Postup učení na logopedii

Napsat příspěvek
Velikost písma:
920
8.10.13 22:54

@zikado Já bych taky ubrala. Myslím, že my jsme dril používali minimálně, ale pravidelnost není totéž, co dril. Pokud potřebujete cvičit intenzivněji než jednou denně, dejte si ve stejný čas každý den několik minutek. SOuhlasím s Hankou, že čím hravěji se to pojme, tím lépe. My jsme si vymalovávali obrázky slov, které jsme procvičovali, dělali jsme spolu soutěže, kdo dřív nebo lépe…Prostě jsme u toho blbly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.10.13 22:55
@Káka74 píše:
@terinka4444 No, když jsem četla o tom vašem přeučování, děkovala jsem bohu, že jsme nic takového nemuseli. Naše logopedka mi říkala, že není nic horšího, než přeučovat. Jinak Kája o prázdninách odjela na 3 dny k babičce a přijela s R. :potlesk: Zato teď to Ř bojkotuje. Nechce se jí cvičit, potvoře. :roll:

jo, ř celkem šlo rychle, jak zvládla rrrrrrrr, za měsícříkala ř, zuby k sobě, našpulit, sama si prstem mačkala pod bradou a šlo to neuvěřitelně rychle. Dneska řekla řeřicha :mrgreen: ale já skutečně nepovoluju, trénuje se pravidelně denně ve stejnou dobu, za ta léta už jí nenapadne protestovat.

Právě že 30× za den cílené cvičení mi přijde naprosto šíleně moc 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
8.10.13 22:58

@terinka4444 Ale já jsem nepsala o velmi malých dětech, naše děti chodí na nácvik dle potřeby i až do školy a déle. Byly to obecné zásady logopedické péče. Tu knížku bych ti mohla maximálně poslat, není prodejná, vydala jsem ji pro rozštěpové mamky, mají ji k dispozici v ordinacích zdarma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
920
8.10.13 22:58

@terinka4444 Souhlas, z toho by asi bolela hlava i mě. Za mě bylo dost i to jedno večerní. Taky si myslím, že to Ř už nebude taková bolest, ale musím nás zase po těch prázdninách dostat do tempa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.10.13 23:00
@Káka74 píše:
@zikado Já bych taky ubrala. Myslím, že my jsme dril používali minimálně, ale pravidelnost není totéž, co dril. Pokud potřebujete cvičit intenzivněji než jednou denně, dejte si ve stejný čas každý den několik minutek. SOuhlasím s Hankou, že čím hravěji se to pojme, tím lépe. My jsme si vymalovávali obrázky slov, které jsme procvičovali, dělali jsme spolu soutěže, kdo dřív nebo lépe…Prostě jsme u toho blbly.

ale to je přeci ten dril, učí se na slovech, na spoustě spoustě slovech a říkankách. hraje se pexeso, vymalovávají se obrázky, ze kterých se skládá příběh, Na naš hodně zabíralo, nevím, nakolik je to aplikovatelné na kluka, možná přes mluvící auta, měla posazené panenky a byla jejich učitelkou, já jí našeptávala slova, ona říkala těm panenkám, co mají říkat a pak to za ně opakovala, jako že mluví ony, na tom jsme hodně natrénovaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.10.13 23:06

@hanka.br. to bych ti byla neskonale vděčná :mrgreen: terinka4444@sez­nam. cz S Kamkou mám problém, že ta nemluví vůbec, je jí 21 měsíců a použije máma, táta, mamba místo bába, mimi, ham a hačí. To je komplet vše, a právě to není, že by se nesnažila nebo nechtěla, chce, ale nejde jí to, už vidím ty další roky :zed: potřebuju jí začít rozhýbávat jazyk a pusu, aby nebyla tak ztuhlá, jenže jsem jí zvládla naučit ten jazyk vypláznout, teď čerstvě dlaská a víc absolutně nechápe, co po ní chci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
8.10.13 23:07

..

Příspěvek upraven 11.12.13 v 12:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
8.10.13 23:08

@terinka4444 Posíláš mi meilovku - takže ve formátu PDF, ne tištěnou. Ale nevím, jestli tě nebude otravovat:-)No uvidíš. Posílám ti to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.10.13 23:15
@zikado píše:
No my zatím slova nemáme, vyfasovala jsem jen dřívko (na konci trochu zmenšené)a drátek na konci zatočený, dřívko mu musím dát na straně mezi zuby a jazykem se musí trefovat za vrchními zuby do kroužku v tom drátku a opakovat písmena a k tomu musímít ústa do úsměvu a zuby venku (tphle kokretně nám nejde)

ty jo, to neznám 8o co to je 8o malému nejde dát špičku jazyka zapřední zuby nahoru? A udělat ten izolovaný pohyb plácnutí jazyka dolu do tečky za spodní zuby? Já pomáhala malé nahoru tomu jazyku špachtlí. Co mu nejde, cenit zuby?

@hanka.br. děkujuuuuu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
920
8.10.13 23:19

@zikado Ty jo, to mi zní trochu jako mučící nástroj. 8o
@terinka4444 Dril by podle mě bylo jen opakování slov bez zasazení do logického nebo jiného rámce. Pexeso nebo domino už podle mě nejsou dril, i když se opakují slova. Ale to je moje soukromá definice, Hanka to asi bude vědět líp. To, co podle mě je důležité a co popisuješ i ty je spíš pravidelnost, rutina. Pravidelné intervaly, stejná hodina, stejné cvičení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
8.10.13 23:25

"

Příspěvek upraven 11.12.13 v 12:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.10.13 23:29
@Káka74 píše:
@zikado Ty jo, to mi zní trochu jako mučící nástroj. 8o
@terinka4444 Dril by podle mě bylo jen opakování slov bez zasazení do logického nebo jiného rámce. Pexeso nebo domino už podle mě nejsou dril, i když se opakují slova. Ale to je moje soukromá definice, Hanka to asi bude vědět líp. To, co podle mě je důležité a co popisuješ i ty je spíš pravidelnost, rutina. Pravidelné intervaly, stejná hodina, stejné cvičení.

jojo, tak takhle přesně jsem to myslela :mrgreen: říkám tomu dril, každodenní :mrgreen: ikdyž se přiznám, že teď u oho ř, prostě sedíme proti sobě a prostě opakujeme slova z papíru, ale je už velká, už sedne a bez problémů opakuje, a už jen pět minut večer před spaním. Doufám, že příští týden máme poslední návštěvu logopedky, už jsem jí koupila rozlučkovou bonboniéru :mrgreen: dneska už párkrát dala ř v běžné mluvě. Co my budeme po večerech dělat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2608
23.10.13 20:26

@terinka4444 ahoj, muzu se zeptat, jak dlouho dcerce trvalo, nez ji naskočilo R? My jsme byli včera se synem na logo po mesici a pul, a uca ho teda nepochválila. Ucil se L, a ja blahova si myslela, ze uz ho pouziva pekne…Tak si nedokazu představit, jak mu bude trvat r a ř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
23.10.13 20:35
@Divine píše:
@terinka4444 ahoj, muzu se zeptat, jak dlouho dcerce trvalo, nez ji naskočilo R? My jsme byli včera se synem na logo po mesici a pul, a uca ho teda nepochválila. Ucil se L, a ja blahova si myslela, ze uz ho pouziva pekne…Tak si nedokazu představit, jak mu bude trvat r a ř.

neptej se nebo se zhroutíš. R jsme začali trénovat v lednu, zvládla ho na konci srpna, to jako že ho zařadila do běžné mluvy. Poprvé ho řekla izolovaně někdy začátkem prázdnin. Ale naše Terka byla extrém, nezoufej, nikdy to nikomu netrvalo jako jí, a mluví, zvládla ř, zařadila ho do mluvy, zítra logopedie, doufám, že už úplně poslední. Jinak L je děsný, to je težký, mnohem težší než r, vlastně je to asi nejtěžší hláska. Jakmile zvládne ten kmit jazykem ze zhora dolů a vytvoří l, zbytek už půjde dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
23.10.13 20:38
@Divine píše:
@terinka4444 ahoj, muzu se zeptat, jak dlouho dcerce trvalo, nez ji naskočilo R? My jsme byli včera se synem na logo po mesici a pul, a uca ho teda nepochválila. Ucil se L, a ja blahova si myslela, ze uz ho pouziva pekne…Tak si nedokazu představit, jak mu bude trvat r a ř.

já chodila na logopedii s klukem. už ani nevím, jak dlouho se učil L, ale hodně dlouho - asi půl roku, minimálně. mezitím tedy zvládnul další hlásky, ale s těmi on nijak výrazný problém neměl (resp. já ho neslyšela, logopedka jo… no, já na to nemám sluch). taky jsem se děsila toho, jak dlouho se bude učit R a Ř a hele - ty zvládnul naprosto úžasně.

jednou jsme přišli na logo, logopedka usoudila, že L už mu jde a že si tedy procvičí R. a že má místo R říkat TD. no, chvíli ho poslouchala a nacvičovala a pak ho nechala říkat dokola tdtdtd a přitom mu do pusy strčila rotavibrátor, nebo jak se to jmenuje a on kluk najednou říkal R. dodneška si pamatuju ten jeho překvapený vykulený výraz, když se slyšel :mrgreen: no a měl štěstí, pak už mu to správné R zůstalo a jak říkal dobře R, tak zvládnul i Ř. takže L bylo trápení na mnoho měsíců, R a Ř otázka jednoho sezení.

neříkám, že to tak je vždycky, to rozhodně ne. ale to, že se jednu hlásku učí vyslovovat dlouho ještě neznamená, že stejně dlouho se bude učit i další hlásky, ty může (ano, vím, že nemusí) zvládnout klidně rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí