly k dispozici, stejně tak i vložky a erární noční košile.
Kojení nám moc nešlo a i díky sestřičkám jsme zůstali v porodnici o dva dny déle, jenže pak už jsem byla natolik vyřízená, že jsem vypěnila a „vystartovala“ po nich, od toho dne péče jakou za celou dobu neposkytli, takže má rada NEDAT SE A HNED SE KVŮLI KAŽDÉ MALIČKOSTI OZVAT, všechno děláš především pro mimčo.
Přeji co nejkradší a bezproblémový porod, hodně radosti z miminka.
PS: přes všechno příště půjdu zase do Motola ![]()
Vložky dostaneš jenom jedno balení, ale véci na miminko tam budeš mít všechno plenky, oblečení a kozmetiku a nadstardantní pokoje su tam 3, ale i tak je težké se na ně dostat.. ![]()
@P. rodila jsem duben 2012. Vložky jsem dostala jen jedno balení, zbytek své. Upřímně. Raději jsem měla svoje, než se dělit o společné - z důvodu hygieny - nikdy nevíš, koho chytneš na pokoj. A očistky jsou očistky. Noční košile byly erár, za což jsem byla upřímně ráda, protože po spuštění mléka a nehodách při krvácení jich byla velká spotřebě. Věci na mimčo a plíny byly dostupné. Ve skříňce měla každá maminka své oblečení a plíny. Plíny byly tuším 8ks na den, ale sestry chodily doplňovat, takže nebyl problém. Měli značku Bella Happy, kdyby tě to zajímalo. Kosmetika na mimčo byla k dispozici a na zadeček měli perlan, což bylo super.
Kojení - sestry radí, ale jak která a jak kdy. Doporučuju se ptát a prudit. K dispozici mají i kloboučky, ale moc se tím nechlubí. Malému teda dali příkrm na mou žádost až po 3 dnech(byla jsem po cisari), než se mi spustilo mlíko. Ráno dostal UM, odpoledne jsem měla MM. Ale díky tomu jsem se naučila přikrmovat přes stříkačku/malíček. Ale bez mého souhlasu by mu ho nedali. Dávali Bebu HA.
Co se týče porodu, tak nevím jak je to ted. Ted tam jsou prý samostatné boxy-jakože pokoje. Ale jestli má každý i svou sprchu netuším. Každopádně před 2 lety měli jeden velký sál oddělený přepážkami. Ted je to prý lepší. Na přípravnu tatínek nesmí, pokud je tam jiná maminka, ale jinak to není problém. My rodili brzo ráno, nikdo tam nebyl a celou dobu (kromě zavedení klystýru) byl se mnou. Jinak doporučuji se oholit doma! Nevím jak je to na porodním, ale po zkušenosti s holením před slepákem fakt doporučuji se oholit doma. Jednorázový strojek který téměř neholil, takže to krvácelo, štípalo a následně chloupky zarostlé. Po klystýru jsme šli na box a byli tam celou dobu spolu.
Ahojky jsem prvorodička a jdu taky do Motola. Mám termín 19.9. A já osobně si připravuju podle jejich stránek http://www.fnmotol.cz/…e-pro-pacien co si vzít sebou.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.