Mouka na chleba

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
10480
31.12.07 14:25

Ahoj domácí pekárnu si chci koupit v lednu (už mě unavuje zadělávat na chleba celý den ručně, aby sme ho pak sežrali za den :roll: )

Může se do ní teda používat normální droždí (ta kostka) ? _To sušený jsem párkrát zkusila v tom ručně zadělávaným a normální droždí mi přijde lepší.

Pečete v ní i kváskový chleba?

A zkoušeli jste některá zadělat těsta a něco z nich utvořit z rýžové nebo kukuřičné mouky? Ještě jsem z nich nikdy nepekla ale dost mě to láká.

A poslední dotaz :roll: je lepší pekárna se dvěma hnětacími háky nebo v pohodě stačí jeden? Nám by totiž úplně stačila ta na menší chleba, ale nevim jestli stačí ten jeden hák.

Omlouvám se za otázkový průjem :oops: J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
31.12.07 15:20

Jitko, rýžová mouka mě až tak neláká, ale mám koupenou kukuřičnou a chystám se na ni. Mám doma knížku o chlebu, manžel mi ji naježil přede dvěma lety a tam jsou kukuřičné recepty :) Možná se konečně odhodlám. Já jinak peču vlastně už jen v troubě, chleba dělám 1,5 kg a je přes celý plech od rohu do rohu - má výbornou kůrku a je měkký a nadýchaný. Peču Buchty, kynuté placky a housky, pečivo prakticky nekupujeme…

Chleba (1 kg, já už dělám jen 1,5 dávky):

200 g žitné mouky
400 g hladké pšeničné mouky
1 lžíce octa
3 lžíce oleje
350 ml teplé vody - pozor, nesmí být moc teplá
1 odměrka (čajová lžička) sušeného droždí
1 lžička soli (sůl přidávám až po chvíli - nebo ji dávám dál od droždí)

Je možné přidat semínka, cibulku, škvarky, klíčky, bylinky......

Pro celozrnný chleba je možné nahradit část pšeničné nebo žitné mouky příslušnou celozrnnou moukou, ale nedoporučuji nahradit víc než cca 150 g, pokud se nahradí víc, těsto špatně kyne.

Slané housky:

25O ml teplého mléka
560 g hladké mouky
60 g másla - dávám heru nebo hnědou lukanu
2 vajíčka (odděluji si kousek žloutku na pomazání)
2 lžíce cukru
1 odměrka (čajová lžička) sušeného droždí
1 lžička soli

Po vyhnětení a vykynutí těsta vytvaruji 20 housek, bulek či čehokoli jiného, pomažu žloutkem s mlékem a posypu mákem nebo sezamem. Peču na 180° C dozlatova. Výborné jsou kuličky do dortové formy :)

http://rodina.cz/…064202_1.jpg

Sladké pečivo, vánočka, loupáky, buchty…

25O ml teplého mléka
600 g hladké mouky
1OO g másla - dávám heru nebo hnědou lukanu
2 vajíčka (odděluji si kousek žloutku na pomazání jen když dělám loupáky nebo vánočku, buchty potírám olejem)
100 g cukru
1/2 kostky droždí
1/2 lžičky soli

Pozor, u tohoto těsta dělám kvásek z mléka, droždí a části mouky a cukru - kyne cca 30 minut, nikdy ho nedělám ze sušeného droždí, nějak se mi to nedařilo… Peču na 180° C dozlatova. Do vánočky je zase možné přidat ořechy, mandle, rozinky, kandované ovoce. Ořechy se snažím přidat až na konci hnětení, když je dám hned, dost se odřou do těsta a to je pak tmavší - chuti to ale nevadí. Plněné buchty dělám do pekáčku - a tam jich dávám 21 (3*7) ;)

Upřímně konstatuju, že ručně bych se s tím takhle pravidelně nepatlala…

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10480
31.12.07 17:02

Lesino díky :P , já právě peču z kynutýho hodně často, nejvíc nám to chutná, ale občas je to dřina :roll: . Prostě já tu pekárnu musím mít :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.12.07 17:05

Lesino, klobou dolů, na tom obrázku to vypadá fakt moc dobře.
Skoro jako bych i tů vůni cítila. :lol: Je škoda, že nejde, že jen skoro…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
31.12.07 17:07

Musím potvrdit, že tak jak to dobře vypadá, tak to i dobře chutná. Lesina mi dala recept už na jaře, u nás se ujal včetně toho pečení ve formě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
31.12.07 17:09

No, čertíku, teď se k něčemu přiznám, jo? Ta fotka je z prvního pečení, houstičky byly sice báječné, ale ta forma byla naprdlačky, takže se zespodu připekly a k tomu se na ně oloupal a přichytil teflon ;) Musela jsem je okrájet. Teď mám silikonovou formu a bývají zlaté a prostě skvělé :)

:) Ale jinak jsou naprosto báječné, opravdu.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
31.12.07 17:15

Taky peču v silikonu :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.12.07 17:42

Lesi, to vůbec nevadí, na obrázku to vypadá báječně. Já peču postaru, silikon mě sice láká, ale nějak k němu nemám důveru. Příjde mi vetchý. Ale slyšela jsem, že prý je skvělý. Tak nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
31.12.07 17:50

Mám tři silikonové formy ( bábovku a dortovou 5 let) a Mickymouse od podzimu :D . Peče se mi v nich fakt dobře, vyhovuje mi jejich skladnost. A taky jsem si dopřála silikonový vál, a to je teda fakt paráda :pankac: doporučuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
31.12.07 19:37

Sati
jestli sem ještě nakoukneš - představuju si ten silikonovej vál správně tak, jako že jde třeba srolovat??
což by bylo SUPER!!!!
dík petra

• Citovat
  • Upravit
11530
31.12.07 20:21

Ano jde srolovat, poskládat, prostě co chceš. Mám ho normálně v šuplíku a těsto se na něj lepí o hodně méně a sedí i na desce kuchyňské linky - neklouže . Mám tento, ale žlutý
 http://www.tescoma.com/…g/xpoloz.php?…

a ještě jsem si koupila teflonový pečící papír, je na cca 1000 použití. Nemusíš vymazávat plech, jde umýt vodou a znovu použít, opravdu super věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
5.1.08 13:14

Jitka L.: já používám do pekárny jenom klasické drožd - tu kostku. Na půl kila mouky prý stačí jenom čtvrtka kostky, já dávám trochu víc, tak půlku. Vždy mi to pěkně nakyne. Jenom se nesmí nikdy droždí dotknout vody. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10480
9.1.08 19:25

Kocco a to navrch normálně nadrobíš? Rozmíchá se to pak dobře? Omlouvám se za dementní otázky, ale mně to normální prostě přijde lepší :nevim: tak bych ho ráda používala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
29.3.20 11:07

Abojte.
Mám dotaz. Jsem v pečení chleba amatér.
Mám doma celozrnou mouku pšeničnou. Je na ní ještě napsáno střední-special.
Dá se z toho nějaký chleba upéct? Případně nějaký recept? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
29.3.20 11:30

Já používám jeden recept a mouky dávám různé, jak se mi chce. S celozrnnou moukou, ať pšeničnou nebo žitnou, je pak chleba takový hutnější nebo jak bych to popsala. Neboj se toho, není to žádná věda ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí