Pro hlasování se musíte přihlásit
Nejstarší dochovaný český recept na úpravu štědrovečerní ryby. Tato nezvyklá kombinace sladké chuti a chuti rybího masa je překvapivě lahodná. Podávat jej můžete s knedlíkem - nebo k němu přikusujte vánočku.
Postup
Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte, cibuli nakrájejte na jemno.
Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte. Přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.
Když se základ na omáčku vaří, přidejte kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.
Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 mrkev
- 1 menší celer
- 1 petržel
- 1 cibule
- 2 lžíce krupicového cukru
- směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
- 2 kolečka citronu i s kůrou
- 25 ml octa
- 750 ml rybího vývaru nebo vody
- 6 porcí kapra, osolených
- 4 lžíce povidel
- 100 g sušených švestek, pokrájených
- 50 g loupaných mandlí, nasekaných
- 20 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů, nasekaných
- 2 lžíce strouhaného perníku