Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, dnes jsem se dozvěděla, že budu nevyhnutelně rodit císařem, cca 20.5. Prosím, jak to v Motole probíhá, zajímá mě úplně všechno. Kdy mě přijmou, za jak dlouho „jdou na to“, jaké jsou přípravy, může být manžel se mnou? Kdy mi dají miminko, jak na šestinedělí… Kdy domů… Díky moc, bojím se… ![]()
Dornicko, sice jsem neordila v Motole,ale v Liberci. taky plánovaným císařem. Malej se narodil ráno a viděli jsme se až druhý den (úpři porodu jsem byla při vědomí) protože on byl na novorozeneckým a já na JIPce. Narodil se v pátek, domů jsme šli ve čtvrtek následující týden. Mohli jsme už ve středu, ale to tatínek vyběhával pojišťovnu a matriku.
Neboj se, všechno bude v pořádku.
jo a manžel se mnou být nesměl. Prý z důvodu malého operačního sálu a taky že když odteče plodová voda, je lehce zbarvená krví a tatínci si myslí, že to je čistá krev a často se jim skáceli. Takže manžel čekal hned za dveřma sálu. A malýho viděl jako první. Já až když ho umyli.
Dornicko, ničeho se neboj.
Rodila jsem císařským řezem v Motole, ale je to už skoro šest let. Jenomže to nebyla plánovaná sekce, takže se to asi trošičku liší…
Záleží taky na tom, jestli budeš mít celkovou anestezii nebo epidural.
Každopádně tě tam dole oholí, vycévkují a dají ti podepsat souhlas se zákrokem.
Manžel, pokud vím, v Motole být přítomen přímo nemůže, ale je takřka na dohled a miminko může vidět hned po vytažení při poporodním ošetřování (vážení, měření a tak..).
Po sekci tě převezou na JIP, tam jsi obvykle do druhého dne. Pokud budeš mít epidural, tak se neděs, když se budeš třást (jakoby zimnice). Já to tak měla a i paní, co přivezli pak ke mně.
Na JIP jsi napojená na přístroj, který ti zároveň měří tlak, takže jednou za nějaký čas se spustí a nafoukne se ti na ruce tlakoměr. Pokud se teda nic nezměnilo.
Mě převáželi druhý den na šestinedělí. Nejlepší je se snažit co nejrychleji rozhýbat. Čím dřív si budeš chtít vzít miminko k sobě, tím dřív se rozhýbeš. Je to sice záhul, ale stojí to za to.
Pokud natrefíš na uřehtané baby na pokoji jako já (byly jsme tam 3), tak se budeš často svíjet. Ale byla aspoň legrace. To na roming in už taková zábava nebyla. Tam byla jen jedna paní a ta byla taková spíš zamlklá.
Miminko by ti měli na JIP dovézt na kojení sestry z novorozeneckého odd.
Jinak první dny nedostaneš pořádně nic k jídlu. Já dostala jen hnufný vývar a pak nějaké kaše či co to bylo.
Na šestinedělí jídlo na pokoje nerozváží, to si musíš docupitat do jídelny. Dle rychlosti pohybu lze rozeznat ty po sekci. ![]()
Jinak bacha, abys byla v době vizit na pokoji nebo tě zdrbou jako mě. Jsou dvě, jedna dětská a pak gyne… To se musíš ukázat v celé své kráse (myslím tam dole) a snad i prsa ošmatávali.
Nevím, už si to tak dobře nepamatuju.
Jo a mě pustili snad šestý nebo sedmý den…
Mléko se ti může utvořit později, tak se toho nelekni. Mně myslím čtvrtý den.
Kdyby něco, tak se ptej… ![]()
Jo, ještě dodávám, že miminko ti dají v závislosti na tom, jestli bude volný pokoj a taky, jak se na to budeš cítit. Důležité je si o to říct a neustále jim (ženským sestrám) to připomínat.
No ja rodila planovanym cisarskym rezem pred skoro jiz jedenacti lety a to v Bohumine
(bohuzel nam zde jiz porodnici zrusili) neboj zvladnes to
zvladly to ostatni maminy
cisare mi delali rano 7,45 pak me prevezli na pokoj kde jsme byly dve na kapacich , chodili nas kontrolovat co chvili
maleho jsem videla hned jak me probrali sestricky byly ochotne a donesly mi ho ukazat i kdyz je fakt , ze jsem hned pak usla a nevedela jsem potom jestli se mi to zdalo ci ne. Manzel byl v te dobe na sluzebni ceste takze prijel jak nejrychleji mohl a to odpoledne kolem treti
sestricky nam ochotne Honzika donesly a na nejakou dobu nam ho tam nechali nez ho zas odnesli.. ale kdykoliv jsem chtela dali mi ho
vstat z postele me donutili uz druhy den a jit k umyvadlu se aspon oplachnout … pak jsem mela maleho uz porad u sebe jen kdyz jsem byla unavena a poprosila sestricku prisli mi ho vzit at si muzu odpocinout
na vyzadani nam chodili pichat injekce od blesti , ale snad jsme mely narok jen na dve denne … s pani co jsme byly na pokoji jsme se taky nasmaly takze jsme dostaly i vyhubovano , ale jen malicko
domu nas pustili o neco dyl protoze jsem mela pak potize .. dostala jsem nejakou zimnici , ktera semnou klepala asi 4dny
jinak bylo vse vporadku …ups jsem se nejak rozepsala omlouvam se ![]()
Ahoj holky,
moc děkuju za povzbuzení. Můžu se ještě zeptat, co se vám osvědčilo co se týká hojení jizvy? A vůbec jak se dát po císaři co nejrychleji dokupy, abych se mohla naplno věnovat miminku… Moc bych ho chtěla u sebe co nejdřív…
Děkuju, D
Ahoj, rodila jsem v Motole císařem loni v prosinci,akorát to nebyl plánovaný CS,měla jsem epidurál. Na pokoji se mnou byla holčina co rodila též CS,ale plánovaným, měla spinál.Pokud vím, nastoupila den předem a dopoledne se šlo na věc. Akorát se Ti může stát, že to časově posunou, když se objeví na sále někdo jako já a je to akutní.Trvá to asi 50 min, ale mimčo je venku asi za 20. Manžel stál ve vedlejší místnosti,ale na dohled, je tam taková velká skleněná stěna. Malou vyndali, upozornili mě na to, že ponesou okolo mě naše mimi a za asistence manžela ošetřili a hned mu jí strčili pochovat. Takže jsem viděla jak přichází s mimčem nazpátek. Pak jí sestřička vzala a přinesla mi jí aspoň k hlavě, kouknout z blízka a přiložila mi tvářičku k mojí tváři, aspoň se přitulit. A pak ji přinesly na JIP asi za 5 hodin na přisátí.
Kontroly ženské lékařky byly v pohodě, prsa nikdo vidět nechtěl, to se možná trochu změnilo, jinak to co psala Žížalka sedí. Po operaci se snaž hodně spát, hlavně ty dny co nebudeš mít mimi u sebe, první 3 dny Ti mohou dát čípek proti bolesti a prášek na spaní. Bolesti jsem neměla tak hrozné, že bych to potřebovala,to by se dalo vydržet,ale pobolívalo to a sestry Ti budou čípek i prášek nabízet. Já to využila, protože ten můj porod byl fakt dlouhej ( 36 hodin od prasknutí plodovky) a potřebovala jsem se vyspat. A myslím, že jsem udělala dobře, 4. den jsem už celkem „běhala“ a hned jsme se stěhovaly,abych mohla být s Kačkou furt.Domu jsme šly 6. den. Jinak se připrav na to, že budeš rozčarovaná z toho personálu, hlavně dětský sestry. Nestíhaj a nic moc sami od sebe neřeknou, pokud něco chceš vědět, ptej se. S mlíčkem jsem to měla úplně stejně, rozjelo se to 4. den a to už jsem chytala nerva, že je něco špatně a byla vyplašená ještě pár dní doma,ale nakonec se to rozjelo a vše je bezproblémů. Takže to se opravdu nelekej.No a pak to chce hodně pít, na chodbě je čaj, z kraje Ti ho donesou, pak si můžeš chodit nebo je poprosit jen o horkou vodu a dát si do toho třeba kojící čaj.Na jizvu jsem nic speciálního neměla, musíš se hodně sprchovat,ale to ti řeknou, z kraje 5× denně i kvůli očistkům, ale hojilo se to bez problémů a teď už to mažu jen domácím sádlem,aby ta jizva neztrvdla atd. Ale neboj se, že bys byla po císaři úplně nepoužitelná,nemusí to být tak hrozné. Utahaná budeš, bolet to bude,ale dalo se to zvládnout.A hlavně u mě se to strašně rychle lepšilo.Byla jsem nemožná fakt jen ty první 3 dny.
Tak to jsem napsala román, snad Ti to k něčemu bude. Kdyby něco,tak se klidně ještě ptej. A samozřejmě držím pěsti,ať jde vše hladce a ať jste oba brzo doma.
Na jizvu jsem nic nemazala. Jinak jsem byla ráda za ty jednorázové „sexy“ kalhotky, které aspoň netlačily na jizvu. Dají se pak vpohodě přeprat, takže je můžeš používat opakovaně.
Nejlepší je fakt se snažit co nejdříve rozhýbat, i když ti to asi zpočátku přijde nemožné. Ale uvidíš, že to zvládneš. Čím dřív se necháš přeložit na pokoj, kde můžeš mít prcka, tím dřív tě to donutí se hýbat a bude to lepší.
Miminka rozvážejí na pokoj asi po třech hodinách, což moc tu laktaci nepodpoří, tak i proto je lepší ho mít co nejdříve u sebe, abys mohla častěji přikládat.
Mně hodně pomohly holky, co se mnou byly na pokoji. Hlavně po tom, co mě převezli z JIPky se o mě nikdo moc nestaral a protože byly o den nebo dva napřed, tak mi pomáhaly něco podat, když jsem potřebovala nebo mi donesly čaj.
První čaj mi sestra donesla, jenže v konvici, která byla těžká jak prase a to dost dobře prostě hned nešlo. Takže výhodu má i to, když natrefíš na šikovné spoluležící. ![]()
Hlavně přeji, ať to všechno všichni tři dobře zvládnete a ať se můžete radovat z krásného zdravého miminka!
![]()
Ahoj,
nerodila som sice ciarskym, ale rodila som v motole a lezala som s maminkami po cisarskom aspon prve dni. Presne to co pisu holky, akurat dodam, vlozky i oblecenie je tam nemocnicne. Aspon zo zaciatku je to dobre. Menit si to clovek moze ako casto chce a je toho dostatok. S tym jedlom je to trosku oprus, ale to je po kazdej operacii. Miminka nosia potom po 3hod. Sestricky ti vsetko ohladom kojenia ukazu, len sa netreba dat, niekedy su odmerane.
Ako prvorodicke vacsinou umoznia prejst ked je to mozne i po zdravotnej stranke potom na rooming, co je dobre, aby si clovek zvykol na mimi. Holky tam boli ako i ja 7dni. Tak drzime palecky, viem, ze sa clovek boji, ale musis si povedat, ze to zvladaju ine maminky a zamerat sa skor na ten maly pokladik, ktory bude potom uz stale s vami.
Tina1 moc děkuju, začínám se s tím smiřovat a říkám si, že doktoři vědí, proč císařem, že by mě do toho jen tak nehnali… Jo, prosím tě - debilní dotaz - ten poplatek za manžela u porodu se v Motole platí, když stojí za oknem? ![]()
Holky ještě mě napadá - jak je to po císaři s jídlem? Psaly jste, že dávají jen pití a kaše - můžu si to zpestřit něčím svým (banány, jogurt), nebo je to zakázané a jí se jen, co dovolej? A ten jejich čaj v konvi je slazenej, nebo ne? Děkuju ![]()
Dornicko, s tím poplatkem si nejsem jistá, to se asi zeptej přímo v porodce. Možná, že ho chtějí, i když stojí za dveřma. ![]()
Mně dali po nějaké době jen vývar (hnusná čistá voda) a to myslím, že dokonce i dva.
Až snad třetí den jsem dostala nějaké „normální“ jídlo.
Nic svojeho ti samozřejmě nedovolí, na JIP rozhodně ne, no a na šestinedělí ti to asi zakázat nemůžou, ale asi ani nedoporučí.
Já měla takovou chuť na něco jedlého… A to jsem měla ještě prý oproti holkám výhodu, že jsem v tom jídle byla napřed. Jim prý dávali déle ty blafy pooperační.
Líp ti to asi napíše Tina, ta to má asi čerstvě v hlavě.
Na čaj si taky moc nevzpomínám, myslím, že byl slazený, ale mně teda vůbec nechutnal.
Pak si na šestinedělí chodíš sama na chodbičku pro nový. Jsou tam nějaké pytlíky a horká voda. Kdyžtak si vem svůj oblíbený s sebou. Jo a možná si nech donést třeba čistou vodu s pitkem na pokoj, abys to měla po ruce, když ještě nebudeš mít sílu se pořádně zvednout a nalít si čaj do hrnku.
Já se přiznám, že jsem moc nepila kvůli tomu, že to bylo fakt hodně těžké se zvednout a nalít si, takže jsem to prostě flákala.
Možná bude lepší, když si to sbalíš rovnou do flašky. Pak kdyžtak popros sestru nebo nějakou hodnou maminku, aby ti vytáhla, co budeš potřebovat. Předpokládám, že hned po převezení na pokoj, s tebou manžel nebude.
A sestřičky to většinou samotné nenapadne. Ty ti tam akorát hodí tašku a starej se.
Zizalka píše:
Dornicko, ničeho se neboj.Rodila jsem císařským řezem v Motole, ale je to už skoro šest let. Jenomže to nebyla plánovaná sekce, takže se to asi trošičku liší…
Záleží taky na tom, jestli budeš mít celkovou anestezii nebo epidural.
Každopádně tě tam dole oholí, vycévkují a dají ti podepsat souhlas se zákrokem.
Manžel, pokud vím, v Motole být přítomen přímo nemůže, ale je takřka na dohled a miminko může vidět hned po vytažení při poporodním ošetřování (vážení, měření a tak..).
Po sekci tě převezou na JIP, tam jsi obvykle do druhého dne. Pokud budeš mít epidural, tak se neděs, když se budeš třást (jakoby zimnice). Já to tak měla a i paní, co přivezli pak ke mně.
Na JIP jsi napojená na přístroj, který ti zároveň měří tlak, takže jednou za nějaký čas se spustí a nafoukne se ti na ruce tlakoměr. Pokud se teda nic nezměnilo.
Mě převáželi druhý den na šestinedělí. Nejlepší je se snažit co nejrychleji rozhýbat. Čím dřív si budeš chtít vzít miminko k sobě, tím dřív se rozhýbeš. Je to sice záhul, ale stojí to za to.
Pokud natrefíš na uřehtané baby na pokoji jako já (byly jsme tam 3), tak se budeš často svíjet. Ale byla aspoň legrace. To na roming in už taková zábava nebyla. Tam byla jen jedna paní a ta byla taková spíš zamlklá.
Tak já sice rodila v Ostravě, a nebyl to plánovaný císář (po 24 hodinách v bolestech, k němu ale nakonec už došlo), ale v podstatě to bylo na chlup stejné jak píše Žížalka, i s tou zimnicí a vším ostatním.
Jo a jak tady někdo psal o 50 minutách. Tak u nás to byl teda fofr. 20.30 mě brali, 20:45 byla malá venku a 20:55 už bylo po všem. Malou mi ukázali, hned když ji vytáhli. Pak znova po zvážení a ošetření (při tom manžel již byl)mi ji sestra ukázala už zabalenou a prý ať ji dám pusu, takže fajn. No a z JIP na šestinedělí jsem byla převezena asi po 13hodinách, kde mi ten první den, malou nosili na přikládání a další den už jsem ji měla u sebe pořád.
Neboj, není moc nutné řešit co udělat, aby ses mohla co nejvíc věnovat mimču. To prostě všechno budeš přehlížet, jo jasně bolí to, ale nic jiného ti nezbyde a ten prcek ti umožní na to nemyslet, neboj
Tak přeju, ať je vše bez komplikací a prcek vám dělá jen radost ![]()
Jo a poplatek za porod nikdo po nás nechtěl! A to i když se mnou manžel vlastně strávil celý den na porodním boxu a až pak došlo na ten císař u kterého přímo nebyl a až pak viděl za sklem, jak malou váží atd…no a nakonec si jí taky pochoval
Ale ono to asi záleží na porodnici, za co vlastně vybírají. I u spontánních porodů přišla jedna mamča s tím že neplatila nic a druhá, že všechno ![]()
čaj jsme měli slazený. První den na šestinedělí mi nosili v konvici přímo na pokoj, pak už jsem si musela chodit na chodbu! A jíst se nesmělo nic, dokud člověk neměl větry
. Pokud byly, první jídlo byly piškoty a bílý jogurt. Si vzpomínám, že jsem byla ještě celý den ohladu, neboť větry se jaksi nedostavovaly.
No a další jídlo, byl teda hnus. Nějaká blivajz polévka rozmixovaná na pyré a k tomu blivajz rozmixovaný kompot, jen jsem z každého zkusila a do druhého dne mi bylo děsně blbě a chtělo se mi zvracet, ale měla jsem strach, protože jizva hrozně bolela.
Ale všechno jsem přešla a člověk rychle zapomene ![]()
Příspěvek upraven 04.05.10 v 12:45
PeťulaK: Děkuju, doufám, že to taky zvládnu, pomalu se začínám uklidňovat - stejně s tím nic nenadělám ![]()
V Motole je poplatek 700, my ho hezky zaplatili před týdnem (počítali jsme s přirozeným porodem), tak by mi nevadilo, kdyby mi ho třeba chtěli vrátit
Ale důležité je stejně jen to, aby byl Mareček v pořádku (no a já taky, žejo
)
dornicka píše:
PeťulaK: Děkuju, doufám, že to taky zvládnu, pomalu se začínám uklidňovat - stejně s tím nic nenadělám
V Motole je poplatek 700, my ho hezky zaplatili před týdnem (počítali jsme s přirozeným porodem), tak by mi nevadilo, kdyby mi ho třeba chtěli vrátitAle důležité je stejně jen to, aby byl Mareček v pořádku (no a já taky, žejo
)
Ještě jsem ti do toho příspěvku připsala ohledně toho jídla, tak nevím, jestli jsi to četla!