Postup učení na logopedii

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15814
23.10.13 20:38
@Divine píše:
@terinka4444 ahoj, muzu se zeptat, jak dlouho dcerce trvalo, nez ji naskočilo R? My jsme byli včera se synem na logo po mesici a pul, a uca ho teda nepochválila. Ucil se L, a ja blahova si myslela, ze uz ho pouziva pekne…Tak si nedokazu představit, jak mu bude trvat r a ř.

já chodila na logopedii s klukem. už ani nevím, jak dlouho se učil L, ale hodně dlouho - asi půl roku, minimálně. mezitím tedy zvládnul další hlásky, ale s těmi on nijak výrazný problém neměl (resp. já ho neslyšela, logopedka jo… no, já na to nemám sluch). taky jsem se děsila toho, jak dlouho se bude učit R a Ř a hele - ty zvládnul naprosto úžasně.

jednou jsme přišli na logo, logopedka usoudila, že L už mu jde a že si tedy procvičí R. a že má místo R říkat TD. no, chvíli ho poslouchala a nacvičovala a pak ho nechala říkat dokola tdtdtd a přitom mu do pusy strčila rotavibrátor, nebo jak se to jmenuje a on kluk najednou říkal R. dodneška si pamatuju ten jeho překvapený vykulený výraz, když se slyšel :mrgreen: no a měl štěstí, pak už mu to správné R zůstalo a jak říkal dobře R, tak zvládnul i Ř. takže L bylo trápení na mnoho měsíců, R a Ř otázka jednoho sezení.

neříkám, že to tak je vždycky, to rozhodně ne. ale to, že se jednu hlásku učí vyslovovat dlouho ještě neznamená, že stejně dlouho se bude učit i další hlásky, ty může (ano, vím, že nemusí) zvládnout klidně rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
23.10.13 20:48

Jo jo, r většinou naskočí rychle a ř ještě rychleji. Ne tak u nás, na rotavibrátor zareagovala asi až po 4 měsících, ale Terka byla fakt extrém, ona má krátký jazyk, takže složité přesložité to bylo. Ale mluví čistě a krásně, je hvězda :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
23.10.13 21:14

Syn chodil na logopedii cca 3 měsíce k vůli ř, ostatní hlásky uměl dávno čistě, r už uměl někdy ve třech letech, s l neměl problémy nikdy.
Logopedka říkala, že je normální, když r a ř fyziologicky naskočí až mezi 6. a 7. rokem. Snaha uspíšit to je hlavně k vůli nástupu do školy, kdyby toto nebylo, tak by tomu bylo možno nechat volný průběh.
Syn tam chodil v 5,5 letech, naskočilo mu to rychle. A stejně tak rychle to začal používat v běžné mluvě.

Dcera má skoro 5 let a dle vyšetření logopedky ve školce má problémy s vyslovováním s, z, l a r, ř(neumí, to víme)..Máme se objednat až na leden nebo únor, prý to tak nespěchá, máme ještě čas..Je fakt, že je narozená na podzim a do školy ji nepoženeme, půjde skoro v 7, takže na nic nebudeme spěchat.

U nás ve školce vyšetřuje každý rok začátkem školního roku klinická logopedka předškoláky a podzimní děti, které budou mít „přirozený odklad“. A potom děti, které učitelky vytipovaly, že by mohly mít nějakou vadu řeči, kterou by bylo potřeba řešit dřív.

Ten postup bude asi individuální, záleží na typu vady, zralosti dítěte(fyziologické i psychické). U syna to bylo jen „popostrčení“ něčeho, co by se pravděpodobně během pár měsíců, maximálně roku vyřešilo samo(tak to logopedka řekla). Do školy šel v čerstvých 6 letech, je ve druhé třídě a nelitujeme..Nechtěla jsem, aby se mu případně děti smály, tak jsme to „popohnali“.Uvidím u dcery, ta celkově mluví hůře než syn v jejím věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.10.13 07:04

@Divine R šlo dobře (tedy u nás), ale š, č, ž se učil cca 3/4 roku a ř neumí doteď :zed: tzn 3 roky marné práce. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2608
24.10.13 07:38

Dekuji za odpovedi nejen Terince4444…
No prave, ze me ta nase logopedka vystrašila, ze není sance aby synovi naskočilo R drive nez za rok. Nic jsem ji na to nerekla, jen jsem se v duchu divila a neverila tomu. Synovi to L dlouho netrvalo, do bezne mluvy ho zaradil asi cca po 3 mesicich, v basnickach atd. ho daval dřív…Ja si také myslim, ze v jeho pripade je v tom hodne pohodlnost, nechtělo se mu se soustředit, tak furt patlal J místo L…Ted nastolim,,dril,, a snad to pujde… :lol: Ma ted ještě trénovat Z, na zacatku slov místo nej říká S…A neverily byste, ze jsem si toho ani poradne nevsimla, kruci :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.10.13 07:55

Fakt r za rok, jo? Tonevím, naše logopedka, a je na ní všude jen chvála říkala, že r jde poměrně rychle, když naše Tereza dala r za 9 měsíců, Vám to snad rok trvat nemůže. Já už jsem za ty tři roky každodenního tréninku tak vycvičená, že poznám naprosto přesně odchylku a nesprávnou výslovnost a to i u cizích dětí :mrgreen:

@martina.se píše:
@Divine R šlo dobře (tedy u nás), ale š, č, ž se učil cca 3/4 roku a ř neumí doteď :zed: tzn 3 roky marné práce. :zed:

Marti nezoufej, ono naskočí, ještě trénujete? Terka je jen o měsíc mladší než Adámek a říká ho tak cca měsíc. Zkoušeli jste vymačkávat po bradou? To naší Terce hodně pomohlo, do té doby to nešlo, tímhle chvatem to tam skočilo snad za tři dny, ono se to říká samo, když se ten jazyk vytlačí nahoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.10.13 08:16
@terinka4444 píše:
Fakt r za rok, jo? Tonevím, naše logopedka, a je na ní všude jen chvála říkala, že r jde poměrně rychle, když naše Tereza dala r za 9 měsíců, Vám to snad rok trvat nemůže. Já už jsem za ty tři roky každodenního tréninku tak vycvičená, že poznám naprosto přesně odchylku a nesprávnou výslovnost a to i u cizích dětí :mrgreen:Marti nezoufej, ono naskočí, ještě trénujete? Terka je jen o měsíc mladší než Adámek a říká ho tak cca měsíc. Zkoušeli jste vymačkávat po bradou? To naší Terce hodně pomohlo, do té doby to nešlo, tímhle chvatem to tam skočilo snad za tři dny, ono se to říká samo, když se ten jazyk vytlačí nahoru.

u mladého byl i dlouho problém, že mu chybělo hodně zubů. No zkoušíme pořád. Není někde na netu návod, jak vymačkávat tu bradu? tohle nám logopedka neporadila :think: ale já jsem šťastná i tak, protože š, č a ž už říká krásně bez problémů ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.10.13 08:25

To asi není, jak bych ti to popsala, zkus to na sobě, ukazováček si opři do toho žlábku, co je pod dolním rtem a špičkou brady, jako zepředu na obličej, a palec jde pod bradu, jako na volátko :mrgreen: do toho měkkého, když sito zkusíš na sobě, tak tam v pohodě vyhmátneš místo, kde zespodu vymáčkneš jazyk, musíš silou, jako hodně vymáčknout, nebát se toho, nebolí to, když stiskneš zuby k sobě, našpulíš hodně pusu, řekneš rrr a při tom vymářkneš ten jazyk nahoru, řekneš ř.
malé jsem to vymačkávala já, abych jí to ukázalacytla jsem jí jednou rukou bradu a drouhou prstem vymačkávala, až pochopila, co to je vymáčknout zazyk, dělala si to sama a šlo tp fakt rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.10.13 15:20

@terinka4444 super, díky. Vyzkoušíme :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trudinka
15.4.14 14:05

@terinka4444 Terinko nezlob se že reaguji, jak je to s Tvou mladší holčičkou a mluvením? Četla jsem něco že musíte rozhýbávat jazyk či co, tak jsem chtěla naspsat zkušennost mé kamarádky - má holčičku, která hodně špatně mluvila, ještě ve třech letech jí všichni tvrdili, že je vše OK. Pak přišli na to, že je to uzdičkou pod jazykem, byla dost přirostlá a malá nemohla pořádně jazyk ohýbat. Řeší se to operativně, banální zákrok. Třeba to není váš případ, jen jsem se to tu chtěla zmínit, napadlo mě to jak jsi psala že by mluvit chtěla ale nejde jí to… Jinak má dcera nemluvila do 2,5 roku ani ň a dneska v pěti mě z ní bolí hlava :mrgreen:.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.12.14 22:19

Dobrý dečer, zajímla by mě váš názor..
Byly jsme dneska poprvní na logopedii a docela mě zarazila paní doktorka, co si zapisovala- přišli jsme s tím, že mi občas zadrhává… Zeptala se na věci okolo jaký má kluk charakter, jeslti se pomočuje, atd. atd. kdy nejvíc má problémy se zadrháváním…
Potom ale začala ukazovat na obrázek kde je vařečka a ptala se, jestli ji dítě zná, jestli s ní bylo bito- u nás ne, pak otázka, kdo na něho doma křičí - odpověd, maminka, ale to jsem počítala, protože je fakt, že křiknu, ale nejsem nějaká uřvaná, potom otázky typu, na co má maminku a na co tatínka, a nakonce mi zdělila, že ze začátku učit nic nebude žádné slovíčka, že tomu necháme měsíc, a že jako rodiče si máme uvědomit, že máme dvě děti, a máme se věnovat klukovi 8o 8o Docela jsem se cítila blbě, protože jsem přišla o radu, pomoc, protože v rodidně máme koktavost a odcházela jsem jak nějaká nevím no..
Syn, na žádnou odpověd neodpověděl negativně, žádné bity, žádné nic, ale jako toto mě zarazilo.. Vůbec jsme nemluvily, jak se dětem věnujem nevěnujem, což se věnujem, ale paní doktorka to uzavřela takto, je to běžné??
Jako tatko bych se nechtěla cítit při každé návštěvě :roll: prosím u zachování anonymity

• Citovat
  • Upravit
66815
10.12.14 22:28

Logopedka zkoumala příčiny koktání. U nás v rodině se to také vyskytuje. Pomohla logopedka, která pochopila příčinu v neschopnosti vyslovit hlásky (až druhá, kterou jsme našli). Po naučení výslovnosti koktavost odezněla, přetrvává zadrhávání ve vypjatých situacích. Hledala bych nového logopeda (nejsou to lékaři).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.12.14 22:32

@blecha72 mě spíš přišlo, že byla taková jako arogantní.. právě nevím, jeslti je takové zjištování normální..
Všecno si zapsala pomočování - ne, charakter, že máme druhé mimčo, kluk ji pěkně ńa všechno odpovídal a pak teda začala s tímto.. což jsem neslyšela, že by takto někdo zkoumla, jak se rodiče chovají k dětem - až tak detailně..
Prát se, od koho dostává, a jeslti zná vařečku a jestli s tní dostal, kdo na něho křičí, a co pro něho znemaná maminka a taínek!! bylo to jenom takové nepříjmené..proto se ptám, jeslti je to běžné
Jinak, odpovědí byly ne, jak vařečky, bití s ní…

• Citovat
  • Upravit
66815
10.12.14 22:39

Tak ta koktavost má někde příčinu, třeba psychickou, u nás byla spojena s neschopností mluvit. Holka měla šest let a musela jsem odhadovat, jestli ten chleba chce, nebo ne. Byl do toho rozvod, ale poměrně bezproblémový, dítě se v novém partnerství aklimatizovalo Nová logopedka toto neřešila, zaměřila se na problémy s výslovností, vše je na 99 procent napraveno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.12.14 22:44

@blecha72 já právě šla kvůli domu, že manžel, otec manžela koktají..tak snad už podobné otázky nebudou je to takové nepříjemné

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML