Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Šmoulice píše: Více
Řeším podle situace. Někdy není problém ustoupit, někdy je. A může si dítě řvát jak chce. Jsou věci, které tak prostě jsou a budou. Pak jsou věci, kde možnost výběru je a když dítě nechce, nebo chce jinou variantu, není to problém. Ale školka je za mě základ a ideálně od 3 let. Ale chápu, každý má nastavení jiné. Ale jednou je školka, tak prostě je. Však zase půjde domů. Taky jsem ráno brečela, když mamka odcházela a mě si tam dovolila nechat. Mávala jsem, pak byl klid. Byla jsem tam ráda a bylo mi tam dobře. Jen prostě ráno bylo vždycky špatný. Taky syn občas nechce do jeslí. Ale prostě jde, pak je tam taky rád ![]()
@Dahlia0409 platím to já ze svého a mě to opravdu neubyde
A ne nebojte se nikomu místo nezabírá ani nebere kdyby nebylo místo tak nás nevezmou, paní ředitelka moc dobře ví o m stavu že jsem těhotná a že dceru dávám jen proto že chci a ví že nebude mít docházku pravidelnou ![]()
@Siv13 píše: Více
To je mi jasné, že to neplatíte my
Jen mi to přijde dost nesystematicke. Pak v tomhle neuděláš nějaký pravidelný režim, aby si dítě zvyklo ![]()
@Šmoulice Moje zkušenost od vlastních dětí je jiná než Tvoje.
Věci které nutně jsou samozřejmě dělaly s ohledem na jejich aktuální schopnosti a možnosti.
Zapomínáš na jedno. To dítě ve 3 letech nemusí nastoupit do školního zařízení. Fakt ne. Úplně klidně může být do předškolního roku doma, nebo nastoupit do školky později, až na to ok bude připravené. Část dětí na školní docházku s úderem 3 narozenin připravena není.
Příspěvek upraven 14.03.25 v 18:03
@Siv13 Tak pokud byla řádně přijata při zápise, tak je naprosto jedno jestli jsi těhotná nebo ne a jakou docházku bude mít. Je to normálně přijaté dítě na základě daných kritérií k přijetí..
Příspěvek upraven 14.03.25 v 17:30
A bude ti k miminku tahat všechny ty školkové soplitýdy. Vůbec bych ji nenutila. Za mně je školka úplně zbytečně zabitý čas.
@Snopy123 píše: Více
Však já nikde nepsala, že dítě musí nastoupit ve 3 letech … Nemusí. Zvlášť, když se zakladatelka válí doma, že …
Ale když už tam dítě zapsala a to dítě třeba zabírá místo někomu, kdo by tam chodil, tak ať už dítě ve školce nechá.
@Šmoulice Vždyť píšeš, že dítě musí mít nějaké hranice stejně jako ve 3 nebo 6 letech. Ona hranice nezpochybňuje přeci.
A před jsi psala zakladatelce, že až v 6 letech nebude chtít do školy taky co jako bude dělat.
Zakladatelka jasně psala, že řeší nechuť chodit do školky u 3 letého dítěte.
Tak o jakém věku dítěte se bavíme. Tady dítě nechce chodit do školky - ve 3 letech. Zakladatelka je doma, dítě tam tedy chodit nutně nemusí.
Ano, dítě musí mít nějaké hranice. Chtěla do školky, dali ji do školky … A teď protože princezna najednou nechce, tak se bude ustupovat? To je špatně. A pokud jí takhle ustupovat budou, může nastat i problém později. Nechceš lásko? Nemusíš! Přece nebudeš dělat něco, co nechceš … ![]()
Souhlas! A když se nehroutí dítě, tak se hroutí matka, protože má doma dvě děti, mimino a školkové dítě a nedokáže se věnovat každýmu zvlášť ![]()
@Šmoulice Dodržovat hranice se daji vzhledem k věku úplně jinde a v jiných situacích. Dítě ce 3 letech si reálně vůbec neumí představit, co pro něj v reálu školka obsahově znamená navíc v dlouhodobém horizontu (odloučení, program, atd…).
Takže tím že dítěti ustoupím v otázce školky ve 3 letech, tak bude mít problémy v budoucnu.
To jsi dělala nějaký pozorování, nebo jak jsi na to přišla u cizích dětí?
@ibis No a na to jste spolu přišly jak? Ten zdroj by mě zajímal. Zřejmě jsem vám vypadla z monitoringu, protože dospělé děti mám, kvůli školce bych ustoupila ( ve 3 letech ) a -
Protože to vůbec nevypovídá o nastvovani a dodržování hranic celkově - a děti se z každé kraviny nehroutí ![]()
Ale, ale…ty moc dobře víš, že nejde o školku. A přečti si tu spoustu diskusí na toto téma, jj e to tu docela častý jev ![]()
Souhlasím s tebou. Pokud zakladatelka píše, že své nebude nutit do ničeho, co nechce, je to jedno, jestli je to blbě v šesti letech nebo ve třech. Je to prostě blbě. Rodič od malička děti nutí dělat nepopulární věci a dělají to pro dobro svého dítěte. Pokud je holčička na školku malá, neměla tam chodit vůbec. Pokud je na školku zralá a zvládla první dny, je velký nesmysl jí teď ustoupit jenom proto, že už e jí přestalo chtít. Tenhle vzorec vybudovat u dítěte opravdu nechcete.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.