Nechce kynout těsto v pekárně

1077
1.7.07 18:02

Nechce kynout těsto v pekárně

No dnes už podruhé se snažím udělat těsto na koblížky , ale sice s e uhněte , ale nenakyne. Kvásek si dělám mimo, nasypala jsem tam mouky, žloutky s cukrem a potom přilila kvásek a výsledek - nechce mi to nakynout. Pekárnu mám Etu siestu.. Nevíte někdo co s tím?

Tady je recept, podle kterého dělám

http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…

Ivulka

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

22315
1.7.07 18:36

Ivulko, nedelej kvasek............ normalne dej vse na testo, a navrch nadrob drozdi a nech pekarnu pracovat, jeste se mi nestalo ze by benakynulo

Hodne stesti

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
15326
1.7.07 21:19

Ivulko,
posílám tip od Lesiny, který jsem právě nastudovala:

Zítra se chystám na kynuté třešnové koláče, takže jestli se mi kynuté těsto opět nepovede, tak se, Lesi, těš!!!!!!!!!! 8) 8) 8) 8)

Se sladkým kynutým těstem jsem se docela potrápila, ale už ho mám zmáknuté
Hlavní fígl je v tom, že kvásek dělam v pekárně, teprve po jeho vykynutí přidám další suroviny v pokojové teplote (jak dám dělat kvásek už si je připravím ne linku aby se vše ohřálo z ledničky) a zapnu program na hnětání těsta.
Když mám chuť nechávám droždí rozpustit s cukrem… Je zajímavé vidět, jak se pevná kostka droždí posype cukrem a začne se sama rozpouštět…

A teď těsta:

Koláčky
1/2 kg polohrubé mouky
1 kostka droždí
10 lžic cukru
11 lžic oleje (75 ml) špetka soli
1 hrnek mléka (2 dcl)
2 žloutky

Do pekárny dám kostky droždí, dvě lžíce cukru a mléko, zasypu trochou mouky a nechám vzejít kvásek, pak přidám zbývající suroviny a dám připravit těsto. Těsto se dá připravit i ručně, jen to je to větší námaha
Vykynuté těsto vyndám z pekárny a dělám bud plněné koláčky na plech (je jich kolem 40) nebo plněné buchty - těch mívám 20-25.

Vánočka
1/2 kg hladké mouky
10 dkg cukru pudru
10 dkg tuku
2 žloutky
1/4 l mléka špetka soli
droždí
A na ochucení těsta citrónová kůra, ořechy, rozinky, mandle, kandované nebo susené ovoce…

Do pekárny dám kostky droždí, trochu cukru a mléko, zasypu trochou mouky a nechám vzejít kvásek, pak přidám zbývající suroviny a dám připravit těsto. Těsto se dá připravit i ručně, jen to je to větší námaha
Vykynuté těsto buď vyndám z pekárny a vytvaruji dva bochníčky nebo peču v pekárně (ale máme raději bochánky)

Dobrou chuť
Lesina

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
1.7.07 23:15

Tak to je zajimavy, hned to zkusim.
Mam prosbu - muzete se mi nekdo mrknout kolik vazi kostka drozdi? Bydlim v zahranici a cerstvy drozdi sezenu jen ukrojene z velkeho kusu a tak netusim, kolik vazi jedna kostka. Diky. Iva

  • Nahlásit
  • Citovat
9868
2.7.07 01:47

Ahoj, ještě dám tip - dělaj kvásek s teplého mléka :) Rychleji kyne - a oplatilo se mi nechat těsto nakynout víc, pak ho po vyklopení prohnětat - nic důkladného, jen ho prohníst, vytvarovat a nechat před pečením chvilku dokynout - hotové pečivo má bubliny rovnoměrné a drobné - tak jako to kupované… A nesmrdí tak po droždí. Kolik váží klasická kostka droždí? Našla jsem že 42 g a je na 1 kg mouky :)

Jo a nejúžasnější mazanec se mi povedl ze zbyku lívancového těsta, ten byl naprosto úžasný!!!! Ostatní ingredience jsem tam naházela naslepo :o Takže to už nikdy nezopakuju :(

A ještě jeden hodně osvědčený a oblíbený recept - na slané i sladké:

560 g hladké mouky
droždí
250 ml mléka
2 lžíce cukru (slaná varianta) nebo 100 g cukru (sladká varianta)
1,5 lžičky soli (slaná varianta) nebo 0,5 lžičky soli (sladká varianta)
2 vajíčka
60 g másla (dávám Heru)

Kousek žloutku si odebírám na potření + přidávám trochu mléka
Slanou variantu dělám bez náplně sypanou mákem, sladkou s ořechy atd. jako mazanec nebo plněnou jako buchty… Mě totiž hodně vyhovuje, že spotřebuju celá vajíčka…
Toto těsto dokonce jako slané dělám ze sušeného droždí bez kvásku… A vše rovou z ledničky nebo ze spíže, jen máslo rozehřívám… Jako sladké dělám předem do pekárny kvásek, ostatní si připravím aby to mělo pokojovou teplotu…

No a teď si musím postesknout - holky, kdyby mi někdo tvrdil, že budu jednou péct buchty a housky a chleba… Asi bych se tomu dotyčnému dokonale vysmála… Když to po sobě čtu, připadám si jako cvok :D Ale když nám to chutná…

L.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
6926
29.7.11 20:36

Ach jo, tak hlásím, že už mám taky pekárnu, ale těsto nevykynulo. :-( :-( Jsem z toho smutná… Dostala jsem zdarma krabici s instantníma surovinama na žitný chleba a nasypala všechno, jak měla a nenakynulo. Ach joo.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
13932
29.7.11 21:17

zakladem je vlazne mleko a cukr, sul davat dal od drozdi jinak nevykyne

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
13932
29.7.11 21:19

taky muze byt stare drozdi, nejlepsi je susene :-)
jeste se mi nestalo aby to nevykynulo, musis delat nejakou chybu

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
merett
29.7.11 21:23

třeba bude problém v té směsi co jsi použila, zkus to příště podle receptu např tady a uvidíš že se povede. Mě se teda pokaždé zatím povedlo :palec:

  • Nahlásit
  • Citovat
teresa20
29.7.11 22:31

Přečti si toto - http://domacipekarny.dama.cz/rady.php?d=24 - uvidíš, jestli neděláš nějakou chybu.. Mě se to nikdy nestalo :think:

  • Nahlásit
  • Citovat
6926
29.7.11 22:41

Holky děkuju vám moc za příspěvky. Já nevim přece nejsem tak blbá a musím na to přijít… Asi začínám tušit - moc vody při pečení z krabičkového těsta… :-?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
30.7.11 08:16
Davdan píše:
Holky děkuju vám moc za příspěvky. Já nevim přece nejsem tak blbá a musím na to přijít… Asi začínám tušit - moc vody při pečení z krabičkového těsta… :-?

Přečti si ten článek z odkazu… tam píšou, že pokud děláš směs, máš dát míň vody než je v návodu a je to fakt, já pokud tam dám přesně, tak je těsto mazlavé a musím mouku dosypávat :think:
Ale je fakt, že jsem poprvé dala přesně a nic nedosypávalo a přesto mi to nakynulo, takže chyba může být jinde - neotvíráš během kynutí víko?

  • Nahlásit
  • Citovat
6926
30.7.11 15:20
madi píše:
Davdan píše:
Holky děkuju vám moc za příspěvky. Já nevim přece nejsem tak blbá a musím na to přijít… Asi začínám tušit - moc vody při pečení z krabičkového těsta… :-?
Přečti si ten článek z odkazu… tam píšou, že pokud děláš směs, máš dát míň vody než je v návodu a je to fakt, já pokud tam dám přesně, tak je těsto mazlavé a musím mouku dosypávat :think:
Ale je fakt, že jsem poprvé dala přesně a nic nedosypávalo a přesto mi to nakynulo, takže chyba může být jinde - neotvíráš během kynutí víko?

Právě ta voda mě trkla, když jsem četla ten odkaz. A i tady to už někdo zmiňoval - míň vody.
Já víko neotvírala pro jistotu vůbec. :lol: Bála jsem se (poprvé se peklo).
Teď mám už najitej normální recept, tak pak písnu, jak to dopadlo. :-)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
30.7.11 17:04

Já ho zas otvírám pořád (tedy když nekyne), jsem hrozně zvědavá :lol: :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
merett
30.7.11 17:06

já víko otevírám normálně i když kyne a nikdy se nic nestalo, občas těsto vytahuju i během kynutí a přendávám do ošatky a normálně kyne dál. Tím otevřením to nebude, babičky nechávaly kynout pod utěrkou a taky to šlo :nevim:

  • Nahlásit
  • Citovat

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama