Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Mam na topeni uz druhy den kvasek ze zitne mouky a vody a desne to kyne. Jak dlouho to tam mam nechat? Kdo pecete kvaskovy chleba, prosim o recept.
Diky
Ja uz urcite psala recept do diskuse o chlebu. Nekde tu je. No taky me zajima, jak jsi udelala kvasek. Me se prave zkazil a nevim, jak ho vyrobit. Mam nejaky suseny, ale do toho se mi zatim nechce.
K nám vozí kvásek do obchůdku s pečivem z jejich pekárny. Přiznám se, kupuji si jej. Takže kváskový chleba sice peču, ale kvásek udělat neumím. Kváskový chleba je ale ten nejlepší, jaký jsem z naší pekárny jedla, akorát chce hodně dlouho kynout.
Auuuuuuu!!!! Ja to tusila ![]()
U nas neni kvasek v pekarnach v okoli k sehnani ![]()
![]()
![]()
![]()
A me se ho jeste vyrobit nepodarilo ![]()
![]()
![]()
![]()
I kdyz teda chleba mivam vyborny.
L.
zatim jsem jenom smichala 250 g zitny chlebovy mouky se ctvrt litrem vody a dala to vcera rano na topeni. Vcera se jeste nic nedelo, ale dneska rano koukam a kvasek vylitl ze sklenice a vytekl az dovnitr do vavek. uz se celkem uklidnil, ale ted prave nevim co dal, jak dlouho jeste ho mam nechat…
Ahojky,
já jsem to zatím nezkoušela, dělám jen své osvědčené recepty do pekárny, ale taky se někdy chystám. Od kamarádky jsem dostala typ.Taky smíchat trochu celozrné žitné mouky s vodou a dát do jogurtovače , celkem na 3 dny , každý den přidat trochu vody a promíchat. Jogurtovač by měl udržovat tu správnou teplotu , ani moc ani málo . Na topení to bude asi o dost rychlejší a může se zkazit. Nedovedu to celkem odhadnout. Hmm, tedka koukám ,že jsem moc nepomohla. Takže jestli někdy v nebližší době zaexperimentuju ,tak vám dám vědět jak to chodí s tím jogurtovačem.
Jinak moje babička dělá z chlebového kvásku skvělé podkrkonošské kyselo ,ale bohužel kvásek taky kupuje z pekárny.
Apolena
Ahoj, tady je muj recept na kvaskovy chleba, okopirovala jsem ho ze starsi diskuse. Je to popsany s kvaskem, ktery si vyrabim take pomoci vody a zitne mouky, ale vzdy do nej dam 3 lzice stareho kvasku, ktere jsem odebrala z toho predchoziho. Fakt me prekvapuje, ze jde kvasek vyrobit jen z mouky a vody.
Žitný kvásek - 400ml vlažné vody smícháme s 300g žitné mouky, přidáme 3PL hotového kvásku, zakryjeme igelit. pytlíkem a necháme 3-4 hod prokvasit.
Ten hotovy kvasek mam vzdy odebrany z minuleho kvasku- asi 3 PL do maleho kelimku od ramy a dam do lednice.
Prvni 3 PL jsem dostala od kamaradky, takze ted jsem pect nemohla, protoze se mi posledni kvasek v lednici zkazil. A dost me prekvapuje, ze to jde jen z mouky a vody.
Žitný chléb-
400ml vody
420g hrubé mouky
200g hladké mouky
1 PL soli
1 PL cukru
3 PL oleje
3 PL sušeného sojového mléka - já ho nedávám
1 vejce - nedávám
100g rozemletých vlašských ořechů - já je nedávám, ale ráda mám lněné semínko, ciibuli, cesnek, bazalku.
1 ČL chlebového koření nebo kmínu - také být nemusí
1 PL tebi nebo lahůdkového droždí- také být nemusí, ale asi by mi to bez něj a chlebového koření nechutnalo.
Tohle všechno dám do pekárny a pak přileju hotový žitný kvas a dám péct. A nezapomenout zase 3 PL hotového kvasu odebrat do lednice. Je to recept pro pekárnu na velký chleba. já mám jen obyč malou pekárnu, takže mám tyto napsané dávky snížené o 1/3 a musím péct o hodinu navíc. Ale jinak to peču na celozrnný chléb a kvalitní pekárna jako ETA by to měla v pohodě propéct za čas na celozrnný chléb.
Zabere dost času, ale je to mňamka. O hrubé mouce, že se nedává, vím. Ale v tomhle receptu jsem jí nikdy nenahrazovala. A chleba je super.
Recept č.2. na žitný chléb, ten ale nedělám, neboť jsem ho dodnes nepřepočítala o 1/3 méně. A ten první mi rovnou zachutnal:-)
400ml vody
300g celozrnné pšeničné mouky
350g hladké mouky
1PL soli
1PL cukru
1ČL kmínu
1 PL Tebi
1PL suš. soj. mléka - nemusí být
1ČL 12ti bylinné soli - nemusí být špetka bazalky
2PL oleje
3PL lněného semínka
3 PL slunečnice
hotový žitný kvas
nasla jsem stranky velmi krasne popisujici cely proces vyroby kvaskoveho chleba. tak jestli to nekoho zajima, je to: www.telatko.bloguje.cz
Ahojky, moje babička taky dělala kvásek, ale vždy do toho samého kameninového hrnce. Zbytek starého kvásku tam vždy nechala zaschnout a pak jen přidala mouku a vodu.
ahoj holky,
koupila jsem sušený kvásek Alnatura v DM
normálně tam kupuju i chlebové koření, je to fakt dobrý
akorát teda mi ten kvásek tady leží a furt se mi nechce do toho pustit,takže nemám zatím vyzkoušeno
já jen abyste věděly,že se dá koupit, Lesi ![]()
Lesina píše:
Ten sušený jsem kdysi zkoušela - nevzešel, mrchaL:
Mne taky ne
.
Na níže uvedených adresách je taky postup, jak udělat kvásek:
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?…
Ale nemám to vyzkoušené.
V breznovem Apetitu je sekce venovana priprave kvasku a kvaskoveho chleba. Bohuzel me ale fakt nenapada, kde bych doma vzala misto, kde bude 3 dny 30 stupnu a jeste tam budu moci kontrolovat, jestli ho neni uz moc ![]()
Asi pockam na leto ![]()