Máte zkušenosti s kváskovým chlebem?

34
19.1.07 14:29

mate zkusenosti s kvaskovym chlebem?

Mam na topeni uz druhy den kvasek ze zitne mouky a vody a desne to kyne. Jak dlouho to tam mam nechat? Kdo pecete kvaskovy chleba, prosim o recept.
 Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9867
19.1.07 14:45

A se zeptam mimo - jak jsi udelala kvasek?
L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
19.1.07 15:38

Ja uz urcite psala recept do diskuse o chlebu. Nekde tu je. No taky me zajima, jak jsi udelala kvasek. Me se prave zkazil a nevim, jak ho vyrobit. Mam nejaky suseny, ale do toho se mi zatim nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
19.1.07 16:25

K nám vozí kvásek do obchůdku s pečivem z jejich pekárny. Přiznám se, kupuji si jej. Takže kváskový chleba sice peču, ale kvásek udělat neumím. Kváskový chleba je ale ten nejlepší, jaký jsem z naší pekárny jedla, akorát chce hodně dlouho kynout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
19.1.07 16:29

Auuuuuuu!!!! Ja to tusila :)
U nas neni kvasek v pekarnach v okoli k sehnani :(:(:(:(
A me se ho jeste vyrobit nepodarilo :(:(:(:(
I kdyz teda chleba mivam vyborny.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
19.1.07 18:49

zatim jsem jenom smichala 250 g zitny chlebovy mouky se ctvrt litrem vody a dala to vcera rano na topeni. Vcera se jeste nic nedelo, ale dneska rano koukam a kvasek vylitl ze sklenice a vytekl az dovnitr do vavek. uz se celkem uklidnil, ale ted prave nevim co dal, jak dlouho jeste ho mam nechat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
19.1.07 19:38

Ahojky,
já jsem to zatím nezkoušela, dělám jen své osvědčené recepty do pekárny, ale taky se někdy chystám. Od kamarádky jsem dostala typ.Taky smíchat trochu celozrné žitné mouky s vodou a dát do jogurtovače , celkem na 3 dny , každý den přidat trochu vody a promíchat. Jogurtovač by měl udržovat tu správnou teplotu , ani moc ani málo . Na topení to bude asi o dost rychlejší a může se zkazit. Nedovedu to celkem odhadnout. Hmm, tedka koukám ,že jsem moc nepomohla. Takže jestli někdy v nebližší době zaexperimentuju ,tak vám dám vědět jak to chodí s tím jogurtovačem.
Jinak moje babička dělá z chlebového kvásku skvělé podkrkonošské kyselo ,ale bohužel kvásek taky kupuje z pekárny.
Apolena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
19.1.07 20:17

Ahoj, tady je muj recept na kvaskovy chleba, okopirovala jsem ho ze starsi diskuse. Je to popsany s kvaskem, ktery si vyrabim take pomoci vody a zitne mouky, ale vzdy do nej dam 3 lzice stareho kvasku, ktere jsem odebrala z toho predchoziho. Fakt me prekvapuje, ze jde kvasek vyrobit jen z mouky a vody.

Žitný kvásek - 400ml vlažné vody smícháme s 300g žitné mouky, přidáme 3PL hotového kvásku, zakryjeme igelit. pytlíkem a necháme 3-4 hod prokvasit.
Ten hotovy kvasek mam vzdy odebrany z minuleho kvasku- asi 3 PL do maleho kelimku od ramy a dam do lednice.
Prvni 3 PL jsem dostala od kamaradky, takze ted jsem pect nemohla, protoze se mi posledni kvasek v lednici zkazil. A dost me prekvapuje, ze to jde jen z mouky a vody.

Žitný chléb-

400ml vody
420g hrubé mouky
200g hladké mouky
1 PL soli
1 PL cukru
3 PL oleje

3 PL sušeného sojového mléka - já ho nedávám
1 vejce - nedávám
100g rozemletých vlašských ořechů - já je nedávám, ale ráda mám lněné semínko, ciibuli, cesnek, bazalku.
1 ČL chlebového koření nebo kmínu - také být nemusí
1 PL tebi nebo lahůdkového droždí- také být nemusí, ale asi by mi to bez něj a chlebového koření nechutnalo.

Tohle všechno dám do pekárny a pak přileju hotový žitný kvas a dám péct. A nezapomenout zase 3 PL hotového kvasu odebrat do lednice. Je to recept pro pekárnu na velký chleba. já mám jen obyč malou pekárnu, takže mám tyto napsané dávky snížené o 1/3 a musím péct o hodinu navíc. Ale jinak to peču na celozrnný chléb a kvalitní pekárna jako ETA by to měla v pohodě propéct za čas na celozrnný chléb.
Zabere dost času, ale je to mňamka. O hrubé mouce, že se nedává, vím. Ale v tomhle receptu jsem jí nikdy nenahrazovala. A chleba je super.

Recept č.2. na žitný chléb, ten ale nedělám, neboť jsem ho dodnes nepřepočítala o 1/3 méně. A ten první mi rovnou zachutnal:-)

400ml vody
300g celozrnné pšeničné mouky
350g hladké mouky
1PL soli
1PL cukru
1ČL kmínu
1 PL Tebi
1PL suš. soj. mléka - nemusí být
1ČL 12ti bylinné soli - nemusí být špetka bazalky
2PL oleje
3PL lněného semínka
3 PL slunečnice
hotový žitný kvas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
19.1.07 22:45

nasla jsem stranky velmi krasne popisujici cely proces vyroby kvaskoveho chleba. tak jestli to nekoho zajima, je to: www.telatko.bloguje.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
1.1.08 23:18

Ahojky, moje babička taky dělala kvásek, ale vždy do toho samého kameninového hrnce. Zbytek starého kvásku tam vždy nechala zaschnout a pak jen přidala mouku a vodu.

• Citovat
  • Upravit
2959
23.1.08 13:53

ahoj holky,
koupila jsem sušený kvásek Alnatura v DM
normálně tam kupuju i chlebové koření, je to fakt dobrý
akorát teda mi ten kvásek tady leží a furt se mi nechce do toho pustit,takže nemám zatím vyzkoušeno
já jen abyste věděly,že se dá koupit, Lesi :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
23.1.08 13:59

Ten sušený jsem kdysi zkoušela - nevzešel, mrcha :(

L:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11342
30.1.08 19:03
Lesina píše:
Ten sušený jsem kdysi zkoušela - nevzešel, mrcha :(L:

Mne taky ne :cry: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
18.2.08 15:19

Na níže uvedených adresách je taky postup, jak udělat kvásek:

http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?…

Ale nemám to vyzkoušené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11342
22.2.08 17:58

V breznovem Apetitu je sekce venovana priprave kvasku a kvaskoveho chleba. Bohuzel me ale fakt nenapada, kde bych doma vzala misto, kde bude 3 dny 30 stupnu a jeste tam budu moci kontrolovat, jestli ho neni uz moc :nevim:
Asi pockam na leto :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box