Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
V úplném začátku je to všechno nebo nic, takže nemá smysl to nějak řešit ![]()
V takhle rané fázi těhotenství by to nemělo ublížit ničemu, takže klid ![]()
Omlouvám se za chyby, tento týden doma leží, do lékarny se dostane v pátek, ale říkala
Mohou i nemusí…kamarádku na začátku těhu prosvítili rentgenem a malá je už 8 let na světě
Jiná kamarádka také brala antibiotika a nic se nestalo. O jiné zase vím, že to bylo špatné…
Její první dítě mělo zhoubný nádor, když se narodilo a říkala, že neví, jak by to dál řešila, jestli těhotenství takto nechat..
Proto chtěla slyšet názor, těch co se nebojí, ona se bojí všeho
Ahoj, já bych jí uklidnila, že pokud nějaké mrně je, ještě není s matkou spojené pupečníkem a placentou, tudíž mu žádné léky ublížit nemohou. Navíc PNC, Paralen i Brufen je v počátku těhotenství povolen.
A upřímně mezi námi, pokud by infekce či choroba byla tak vážná, tělo má víc rozumu než my a záhy poškozené zárodky vyloučí(omlouvám se nenapadlo mne lepší slovní spojení).
Mělo by to být v pohodě. ![]()
Nevedela jsem ze jsem tehotna a hrozne me bolela hlava a bricho tak jsem behem tydne snedla si deset brufenu. A dalsi tyden jsem zjistila ze jsem tehotna. Par dni pred testem jsem pila toniky a vino. Tahala jsem hodne tezky veci. Uz jsem skoro na konci tehotenstvi. Holcicka je sice mensi ale asi tohle vliv opravdu nemelo. Mela jsem v prvnim trimestru opravdu velkou migrenu a sam gynekolog mi radil at si jeden brufen vezmu i v tehotenstvi. Takze at se nestresuje.
Mě doktorka říkala, že prvních 14 dní je vajíčko v jakémsi vaku či obalu a vyvýjí se bez ohledu na matčino tělo. Takže by to na zárodek úplně první dny vliv mít nemělo. Ať je v klidu a rychle se uzdraví.
Tenkrát jsem volala doktorce a konzultovala s ní nějaké léky, také jsem brala atb a ještě nějaký driják. No naštěstí jsem nakonec těhotná nebyla. No a den před tím, než jsem zjistila, že jsem těhotná, jsem se trošku opila ![]()
At je v klidu, mimču to nevadí, takhle v začátku fakt ne, kdyby byla nějaký 7_8tt tak by spíš vadily ty horečky, já každé těhu začínala angínou a atb
a všichni se narodili v pořádku ![]()
Ona se bojí i těch horeček..
Měla opravdu nonstop tři dny přes ten 38,5 i ráno a večer k 40 a pak další tak pozvolna, dnes, včera..
Já jsem jenom chtěla, slyšet váš názor, i na ty léky, protože denně si prý dala i 4 do toho dvakrát penicilin a srážela horečku, tak toho je víc najednou
Plod se placentou začíná s matkou spojovat až někdy v 6 tt, do té doby se vyživuje samostatně, ze žloutkového váčku. Takže klid. Jestli není dál…
Já jedla při posledním těhotenství Warfarin, ten způsobuje vážná poškození plodu, kdyby to bylo dál, než po 6 tt, naštěstí jsem na těhotenství přišla v 5 tt, mám úplně zdravou dceru. ![]()
Příspěvek upraven 16.02.13 v 20:23
Mě taky dr. říkal že kdyby něco ták pár brufenů můžu.. samo jen když bylo nejhůře.. ale malej je uplně v pohodě a to jsem ze začátku pila a kouřila než jsem to zjistila
Myslím, že lepší srazit horečku než nejíst léky. U hodně vysoké horečky je prokázán teratogenní vliv na plod, v takto ranné fázi není embryo ani napojení pořádně na matčin oběh, tudíž pro nej je největší ohrožení horečka.
@Anonymní píše:
Ona se bojí i těch horeček..
Měla opravdu nonstop tři dny přes ten 38,5 i ráno a večer k 40 a pak další tak pozvolna, dnes, včera..
Já jsem jenom chtěla, slyšet váš názor, i na ty léky, protože denně si prý dala i 4 do toho dvakrát penicilin a srážela horečku, tak toho je víc najednou
penicilin je ok, ještě neví ani jestli je těhu
a ty první tt je to ok, bud vše ok nebo nic.
Dobrý den, omluvám se za anonymnitu, ale potřebuji radu pro mou kamarádku.
Kamarádka se snaží asi půl rok o druhé miminko. Snaží se nejíst léky, snaží se stravovat zdravě.. Už proto, že první mimčo se jim narodilo a mělo vážné zdravotní problémy tak má teď tento problém..
Tento týden dostala 3dny nonstop 39 horečky, Penicilin, chřipka, musela si dát paraleny dokonce ibuprofen, protože teploty i přes den nešly dolů pod 38,5.
Minulý měsíc menstruaci dostala tento ne a říkala, že má strach, že právě nyní se to právě povedlo..
Nevím, co ji mám poradit, sama se v tom nevyznám, ale může tento stav nějak víc ovlivnit začátk vývinu buněk.. Teď by měla být dalo by se říct, v uplném začátku což je po první menstruaci…
Test si zatím nedělala, předtím bylo brzo a potom dostala hodrčky a říkala, že na kontrolu se dostane až příští pátek…