Mrtvice a co bude dál?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
43036
8.2.12 14:12
ynax píše:
papavlinka33 píše:
Odpovím ve zkratce na dotaz, mrtvice je vlastně to samé jako infarkt a embolie, akorát v mozku se tomu říká mrtvice, v srdci infarkt, v plicích embolie atd. Znamená to že se céva v mozku ucpe nejčastěji trombem(krevní sraženinou) tím se naruší přítok krve do dané oblasti. To znamená že se do dané části nedostane dostatek kyslíku a buňky začnou umírat. Následné komplikace a poškození záleží na místě a rozsahu. Pak máme ještě jiný druh CMP-krvácivé, to znamená že céva v mozku praskne a krvácí, to může být i jako následek aneurysma(výdutě) anebo i úrazu. Pokud se nemocnému dostane zavčasu patřičná léčba sníží to riziko komplikací a následného poškození. Ideální doba kdy by se měl pacient dostat k lékaři při ischemické CMP je do dvou hodin od CMP, ale uvádí se i doba 4-5 hodin jako dostačující. U hemoragické(krvácivé) je riziko z prodlení mnohem vyšší. Jednoduše čím dřív tím líp a tím lepší prognóza. Je důležité říci že i lidé po prodělání těžké CMP mají šanci se dobře zrehabilitovat.
a jak zdravotníci určují, co je ideální doba na adekvátní léčbu? Moje babička dostala mrtvici, odvezli ji na internu, udělali CT a dali na pokoj. NIc s ní nedělali. Kdo rozhoduje, jestli se pacient pošle na ikční jednotku nebo do normální nemocnice?

trombolýzu nejle provést později,. protože riziko krvácení by bylo příliš vysoké. To nerozhodují zdravotníci.
Kteří pacienti na iktovou jednotku a kteří na internu - to je v každé nemocnici jinak. u nás byla věková hranice 75 let. snaha neurologů je, aby bylo vídce iktových center a aby se více pacientů s mrtvicí ošetřovalo tam - ale to víš, šetříme šetříme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.25 18:58

Ahoj, mám dotaz. Máma dostala infarkt, bolelo ji na hrudi, tak se RZ nechala odvést do nemocnice, kde potvrdili IM. Ležela tam jen asi dva dny, kdy si stěžovala jeden den na silné jednostranné bolesti hlavy, ležela, protože měla závratě, nechutenství, zpětně tvrdila, že ji brnělo rameno. Prý to říkala sestrám, ale k vyšetření na neurologii nedošlo, dokonce ji po dvou dnech na kardiologii propustili domů (při příjmu prý byla na chirurgickém zákroku, kde jí zprůchodnili ucpané cévy u srdce).

Už v nemocnici jsme si všimli, že si plete slova, zapomíná, o čem jsme se bavili, ptá se na známá slova atd. Není to nijak extrémně často, ale v běžném hovoru si toho člověk všimne, když ji zná. Na pohotovost znova jít nechtěla, trvala na tom, že půjde až ke svému neurologovi, nicméně to měli řešit už když si stěžovala v nemocnici, ne? O tři dny později už by se toho nezachránilo o tolik více, jako po 14 dnech?

Pro upřesnění, já bydlím několik hodin cesty, telefonicky se zajímám, v nemocnici byl její otec a můj bratr, na lékaře tam prý nenarazili. Sama máma říká, že doktora od příjmu viděla až při propuštění (sobota - úterý). Jsem docela naštvaná, protože nevím, co s ní ted dále, hlava už ji nebolí, ale plete si slova a zapomíná stále. Jak rehabilitovat?

Děkuji za odpovědi :think:

• Citovat
  • Upravit
12659
11.7.25 19:22
@Anonymní píše: Více

To muze byt mozna nasledek narkozy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.25 19:44
@lilith1 píše: Více

Jenže ona má problémy v řečové oblasti a paměti pořád a jsou to dva týdny… ostatní potíže pominuly, jen krom změněného vnímání chuti a nechutenství…

• Citovat
  • Upravit
12659
11.7.25 19:52

Ale problemy s pameti prave mohou byt bohuzel nasledek narkozy u senioru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.25 19:58

Mámě je sotva 60…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.25 20:31

No, je to vlastně jedno, jaká je příčina, ale co s tím dál, jak to řešit?

• Citovat
  • Upravit
LiduNe
12.7.25 08:08

Není možné, že by maminku lékař krom příjmu a propouštění neviděl. Minimálně vizita projde každé ráno. Pokud jste v nemocnici byli a něco se vám nezdálo, prostě jste měli oslovit sestru, že chcete mluvit s lékařem. Ten na oddělení samozřejmě přítomný je. Píšeš, že se zajímáš telefonicky, tudíž jsi musela mluvit s lékařem. Sestry nepodávají info. Proč jsi mu to tedy neřekla? Teď už nezbývá, než vyčkat na tu neurologii nebo vzít maminku k praktikovi hned, říct mu o svém podezření a on rozhodne, co dál. Jestli by mohlo jít o m. příhodu je schopný identifikovat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.7.25 08:18

Určitě nejdřív k praktickému lékaři. Rehabilitovat s ní můžete tak, že bude luštit křížovky, číst, hodně si povídat, třeba říkat básničky, zpívat písničky, to pomohlo. A určitě si řekněte co nejdříve o celkové rehabilitace. I kdybyste si měli nějakého fyzioterapeuta zaplatit sami. U mojí tety se to podcenilo a už se z toho nikdy pořádně nedostala. A to měla mrtvičku jen slabou. Ono se to nezdá, ale všechno je provázané, i když je motoricky na tom dobře.

• Citovat
  • Upravit
1889
12.7.25 10:53

Vzala bych ji k lékaři a ten už bude vědět, co s tím dál… Taky mi ale přijde divné, že by se tam týden lékař neukázal, jak maminka tvrdí. To si kvůli svému stavu spíš nepamatuje vizity, nebo si neuvědomuje, že součásí té vizity je právě ten lékař. Přijde mi ale trochu zvláštní, že se stane něco tak závažného a nikdo z rodiny se nijak moc na nic neptá. Mě by tedy zajímalo, co mám u maminky v nejbližší době sledovat, jestli jsou nějaké komplikace, které by mě neměly překvapit, jak dlouho je v pořádku, že trvají a kdy už je to moc a je dobré to dál řešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.25 12:33

@LiduNe sestry mi odmítly po telefonu podat info, protože jsem nebyla uvedená jako osoba, které můžou sdělovat informace, ani bratrovi osobně nic neřekly. Vycházím z toho, co řekla máma.

@andiedvorakova máma tam nebyla týden, píšu sobota až úterý, kdy ji propustili. V pondělí odpoledne ji překládali z JIPky… a máma to původně chtěla utajit, víme to z rodiny jen táta a já s bratrem, ostatním jsme měli zákaz to říkat.

• Citovat
  • Upravit
106906
12.7.25 12:48

po dvou dnech po infarktu?
Ja byla 4 dny na jipce a 3 na standartu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106906
12.7.25 12:48

narkozy kvůli cemu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106906
12.7.25 12:50

ale u infarktu se zadna narkóza nedava…jestli jsem teda něco v prispevku nepehledla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.25 13:22
@Venetia píše: Více
Šla na sál kvůli zprůchodnění cév u srdce, měla tam zúženou/ucpanou část. To netrvalo dlouho, žádná velká operace.
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex