Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý podvečer, mám problém s nejstarší dcerou, v září jde do školy a před pár měsíci si začaly učitelky ze školky stěžovat, že je jak hluchá, něco jí řeknou a nereaguje, až když zvýší hlas nebo jí čapnou za ruku.. byli jsme na orl, dcera trpěla přes zimu častými záněty středního ucha, má zalehlé bubínky. Včera jsme s manželem zkoušeli šeptat a mluvit na ní, ze 3 metrů už neví, co jí normálním hlasem říkáme, když si jí otočím zády k sobě a ze 30 cm jí šeptám slova, neslyší mě.
Zítra jí objednám na audiogram, ale zajímalo by mě, jestli může opravdu ztrácet sluch, nebo to je dočasné, třeba kvůli těm několikrát propíchnutým bubínkům.. ![]()
Vego , o těchto případech vím u několika známých dětí, u některých to dr. řešili ventilačními trubičkami a efekt byl okamžitý, děti slyšely krásně, tak přeju, ať se vám to taky vyřeší bez větších potíží. ztráty sluchu - jako úplné - bych se nebála, vypadá to opravdu spíš na tekutinu ve středním uchu. No uvidíte, co dr.
Ahoj
starší syn ted po viroze už druhý týden špatně slyší - když šeptáme tak skoro vůbec a když mluvím normálně tak taky nic moc - spíš když se na mě dívá -
oba synové stojí u sebe a já řeknu „jdem si vzít bonbon“ - Matěj je už u skříně a Michal teprv tápe co že se to děje…
ve čtvrtek jdeme k dr. - pošle nás na orl na jakýs profouknutí - nevím co to znamená - říkala že po rýmě se to občas stává - prý to může trvat 2-3 týdny - vpáčí se prý bubínky - my píchané nemáme - bolest ucha jsme vždycky včas zahnali - no já vydržela ty dva a dýl už se mi čekat nechce - je to u nás jak v domově důchodců
Maka- na profuku už byla, to se balonkem foukne vzduch do nosu a má ty bubínky vrátit zpět, ale dost jí to bolelo, tak to dr nechala a pak jsme měli chodit po týdnu, ale byla zase nemocná. Na záněty mi trpí všichni tři, od listopadu si to každý odbyl tak minimálně 5×.
Dcera i syn jdou v květnu na vyndání nosní mandle, tak snad se to zlepší, ten sluch mě nedá spát, už pár týdnů jsou bez bolestí, rýmu mají jen „běžnou provozní“, žádný neprodyšný nosy..
Ahoj,
spíš to budou zalehlý uši, trpíme na to a hodně. Radí se hodně žvýkat žvýkačky, foukat do vody bubliny brčkem, kapat do ucha Audiron, nám párkrát pomohla homeopatika a EFT. Na ORL obvykle trhají nosní mandli, aby uši neblokovala.
Ahoj,
Míša měla hodně podobný problém, akorát na píchnutí nedošlo moc často, asi 2×. Ale často měla rýmu a s tím spojené zhoršení sluchu, za pár týdnů zase slyšela dobře, ale následovala další rýma a tak dokola. A taky děsně chrápala, na vteřinu přesně jsem poznala, kdy tvrdě usnula, to byla motorovka
. No, a pomohlo vyndání nosní mandle. Chrápání přestalo okamžitě a rýmy byly podstatně méně a hlavně bez té „hluchoty“. Teď teda shodou okolností má zánět středního ucha, má to píchlé a dostala atb
. Ale je to po 3/4 roce a to ani předtím neměla ta atb tak to považuju za přijatelné…
Snad dětem to vyndání nosní mandle taky pomůže!
Katka
Vítek začal loni chodit do školky a on a i já jsme vyloženě promarodili zimu. Měla jsem ošklivou rýmu a dost dlouho. A řekla bych, že takové 2 měsíce jsem fakt špatně slyšela. Pár týdnů na obě uši a pak na jedno. A upravilo se to samo.
Ať vám vyšetření dobře dopadne. Určitě jí objednej a dej vědět.