Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vojtíšek asi tak poslední dva měsíce začal mrkat a stupnuje se to.Nejsou to tiky nebo tak neco, spís me to pripada ze jako má suché oko a tak tím víčkem si ho vlhčí. Taky jsem se dočetla že to může být psychické, nejaky emotivní zazitek stres a tak … ale on to dela i u jídla, v aute, pri koukání na TV, pri povidani si. No proste furt
Uz ho nekolik dní objednávám k očnímu ale proste na to vzdycky zapomenu. Nechci nic zanedbat ale nevim jestli mu tam vydrzi sedet aby se na neho mohl podivat, zrovna nejak doktory nemusi…
A nebo je to období a samo to odezni ??? Mate s tím nekdo zkusenosti díííííky
S mrkáním zkušenosti nemám, ale zato s očním lékařem jo. S Anežkou jsme tam byli už několikrát, poprvé asi ve třech měsících a naposledy před dvěma měsíci. Taky jsem se bála, jestli vydrží být v klidu, je to takový náš neposeda. A zbytečně, protože oni na to jsou lékaři zvyklí, toho se bát nemusíš. Jestli teda jdete na dětské oční, to rozhodně doporučuju. Nebo nejdřív zavolej pediatrovi a poraď se s ním. Přeju ať je vše v pořádku.
Ahoj
K očnímu raději zajdi. Třeba ho bolí oči,že je musí namáhat a pak mrká.
Jen jsem chtěla napsat,že jsou tiky a tiky. Mrkání může být způsobeno i Tourettovým syndromem. Neboj,není to nic děsného. Vím o tom své.
A může to odeznít a nemusí.
Jestli chceš,tak mi písni SZ,co by tě zajímalo.
Možná budu umět poradit.
Pa pa J.
ahoj,
tak já už asi 14 dní na našem Vojtovi taky pozoruji mrkání, několikrát za den, vždycky úplně zavře oči… taky nad tím přemýšlím A pořád si sahá na víčko, resp. neustále si chytá řasy a tahá si víčko nahoru. Napřed jsem to pozorovala u usínání, myslela jsem, že je to jeho „styl“ uspávání se, ale dělá to i přes den..
každopádně držím palce, asi se taky raději zeptám doktorky a doporučuji ti určitě totéž, dej pak vědět, neboj, bude to určitě v pořádku…
hele dite si tak muze i hrat…
a nebo ma suche oko,nebo ho neco drazdi - ocni je namiste a pak uz se uklidnit…
tourettuv syndrom bych fakt neresila
je to stejne pravdepodobne, jakoze mu spadl do oka malicky meteorit
Váša mrkal skoro dva roky, na oční radši zajdi, taky jsme tam byli (bez problémů, jak je psáno výše, jsou zvyklí
), nakonec to asi byly tiky…Odeznělo to samo, jak postupně dozrála nervová soustava.
Ahoj,
nedávno jsme řešili něco podobného. Luky taky mrkal - jakoby mžoural a mrkal strašně rychle, to dělal asi měsíc. Někdy během dne na to zapomněl, tak to třeba i chvíli nedělal - takže jsem usoudila, že to asi dělá schválně nebo to jsou nějaké tiky. No a pak ho to samo přešlo.
Pudloslava píše:
hele dite si tak muze i hrat…
a nebo ma suche oko,nebo ho neco drazdi - ocni je namiste a pak uz se uklidnit…tourettuv syndrom bych fakt neresilaje to stejne pravdepodobne, jakoze mu spadl do oka malicky meteorit
Tak já se sice raději přikláním k variantám v prvním odstavci.
Ale to s tím meteoritem? No není to moc citlivé. Ani humorné. Jak už jsem psala,vím o tom své. ![]()
Ahoj
nemáme to úplně stejně jako Ty, ale mrkání občas dcera provozuje poté, co se rozruší a dlouho brečí (jsou jí 4 roky).
Jinak teda k tomu má i dioptrie.
Zajdi na oční, tam Ti řeknou. Přeju pohodové vyšetření, my se „učili“ vyšetřování na očním dva roky (kvůli syndromu bílýho pláště, ten jsme ale naštěstí nezískali na očním) - ale už je to dobrý.
Jo a taky NĚKDY mrká, když dlouho do něčeho kouká (do knížky nebo do televize), jak má ty dioptrijky, tak asi má unavená očička.
Tak přeju ať je to nějaká banalita a brzo pryč.
tak jsme objednani na ocni ale az na 23.4. to ma zrovna svatek …
ja pak dam vedet co mi na to rekli
díky a pa
ozývam se po delsi odmlce … byli sme na jare u té oční lékařky, zjistila mu že tam neco je, namerila mu že spatne vidí 6 - 6,5 ARF ale jelikož nechtel moc spolupracovat s říkáním obrázků na zdi tak nas poslala do Hradce do sanatoria kde jsou na tyhle male deti zvyklí …
tam nám zjistili že malý má vadu po manželovi - tupozrakost a nameřili mu dioptrie 8,75 na pravé oko a 8 na levé oko. Takže okamžitě brejličky a to jeste musí mít každé dopoledne jedno oko zalepené a menit po tydnu na to druhé. Brejličky se snaží nosit, sluší mu a jsou hezke, ale oko mu zalepit proste nedokazu. Proste me rekne NE!!!! a když sem mu to jednou naasilim zalepila tak to zase odlepil.
Za 4 mesíce mame jit na kontrolu jak vidí s brejlema a pak se uvidi co dal. Ale to uz je na cely zivot a neda se to operovat.
Manzelovi tuhle vadu zjistili nekdy v 25 letech .. ale jeto vrozena vada, takze s ni zil aniz by to nekdo vedel… brýle má 3 a 3,5.
Ahoj tak to chudák teda asi nic neviděl.Moje mamka má 11 dioptrii a vidí jen mlhu když si je sundá.Ničeho jste si krom mrkání nevšimli .Naše Val má 1,5 dioptrie a měla problémy najít věci sledovat pohádky pořád si popocházela dopředu.Tak vám držím palce dnes se ale snad dají dioptrie odstranit laserem až bude velký.
ZUZAN
právě že skládal puzzle, chtěl neustále číst pohádky a říká normálně co vidí na obrázkách … nezakopával, nenarážel .. .jen to mrkání nás znervoznilo ale to prej stejne není naznak tupozrakosti, to bylo období ted uz nemrká…
Ahoj nechci zakladat nove tema.jen se chci zeptat.syn nosi bryle a zakryvame jedno oko. posledni dobou si stezuje ze ho oko boli nebo pali to tupozraky.trva to tak 2 minutky a pak zase dobry. nevim jestli tam můze byt nejaky problem nebo se to můze stavat tim jak oko dozrava. objednam se k ocnimu, ale nestalo se vam to?
@petra79 také mám tupozrakost a jak jsem byla malá, nikdy jsem pálení tupého oka neměla.