Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Proč začala chodit ted čerstvě ve třech do školky když jsi doma? Kdy čekáš přírustek?
Ono to tak jinak je… natěšené super.. pak to najednou není tak super v té školce a je to jako na vlnách. U nás byl brek pak dobrý pak zase brek.. pak covid a šílené brečení že chce do školky…
Možná si uvědomila, že to není zabava na dvě - tři odpoledne, ale povinnost už napořád.
Je to pro ni nové a velika změna. Být tebou ji do školky dávám. Většina dětí trochu pláče a zkouší, že tam nechtějí. Ale často to není reakce na školku samotnou, ale na změnu. Myslím si, že dětský kolektiv by pro ni byl prospěšný. Navíc je lepší ji do školky dávat už nějakou dobu předtím, než se narodí prcek. Když ji tam budeš dávat po narození, tak si to spojí s tím, že je to kvůli miminu.
Ale samozřejmě bych zkusila zjistit, jestli se.ve školce něco nestalo.
Je to úplně normální, řada dětí je ze začátku nadšená, je to pro ně nové, lákavé a a u většiny přijde krize, kterou musí překonat a pak bude zase dobře.
@KKK85 začala chodit tak akorát, žádali jsme o místo ještě než jsem otěhotněla a jelikož jsem pracovala o víkendech v práci kde jsem měla domluvené že jakmile nastoupí budu pracovat i v týdnu tak jsem domlouvala školku před tim než oslavila 3roky. Jelikož jsem potom zjistila že jsem těhotná a miminko jsme chtěli jen nešlo, tak jsme si miminko samozřejmě nechali a školku už nerušili protože se dcera těšila a je pro nás šikovná tak jsme si říkali že proč ne alespoň bude mezi dětmi a zvykne si než se miminko narodí ![]()
@Siv13 píše: Více
tak uvidíte… ono potom zase novorozenec a nemoci ze školky není taky nic moc. Kdy máš rodit?
Je to nové, děti se s tim musi sžít. Když tam začala chodit, tak ať tam je. Pak jsi ji tam teda nemusela dávat, když jsi doma ![]()
aha já myslela že jsi před porodem když už nepracuješ
.
noo tak musí si zvyknout… asi ted ta správná doba pro vás. Ale nesmíš polevit. Ne ji vzít ze šatny.. na to si zvykne rychle.
Nebo pak ji stáhnout a dát až ve 4,5 letech…, miminku bude rok…sjižete se všichni a budete doma s miminkem všichni. Ale to si musíte probrat doma co je pro vás lepší. V záři zase může donést jakékoliv nemoci.. to záři-říjen-listopad… to jsou samé rýmečky, kašlílky… aby si ted nezvykala a pak nebyla doma dva měsíce kvůli nemocem ze školky…
@KKK85 nene nepracují protože jsem do teď měla hematom takže na doporučení gynekologa jsem ukončila hned na začátku 7tydnu😁
Děkuji moc za radu, zkusím to s ní ještě popřípadě by chodila až bude starší
Je to normální že takhle při příchodu d šatny place. Dcera chodí od září a některé děti si chvilku pofnuknou ještě teď po několika měsících. Většinou ale jakmile s učitelkou přejdou že šatny do třídy tak už je to vporadku…
S tím jestli inve školce nechat nebo ne to je na tobě no. Já bych ji tam nechala. Mám dvě děti krátce po sobě a přestože jsem tedy byla doma hlásila jsem starší dítě do školky už ve 2 letech. (Nedostala se a chodí tedy až od loňska) Nicméně nám tovsem třem (mě, dceři i mladšímu dítku) velmi prospívá…dcera si tam užije s dalšími dětmi, já se mohu věnovat mladšímu dítku a mám třeba i nějakou tu chvilku pro sebe což jsem 2 roky (co se narodil mladší) neměla.
Ty budeš mít větší rozdíl ale tím že bude dcera ve školce budeš mít třeba čas na novorozence, budeš si třeba noci přes den s ním lehnout a odpočinout si po proplakane noci…a navíc tam přece dcera nemusí chodit pořád..můžeš ji tam dávat jen třeba 3 dny v týdnu. Nebo ji kdykoli nechat doma a jet třeba na výlet…
Bezne u obou deti. Holka chodila 3 mesice bez problemu, pak se dva cukala a ted uz zase v pohode. Zakladem je nebrat je zpet domu. Kdyz uz jsou v satne, tak neustoupit. Pokud ti teda dite ze stresu nezvraci atp.
Ona si zvykne, dcerka nastoupila ve 2 a třičtvrtě, po 3týdnech si zabalila pyžamo, že tam bude spát…ve školce to miluje, sestřička se jí narodila, když začala třetí rok…ve vlnách se občas ráno šprajcla, ale víme, že hned po našem odchodu přestala plakát a většinu dní se tam hrozně těší…ono řešit doma dvě děti taky není ideal, takhle se dopo věnuji jedné, chodíme na plavání, na cvičení, uklidíme a s nadšením si pak pro sestřičku jedeme…má ve školce kroužky místo spaní, tak hned po nich ve 2h, 1× až 2× v týdnu chodí po obědě..
Na dovolené jezdíme mimo prázdniny, někdy si ji beru na výlety ze školky, třeba lyžovat jsme jezdili pravidelně mimo víkendy…malou tam začnu dávat do stejné školky asi ve 2,5letech na chvíli nebo jen některé dny, to se ještě domluvím v práci, jaký postupný návrat mi umožní, mezi dětma jsem pracovala…
Největší problém vidím v tobě. Ty se nemáš ptát, jestli chce nebo nechce, ty máš oznámit, že v pondělí půjde do školky ![]()
@ibis opravdu nemám v úmyslu nutit ji násilím k něčemu co nechce. ![]()
Do školky šla s tím že se jí líbilo a pokud se jí nelíbí nebo mi bude plakat a prosit že nechce tak ji nebudu nutit když jsem těhotná doma. ![]()
Jen jsem se ptala na to zda některá z maminek zažila s dítkem něco podobného abych věděla kde se stala chyba, zda byla jen smutná že jsem ji nedoprovodila já a stýskalo se jí nebo se stalo něco ve třídě. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj, chtěla bych se poradit.
Dcera(3roky )začala chodit do školky v úterý šla poprvé. Úterý i středu byla celá natěšená a zvládla vše bez pláče, paní učitelka hrozně chválila..až tedy na to že chvilku prý trucovala že nechtěla uklidit hračky a jít papat.Ale nakonec také dobrý.
Tak jsme měli hroznou radost že to vše zvládá.
Včera jsem musela jet ale k lékaři a musel se mnou i manžel takže dceru doprovodila babička a vyzvedla také. Ve školce prý opět byla hodná jen prý chvilinku brečela že chce jít za babičkou. Nevím co se stalo ale dnes ráno opět nadšená tak jsme šli a v šatně když byla už převlečená začala plakat že nechce jít, tak jsem ji chvíli přemlouvala že ji dnes vyzvednu já ať se ničeho nebojí atd..ale přesto byla smutná a plakala. A jelikož jsem těhotná a do práce nechodím řekla sem že si ji vezmu domu, nutit ji opravdu nechci do něčeho co nechce když jsem stejně doma.
Ale vůbec netuším co se stalo a proč tak reaguje nevíte proč by to mohlo být, měli jste to někdo také tak?
Ptala jsem se jestli půjde v pondělí jestli se těší a říká že už nikdy nechce jít