Recept: Kapr na černo

kapr na cerno.jpg kapr na cerno.jpg
Hodnocení 5.0 (1 maminka)
odesílám...

Pro hlasování se musíte přihlásit

Nejstarší dochovaný český recept na úpravu štědrovečerní ryby. Tato nezvyklá kombinace sladké chuti a chuti rybího masa je překvapivě lahodná. Podávat jej můžete s knedlíkem - nebo k němu přikusujte vánočku.

Postup

Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte, cibuli nakrájejte na jemno.

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte. Přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.

Když se základ na omáčku vaří, přidejte kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.

Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1 mrkev
  • 1 menší celer
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
  • 2 kolečka citronu i s kůrou
  • 25 ml octa
  • 750 ml rybího vývaru nebo vody
  • 6 porcí kapra, osolených
  • 4 lžíce povidel
  • 100 g sušených švestek, pokrájených
  • 50 g loupaných mandlí, nasekaných
  • 20 g rozinek
  • 50 g vlašských ořechů, nasekaných
  • 2 lžíce strouhaného perníku

Chutnalo vám? Okomentujte recept Kapr na černo

Váš příspěvek

Odesílám...