Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja si tedy take moc neumim predstavit chodit s triletakem. To by muselo byt extra spolupracujici dite.
Se synem zaciname chodit nyni ve 4 a pul letech.
Tak snad se konecne zbavime toho,,tjotana,, (klokana) ![]()
@Sára 1 píše:
@Amys Tady se za soukromou platí 400 Kč za půl hodiny.
A co to tedy soukromou jen proložit? Ono je to hodně, ale jestli budete chodit jen jednou za měsíc, k ničemu to nebude, tak bych prostě šla jednou měsíčně na pojišťovnu a jednou měsíčně soukromě s tím, že jí to vysvětlíte a ona se to pokusí sladit. Rozhodně vás to trošku zrychlí.
@Eveelin píše:
@Amys tak to jsi hezky vyřešila se soukromou logopedkou. Uvažuješ o odkladu?
Ještě v listopadu jsem byla zoufalá, že to nedáme, ale začíná to vypadat, že to zvládne. Jsem docela ráda, že jsou ty zápisy až tak pozdě, to už bude někde jinde, ten vývoj jde dopředu docela rychle
Každopádně manžel problém neviděl ani předtím, já ho vidím pořád, jen to začíná být mnohem a mnohem lepší.
@Sára 1 píše:
Jak často trénujete? A jak dlouho? Mně bylo řečeno 15 minut denně. To mi přijde, že to není moc. Většinou tomu věnujeme více času. Bohužel to, co děláme teď, malou nebaví - a ani jí to nejde.
My trénujeme vlastně jakoby pořád. Ona to měla dost zafixované, takže ji i přes den opravuji. Teď nám stačí chvilka večer, ale dřív jsme to řešili vždy alespoň dvakrát 5 - 10minut, déle nevydržela. To, že jim to nejde, je demotivuje, no ![]()
@Amys Taky mě napadlo chodit k oboum. Ale nevím, jestli by to nenadělalo spíš chaos. Zatím počkám do další návštěvy a pak se uvidí. Hlavně o té placené nic nevím.
To, co jsme dělali předtím, to byla pohoda. Vydržela u toho třeba hodinu. Ale to byly takové různé úkoly, rytmus, vytleskávání… Jenže teď je to cvičení s jazykem, které jí opravdu nejde. To se ani nedá dělat dlouho. Naštěstí se dají vymyslet i zábavné věci - třeba sbírat burizony z talíře jazykem. ![]()
@Sára 1 Jazyk je sval a je potřeba ho posílit, jako každý jiný
Až si ho zpevní, bude se jí i líp mluvit
My hodně dělali cviky, co byly dobré (viz olizování čkolády ze lžičky) a pak ještě ty před zrcadlem - různé grimasy a tak, je dobré na sebe plazit jazyk. A tohle stačí sem tam mimoděk během dne. Pak jsme to dělaly i obráceně, že ona mi ukazovala a já po ní musela opakovat
No kdyby k nám někdo přišel, ťukal by si na čelo ![]()
@hofka píše:
Ve třech letech spousta dětí snad nebude spolupracovat, začli jsme někdy ve 4,5 a bylo to akorát-myslím, že od těch 4 je to ok… do doby než začnou padat zuby je už dobré být v zácviku:-)
Já se synem chodím na logopedii od ledna, to měl 3 roky a 9 měsíců, všichni v okolí si klepou na čelo, proč tam chodíme, že je na to ještě malý…na logopedii je ale úžasný (dokáže se soustředit i 15-20 minut, takže velký úspěch), fakt se snaží, doma trénuje co je třeba, je to dlouhá cesta a lepší začít dřív, než čekat, jestli se to nesrovná samo, navíc u synka máme podezření, že sluch není 100%, takže kromě logo řešíme i orl a časem ještě audio.
@Luca82 píše:
Ja si tedy take moc neumim predstavit chodit s triletakem. To by muselo byt extra spolupracujici dite.
Se synem zaciname chodit nyni ve 4 a pul letech.
Tak snad se konecne zbavime toho,,tjotana,, (klokana)
Já si to taky neuměla představit, syn doma u ničeho nevydrží, ale na logopedii pracuje fakt hezky. Doma jsme si řekli, proč tam musí chodit, vyfasoval sešit, polepil si ho a na kontroly si ho hrdě nosí.
Jdu Vás jen podpořit. Syn nemluvil do svých 3 let a kousek téměř vůbec. Školkou začal. Ale mluvil celkem špatně. Neuměl 7 písmenek, nepoužíval zvratné se atd. atd.. Od 4 let jsme jezdili na logopedii každé 3-4 týdny, doma jsme cvičili každý den 10-15 minut. Během 10ti měsíců se naučil mluvit 6 písmen. Na Ř jsme čekali záměrně. Mysleli jsme, že naskočí samo. Bohužel se tak nestalo, tak jsme téměř po roce začali jezdit zas. Po pár měsících jsme nacvičili a teď už mluví krásně. ![]()
Jinak ke K. Používali jsme špachtličku (nebo dřívko od nanuku). Tou jsme mu držela špičku jazyku dole za zoubkama a on „četl“ obrázky obsahující písmenko k. Jazýček dole začal držet snad po 3 týdnech a tím začal říkat k bez pomoci.
Neustále jsme opravovali, cvičili ale výsledek je super. Je to předškolák, takže mám radost, že jsme to do nástupu do školy stihli.
Ahoj holky, taky se pridam ![]()
s malym jsme byli na logo vcera poprve, v prosinci mel ctyri. Mele v kuse, ale mele spatne, nerika l, r ř š ž ň ď ť a s. Prvni sezeni trvalo hodinu, krasne spolupracoval a „hubu“ nezavrel
Logopedka zjistila, ze vlastne nedycha nosem a pusu ma stale otevrenou, sama jsem si to proste neuvedomila. Zacali jsme tedy zatim jen rozcvicovanim jazyka, lizani spachtle, drzeni spachtle mezi rty, nafukovani tvari, klapani podkuvek konika a frkani konika. A s tim poslednim tedy mame problem, to frkani nejde, ale tak priste jdeme za dva tydny, tak snad neco nacvicime ![]()
Ahoj holky, procetla jsem peclive celou diskusi a chtela bych se zeptat jestli nemate nekdo doporuceni na dobrou logopedku v Praze? A jeste jak casto se chodi…chapu to dobre, ze idealne tak jednou za 14 dnu? Diky
@Vanda9 píše:
Jdu Vás jen podpořit. Syn nemluvil do svých 3 let a kousek téměř vůbec. Školkou začal. Ale mluvil celkem špatně. Neuměl 7 písmenek, nepoužíval zvratné se atd. atd.. Od 4 let jsme jezdili na logopedii každé 3-4 týdny, doma jsme cvičili každý den 10-15 minut. Během 10ti měsíců se naučil mluvit 6 písmen. Na Ř jsme čekali záměrně. Mysleli jsme, že naskočí samo. Bohužel se tak nestalo, tak jsme téměř po roce začali jezdit zas. Po pár měsících jsme nacvičili a teď už mluví krásně.![]()
Jinak ke K. Používali jsme špachtličku (nebo dřívko od nanuku). Tou jsme mu držela špičku jazyku dole za zoubkama a on „četl“ obrázky obsahující písmenko k. Jazýček dole začal držet snad po 3 týdnech a tím začal říkat k bez pomoci.
Neustále jsme opravovali, cvičili ale výsledek je super. Je to předškolák, takže mám radost, že jsme to do nástupu do školy stihli.
a mohu se zeptat, jak jste ho motivovali, případně odměnovali? My byli u logo před týdnem, domácí spolupráce výborná, dnes bojkot, odpovídá nesmysl, kňourá, patlá, nechce, utíká… nechala jsem ji, až nerada a říkám si, že zítra začneme nanovo… ale co když bude stejný problém? Jak v ní vzbudit zájem? Hodně mi na tom záleží…
Ja se zeptam, dceri nejde mekcit, prali jsme se s tim dlouho, par let, pak jsme udelali pauzu a ted nanovo (zijeme v zahranici, dela primarne logopedii jeste v jinem jazyce). Ted mekci tak, ze di, ti, ni, ně zvladne, ale treba misto dě rika dje, je to nejaky predstupen? To dě z ni nedostanu ani se spachtli, sluchově to rozlisuje. Je to pokrok, ze to nerika uplne tvrde, ale rika to stale spatne ![]()