Postup učení na logopedii

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4270
9.3.09 14:23

Postup učení na logopedii

Krásný den všem,

chtěla bych poprosit všechny, kdo absolvovali s dítětem logopedii, o radu. Začala jsem s Alenkou chodit v říjnu na logopedii (bohužel jsem nedala na radu dětské doktorky počkat do 5 let ale nechala jsem se zlanařit mamkou, že už máme chodit). První dva měsíce jsme chodili k jedné paní, která začala neštastně cvičit l, k. Podotknu jen že malá neumí V,F,H,CH,Ď,Ť,Ň,Š,Č,K,L,R,Ř. To se mi nelíbilo neboť nejen že pokrok nebyl žádný ale navíc začala vystrkovat jazyk z pusy při mluvení. Změnila jsem tedy logopedku a ta začala najdřív z rozcvičováním jazyka. Bohužel jsme leden, únor chodili k jejímu zástupu ne k ní. A paní na zástup začala s nácvikem V. Dnes jsme byly opět u té logopedky ke které chodíme a ta řekla že V nechce cvičit, že máme dělat nejdřív F a Ď.Ť,Ň ale ne na slovech ale jen tak zkošet na zvukách, opravovat při mluvení ale nijak necvičit systematicky. Šla jsem odsud dost znechucená. Proč tedy tam máme chodit, když nemáme cvičit slova. Byla jsem přesvědčená že se to učí právě nácvikem slov. Pochybuju totiž že výsledek bude valný. A teď k tomu co potřebuji. Zajímalo by mě, jak jste postupovaly vy s dítkem. Taky jen nácvik jazyka dlouho nebo rovnou písmena a slova ve kterých se písmeno vyskytuje. Teď nevím, mám ji poslechnout a opravdu necvičit slova, jen opravovat dceru a procvičovat jazyk? Nebo mám opět změnit logopedku. :oops: Myslím že kdybychom ten půl rok nechodili nic by se nestalo. Hold teď nevím jak dál postupovat. Děkuji za rady a připomínky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
98
9.3.09 14:47

Ahoj,

my jsem teda začali chodit taky dřív - cca ve 3,5 letech a asi první dva měsíce jsme dělali jenom procvičování jazyka. Pak jsme začli měkčení ďě, tě, ně… atd.). To nám teda nešlo a tak jsme od toho zatím upustili.

Podle mě máte smůlu, že pořád měníte doktorku. Měla by být jedna, která dítě zná a je schopna sledovat jeho pokroky. Naše se vždycky snaží vypozorovat, co malému jde a v tom ho podpořit - tak jsme se naučili k, teď r a ř. Asi neexistuje jednotný způsob - každé dítě je jiné - my už umíme ř, ale sykavky ještě vůbec… Přeji hodně štěstí a hlavně dobrou paní doktorku!!

Gábina (Ríša 4,5r + Vendulka 2r).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
9.3.09 14:58

Já si myslím, že jste začali příliš brzy. Neumí spoustu písmenek, tak si myslím, že ta svá „mluvidla“ nemá pořádně vyzrálá. Zkuste si možná odpočinout, a až bude mít alespoň čtyři začít znovu. Navíc uvidíš, jestli se některá písmenka nenaučí sama.

Náš malý bude mít v červnu tři a taky mu z pusinky nejde K a L, a o R a Ř ani nemluvím. Ale mluví tjásně a joztomile. Neboj, všechno chce svůj čas. Věř svému instinktu, sama uvidíš, že když to nejde, tak vyhledáš pomoc.

Psala jsi někde v diskusi, že nechce do školky (nevím, jestli se nepletu). Ve školce děti mají logopedická cvičení ráno - říkanky, písničky. Navíc paní učitelky mají často přehled a zkušenost, kdy už na logopedii jít.

Uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
9.3.09 15:04

Omlouvám se, nevšimla jsem si, že už má čtyři. Nejak mi neslouží oči. Ale i tak vydrž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
9.3.09 15:06

Petrisku ano psala jsem tu diskuzi. Teď chodí dvakrát týdně do miniškolky a od září nastoupí do školky. V té miniškolce teda logopedická cvičení nedělají. No čtyři jí byly ale asi počkám jak to bude dělat tato logopedka a nechám to do nástupu do školky a pak uvidím. Měnit se mě ji moc nechce.

Gabri a jak jste se učili to dě,tě, ně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
9.3.09 15:14

dě tě ně - měli jsme namalované mimino - a jak dělá?? ťje, ťje, ťje ďje, ďje, ďje,ňje,ňje,ňje..

• učili jsme se tam nejdřív dávat to „j“. A pak různé říkanky děda dělá dětem lodě atd… Ale doteď nám to moc nejde. Tak snad časem…

G.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
9.3.09 16:25

My chodíme na logo už rok s oběma staršíma holkama. Původně jsem s nima šla kvůli sykavkám u Ady a K u Pepi, nakonec obě měly špatnou motoriku jazyka, s tou začínaly - takže čertík (blblblblbl), olizování jazykem tváří zevnitř, zoubků, dásní, dělání boulí na tvářích, protahování jazyka - no, jazyk z toho bolel i mě. Pepi je opravdu šikulka, takže nebyl problém s ní začít už ve dvou a třičtvrtě. Ada začala ve čtyřech a půl.

Naše logopedka jede pomalinku písmenko po písmenku a jede hodně pomalu. A opravovat v běžné řeči zpočátku důrazně nedoporučuje, aby se dítě nebloklo - takže Adli opravuji L až zhruba od vánoc, lehce začínám opravovat i Pepi. Pepi jela K, to bylo poměrně těžké, trvalo to několik měsíců - a teď jede L, Adli L zvládla, chybí nám už jen R a Ř. Naše několikaměsíční snaha je zatím k ničemu… Ale naše logopedka tvrdí, že se nic nemá uspěchat - tak snad ví, co říká.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
fyzikarka
9.3.09 17:01

Brum,
sousedka začala logopedii řešit s malým v 5a půl letech a na to,že v prosinci mu bylo 6 a šel teď k zápisu neumí V,K,L,S,Š,C,Č,R,Ř.
Myslím si,že jsi nic neuspěchala a časem výsledky budou znát. A asi bych zůstala u téhle logopedky.
Se mnou naši od 4let chodili kvůli R a Ř.Nic nepomáhalo,snažila jsem se. V 6letech mě poslali do Kyjova, bylo tam nějaké logopedické oddělení u nemocnice.Stesk po rodičích a mladším bráškovi byl tak silný,že po 3týdnech mě pustili a nikdo nepozná,že jsem tyhle písmenka neuměla. Normálně tam byly děti 6a víc týdnů.

• Citovat
  • Upravit
850
9.3.09 19:33

Ahojky,
Jakoubek začal chodit na logo ve 4 letech. Neuměl L,C,Z,S,Č,Ž,Š,R a Ř. NEjdříve jsme 2 měsíce procvičovali jazyk (přesně jak píše Lesina), tím automaticky naskočilo Č,Ž,Š (a už se k ním nemusíme vracet). Teď jsme půl roku cvičili L - nejdříve LA LA LA LE......potom na začítku slova LENKA LÍŽE LÍTÁTKO.....uprostřed a nakonci už nemusíme cíleně cvičit, jenom upevňovat.....Naběhli jsme na C (ale hodně rychle pochopil, stačilo ukázat správné postavení jazyka a zubů) a R (to jsme ve fázi TDN, DDN).
 Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
9.3.09 20:42

Holky díky za odpovědi. Zůstanem u této, je dobrá, bere to hrou což malou zaujme a vydrží. Taky cvičíme motoriku jazyka. Bohužel každá logopedka dělá jinak, takže jak jsme to měnili, tak se skáče zleva do prava. Jsem ráda, že někdo taky začínal dřív, ono je to asi běh na dlouhou trať, budem muset vydržet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
290
9.3.09 23:07

Se synem jsem začla chodit ve školce, ve 4,5 letech. Říkala jak je to střašný a začla s ním dělat L!!! Tak jsme to do vánoc (do 5 let) nechali být, hodně se sám rozmluvil. Teď chodíme ke klinické logopedce. Teda zatím jsme tam byli 1. Dostal cvičení jazyka a zkoušet vlak (š, š, š) volat na kočičku (či, či, či) a čmeláka (ž,ž,ž) a hlavně u toho má mít široký kroužek ze rtů. A koníčka (i kdyby to bylo mlaskání). Opravovat ho prý mám (ale to tím, že už je starší, nemusím opravovat š,ž,č a l, r ,ř).

Příspěvek upraven 13.02.12 v 20:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
9.3.09 23:36

Já po zkušenosti s dcerou tvrdím, že čím dřív se jde na logopedii, tím lépe. Dr. a ve školce mi tvrdili, že má času dost /ve 4letech/ a ona začala říkat r sama, ale vzadu, takže jsem neváhala a vyrazila na logopedii. Bohužel /krom jiného/ neuměla D a T, tudíž nebylo, jak jí naučit správně r. Rok a půl jsme trénovaly D a T a pak teprve mohla postoupit na R, šlo to hodně ztuha. To je ovšem mezitím tak usazené vzadu, že se po dalším roce a půl bojím, že nikdy nezvítězíme. Ř mezitím zvládla sama, sykavky jakž takž, když chce, má je jak se žurnálu, když mele, občas cpe jazyk mezi zuby, ale to je aspoň čím dál lepší, ale R je boj.
Určitě teda záleží na dítěti, ale takové, které neustále žvaní a žvaní špatně, by dle mých zkušeností mělo jít na logopedii dřív, aby si nezvyklo to říkat špatně, fakt se to těžko napravuje :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
8.10.13 22:03

Příspěvek upraven 11.12.13 v 12:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.10.13 22:07

Tak změň logopedku, co tím jako myslíš, že trénujete všechna písmena najednou? Kolik je malému?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66798
8.10.13 22:08
@zikado píše:
Prosím o radu chodíme s malým už asi 4 týdny na logopedii a nějak se do toho nemůžem dostat, minule jsem dokonce dostala seřvané, že jsme pořádně neprocvičili ústa do úsměvu :zed:,malému to moc nejde, :cert: ani cvičit moc nechce. Cvičíme L, ř, R,D, T,N a vůbec se nedaří, ted je ještě nachlazený a dřívko ho v puse nadavuje, nebo dráždí ke kašli, už ted mám hrůzu z další návštěvy logopedky (do 16 to nemůžu stihnout),máte nějaký fígl jak malého motivovat, ůplatky mi na něj moc nezabirají

Bylo to těžké, děcko mě nenávidělo. Nezabírá nic jiného než důslednost. Z vlastní zkušenosti- oni to později ocení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí