Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, máte někdo zkušenosti se školkou MŠ Šmolíkova na Praze 6 - sídliště Dědina? Jsem sice moc ráda, že nás přijali alespoň do nějaké školky, ale dle mé první návštěvy tam to na mě nepůsobí hezky - stará budova, vybavení.. Vím, že více záleží na lidech, přístupu a aktivitách, tak proto se ptám, jaké kdo má zkušenosti.
Nevíte, zda se tam dá chodit již si s dětmi hrát a navyknout tak moje dítě na protředí? v jiných školkách to jde třeba 1× týdně..
Děkuju moc za informace!!!
S tim prostredim to je standart, spis lepsi. Horsi je to s tema aktivitama - jediny vylet za rok, krouzky minimalne a nekvalitni a predrazene; navysene pocty trid, takze na deti neni cas a 28 deti travi cas s jednou ucitelkou. Celkem tona tridach ale zvladaji a pani ucitelky tam maji rad a poradek, deti jsou tam spokojene (predskolaci se uz spis nudi). Problem je pani reditelka, ktera na prvni pohled pusobi velmi dobre a dokaze vsechno krasne vysvetlit:). Tj. vse navic nad bezny denni rezim neexistuje. Teoreticky se da s ditetem navykat, ale myslim, ze v praxi se neuplatnuje. Nazadost vyslovnou by to ale snad i slo.
Prostředí školky je zastaralé, ale bývalo to horší
Paní ředitelka rok co rok se dožaduje větších státních dotací, ale zatím marně. Loni o prázdninách, např. proběhla kompletní rekonstrukce několika tříd a šatniček. Peněz by bylo potřeba víc, ale alespoň, že kape.
Výchovný sbor je na velmi kvalitní úrovni. Dětem se věnují individuálně a snaží se každé dítě vést dle jeho dispozic. Pro předškoláky zde funguje i předškolní příprava matematiky. Děti si zvykají nenásilnou formou na logické uvažování a u slabších jedinců je toto rozvíjeno. Celkově funguje ve školce přátelská a kamarádská atmosféra. Paní ředitelka má velkou praxi s dětmi a je u nich velice oblíbená a nejen ona.
Odpolední spinkání není povinné v postýlce, jako v jiných školkách. Dítě si může vybrat z několika variant odpočinku dle momentální nálady. Buď v postýlce nebo na pídě (veliký panák) nebo na žíněnkách (nespavci, kteří si dříve odejdou hrát).
Nevím jaké má kdo představy o aktivitách nad běžný režim, snad cestování do zahraničí, třeba v červnu na školku v přírodě k moři, ale dle mých představ je interních aktivit ve školce během roku dost. Dokonce školka jezdí i o prázdninách na tábory po vlastech českých. Výhodou je blízká Divoká Šárka, kam školka chodívá na procházky a pořádají tam různé akce.
Kroužky jsou pravda dražší, ale kvalitní. Naše dcera měla kroužky i mimo školku, takže měla kroužek v podstatě každé odpoledne. Je možné volit mezi AJ, keramikou, jogou, flétnou…
Po domluvě není problém zůstávat zpočátku z dítětem ve školce. Také jsme to praktikovali. ![]()
Tak jestli mamka 7 nepracuje ve školce, tak ať mi hlava upadne
Do Šárky ještě moje dcera nešla ani jednou, do hvězdy taky ne. Možná tam byli, když byla nemocná, to je možný. Nevím, jak to chodí s dotacema, ale téma peníze je oblíbené téma paní ředitelky. Chápu. ale nař. opravu branky která nejde pořádně zavírat by zvládl určitě šikový tatínek. Děti jsou asi v pohodě, učitelky co znám taky, neznám všechny. jen jedna, nevím, jestli tam ještě pracuje projevuje očividný nezájem o děti, její laxní přístup upoutal už nejednu maminku na místním hřišti. Paní ředitelka nepřipouští diskuzi ani návrhy na zlepšení, jakýkoli dotaz bere jako útok, nedejbože, když se zeptáte na peníze, např. hospodaření. Ale velice ráda vám „poradí s výchovou“
Mam tu syna uz ctvrtym rokem, pravda, skolka je zastarala, ale to co pise mamka 7 mi nepripada o tom, ze by tam pracovala, kazdy mame jine naroky a spousty veci vidime kadzy jinak. Skolky obecne ty penize nemaji, neni to problem jen teto skolky. Ruku na srdce, kolik rodicu jde a neco do skolky koupi nad ramec toho, co skolka pozaduje na ruzne aktivity. Pred skolkou jsem si platila chuvu na hlidani, abych mohla chodit do prace a kdyz pak mam dite ve skolce, kde pomalu neplatim nic, jen tu nutnou cast, na kterou ma skolka ze zakona narok…z ceho ta skolka ma fungovat? Ucitelky spatny plat, takze to muze delat jen nekdo s laskou k detem. Proste se na to snazim divat realne. Chodi tam spousta deti od rodicu, kteri nemaji financni potize, naopak a kolik jich prispeje na cokoliv? Ano, chapu maminky, ktere jsou s detickama samotne a i tak je pro ne poplatek za skolku na hranici, protoze je to dnes fakt mazec. Moje dite vyklada porad o tom, jak chodi na prochazky, dokonce chodi na hristatko, ktere jsem nehala pres mestkou cast Prahy 6 opravit, protoze nikoho jineho to nenapadlo…do momentu, nez jsem se nastehovala…stacil jeden dopis… Z meho pohledu jde o velkou laksnost lidi, kteri furt jen neco chteji a aby nekdo hnul alespon prstem…nic! Ano ve skolce jsou ucitelky se kterymi si nemusite sednout, ale je jech tam spousta, ktere jsou skvele. Ono taky kdyz prijde nejaky rodic a mraci se, ne vzdy je druhy ochoten mu opetovat usmev…ty „holky“ toho maji po celem dnu taky dost. Na hospodareni ma narok se podivat kazdy, navic ma skolka povinnost toto zverejnovat na strankach, nebo proste nekde verejne, takze i kdyz nemusi byt nalada pani reditelky, ktera uci deti a jeste se venuje chodu skolky, kazdy se podivat muze…To co pise maminka 7, musim rici, ze kdyz to sleduji, ve vsem ma pravdu…krom toho, jestli byli v Sarce nebo na Hvezde…to osobne nevim… maji divadelka, predskolaci Metodu dobreho startu, matematiku a krouzky… Kdyz zaspite, dostanete pokarano, ale i s tim se ucitelky umi poprat…mozna je tam vic deti, ale zase…druha stranka, kdo neni rad, ze mu dite do skolky vezmou…proste vsude je neco. Osobne si myslim, ze sbor je tam dobrej a vsude v zivote narazite nekdy na cloveka, ktery vam nesedne… tohle je jen realny pohled na skolku…nejsem zaujata…nemuzu rici, ze bych asi treba nenasla vynikaci skolku s lepsimi referencemi…ale tohle je skolka, ktera ma letitou tradici a nejde o nas rodice, jako o ty deti…me dite je tam spokojene…pokud by kazdy rodic sel a at uz financne nebo fyzicky skolce pomahal, tak si myslim, ze skolka bude nejen financne za vodou, ale budou opravene i ty vratka…ja jako zenska se do toho nehrnu, ale kolik tatinku asi prislo za pani reditelkou s vrtackou a novym zamkem a reklo…ja vam to jdu opravit? Remcat umime kazdej…a co je na tom spatne, ze prostredi je stare? deti to maji stejne vyzdobene svymi vyrobky a hracky maji kvalitni…a dle meho prostory jsou funkcni…
V této školce jsem zažila zklamání. A speciálně kůli tomuto hodnocení se sem registuji, abych mohla napsat příspěvek, neboť se chci podělit o zkušenost a informace těm maminkám, které se rozhodují sem dát dítko, nebo sem již dítko daly. Školka normální, ničím vyjímečná. Uvnitř v budově vše starší vybavení. Hračky co dají rodiče a něco sem tam i nové. 1× za rok se kupují hromadně pod stromeček nové hračky do každého oddělení. Venku nově udělaná nudná hnědá fasáda, takže ani nepoznáte že je to MŠ krom nápisu. Rekonstrukci obalu školky zařídila babička jednoho dítěte, která se dozvěděla, že by školka měla být zbourána a na místo ní by měla být školka z tzv. buněk. Založila petici a povedlo se.
. Přes ředitelnu to nešlo, asi strach o židli, kdyby to městskou část Prahy 6 naštvalo. Vše šlo jako iniciativa KRPŠ.
Paní učitelky se tam celkem dost střídají, asi špatný kolektiv, nebo vedení? Někdy se na Vás smějí a někdy toho mají plné kecky, obzvláště ve spojených odděleních.
Aktivity pro děti.?
Nic moc. Plavání zrušeno pro nedostatek zájmu. Bylo i drahé. Na stejné místo jezdí i sousední školka a tam problém není, plavání probíhá a dětem se lìbí. Dále nasmlouvaná agentura na AJ, která opět není nic moc a asi bude jiná. Potom agentura na keramiku a dramatický kroužek. Dále dříve tanečky, nyní přejmenováno na jóga. Vyučuje jedna paní učitelka, není z agentury, soukro akce, zda je jóga jógou nevím. Poznatky jógové doma minimální. Pozor tam na nahrazování neuskutečněných hodin. Nenahrazuje se a nevracejí se za ně penize.
Keramika - hodně se vyrábí a nosí se domu, takže tam je akce jasná. Cena též vyšší na 1/2 roku 1.600,–. Od agentury dává školka ruce pryč, vše si vyřizujte s nimi sami.
Metoda dobrého startu ano je pro předškoláky, platítte si ji ze svého a je dobrá, před školou super nápad u nás měla úspěch. Z aktivit to jest vše.
Rodiče domluvili karate a sehnali učitele a bylo to prý zamítnuto.
Zahrada za školkou. Starší dřevěné atrakce. Dvě nové atrakce housenky - sponzor letiště. Starý nefunkční, klouzavý bazén. Nepoužívá se. Pár stromů. Pískoviště. Vše je vidět ze zadu, můžete okouknout. Nic extra. Je tam kladen velký důraz až přehnaný na úrazy.
Atrakce před školkou - v levé části již nic, pouze tráva a v pravé části klouzačka. Návštěva klouzačky však není vhodná, neboť prý hluk z ní ruší spící děti po obědě v horním oddělení Motýl, který sídlí za přední budovou. Za vstupem. Paní učitelky se nebojí vykouknout z okna a okřiknout vás, ať už mastíte s nimi dom a neřvete tam. Při návštěvě dětí o pauzách na ni děti nesmí, zakazuje se.
Vycházky - Buď zahrada - v hezkém počasí. V horším a v zimě procházky po sídlišti. Občas jednou za uherák vycházka do Šárky. Akce v Šárce, jsem nazažila. Nejsou. V sídlišti jsou dětská hřiště, která by se dali využít, leč na ty se nechodí, děti by se mohly zranit. Chodí se na hříště, kde nejsu herní prvky. Pak se navštěvuje při dobré náladě jedno hřiště, kde, ale, když někdo křiči, ho musí opustit a jde se s paní učitelkou procházet po sídlišti. Asi kůli lidem, kteří bydlí okolo hřiště
.
Jedna aktivní maminka dokonce domluvila, že by si děti mohly chodit občas hrát na nové školní obrovské krásně hřiště, které je 5 minut chůze od školky, leč to ztroskotalo na tom, že pan ředitel řekl, že tedy za ním má přijít paní ředitelka ze školky se domluvit kdy chce chodit atd. a ta? Bylo zamítnuto. Děti tedy toto hřiště i přesto, že by asi mohly, ho využívat nebudou. Je tam k dispozici i wc.
Velký problém je v odděleních v horních patrech, tam jsou sloučené 2 oddělení dohromady (40 dětí). Mají jednu koupelnu, jedny záchody, jednu jídelnu a jednu velkou a jednu malou hernu. Malá herna je spíše na vyrábění a malování se stolečky a v druhé se hraje s hračkami. Sídlí tam předškolní děti a pak děti smíšené malé i velké. Je to prezentováno jako dvě oddělení, ale děti jsou stále všechny pohromadě takže je to prostě jen jedno oddělení s 3 učitelkami. Které mají, ale různé směny, takže ve finále jsou na ně jen paní učitelky dvě. Tam je pak někdy znát, že toho mají pani učitelky plné kecky. A to nejen na komunikaci s rodiči. Tato uměle vytvořená oddělení na každé straně jedno, prý nařídilo město (P6).???
Jídlo - každý den jiné, vaří se klasika, různé přílohy i to co se doma jen tak nevaří, jáhly, pohanka, kus kus, prostě různorodé jak má být. Občas kuchyň i napeče sváču. Dobré buchty. Svačiny banán, jablko, mandarinka, pomeranč, levný croasant vakuovaný, sem tam sůša pro ty co jdou dom, ti co spí mají něco na chlebu. Paní učitelky hlídají, aby děti jedly.
K pití čaj, nebo obarvená voda šťávou, jen slabě kuli cukru. Voda? Nee. Pokud chcete, aby dítě pilo něco jiného přineste potvrzení od Mudr
. Vaše nařízení nestačí. To samé u jídla.
Spaní. Na zemi v cvičebně (herně) na molitanech. Skládají se a zase roztahují na spaní. Donedávna se v některých odděleních (převážně sloučených) muselo minimálně ležet nebo spát. U některých dětí to byl problém, vznikaly tak kůli tomu velké diskuze u maminek, děti nechtěly chodit po spa. A nechtějí dodnes. Převážná většina. Čistota - čisto bez výtek.
Akce školky. 1-2× ročně výlet busem, platíte. Pak klasika. 1× za rok dílny s rodiči. Všechny rodiče a děti nacpané v oddělení vyrábí společně výrobky, některé výrobky od starších dětí lze zakoupit a navýšit tím fin. rozpočet. 1× měsíčně divadélko pro celou školku v jednom oddělení. Hlava mi nebere jak se ram vejdou, aby všichni viděli. Lampiony průvod s rodiči sídlištěm. Vše se dává již nyní na web, můžete nahlédnout (což trvalo, webovky byl běs, než školka pochopila, že dnes rodiče nemají na čtení papírů ve školce čas), ale i tak se velice často setkáte se spoustou nástěnek s informacemi, že nevíte co dřív a kde všude číst. Něco je v šatnách, něco na chodbách a něco na odděleních.
Parkování - před školkou v pohodě, občas někdo zaprudí od baráků naproti a zavolá policii, že jim stojíte na chodníku, jinak je tam dost místa na vystřídání.
Nemoce - byl problém. Děti tam rodiče vodily hodně nemocné, nyní už se to snad trošku kontroluje a posílá domů, ale kašel a rýma to tam stále pořád je na běžném pořádku.
Reakce na reakci rodiče, proč sakra učitelka vůbec takové nemocné dítě do školky pustí byla od pí. ředitelky jasná. Řekněte to vy té mamince s nemocným dítětem v šatně, když jí tam potkáte.
Paní ředitelka je menší starší dáma, která je velice neústupná a rozhodně není moc svolná k diskuzím. Spíše je to - tak to bude a hotovo. Nechci změnu. Pokud žádá o peníze město, tak se jí tedy rozhodně nedaří, otázkou je proč?
Setkáte se tak potom ve školce s věcmi, které by se mohly změnit, ale nezmění se, protože paní ředitelka se bojí. A bojí se všeho. Bojí se úřadů, bojí se úrazů, jako manžer je neschopná. A velice dobŕe jí jdou zákazy. Mezi rodiči dobrou pověst nemá.
Zároveň ve školce vykonává na poloviční úvazek i učitelku ve třídě Beruška. Toto oddělení je celkem jediné bezproblémové. Nálepku má protekční.
Nebojí se si říci o sponzorink. I třeba tehdy, když máte přeplatek na stravném. 1 den 33,–Na ten pozor, ten Vám nevrací automaticky, ale musíte si zažádat. Jinak je školka mrtvý brouk. A peníze? Kdo ví, kde se střádají. Ale jdou přes účet, takže někde vidět být musí. Takže pište si pečlivě kdy a jak dlouho máte dítko nemocné a omlouvejte ho včas. Tato školka na něco nemá neustále peníze.!!! To moc rodiče nechápou. Školkovné měsíčně cca. 500,–. Krom příspěvku se ještě platí papìrové ručníky 1/2 roku 250,– a nosí se wc papír, kapesníky, zubnì pasta, kartáček, tekuté mýdlo též 1 x za 1/2 roku.
Paní ředitelka nemá ráda psy. Takže pozor na uvazování u plotů, před školkou, to vidí nerada. Nedej bože na pozemku školky, před vchodem. Paradoxem je, že v budově školky bydlí paní, která má dva pejsky a vesele se pohybují o prázdninách a v hodinách, kdy tam nejsou děti po zahradě školky. Ceduli zákaz vstupu psů, tam tím pádem na vrátkách neuvidíte.
Kolují tam mezi rodiči různé zvěsti o nevyužitých a nabídnutých dotacích a sportovních aktivitách, které by školce pomohly a nikdo pro ně nenatáhl k městu ruku. Hodně maminky na hřištích povídají a stěžují si, nejsou spokojené. A jejich náladu nikterak nepodpoří spokojené maminky, které přesunuly děti jinam do sousedních školek Leč s vedením tak nějak nic nesvedou. A když už tam máte děti či jednou chcete přijmout i druhé…stěžujte si. Všichni majì stažené řitě. Volební období jest 4 roky a proběhlo v 04/2016 takže na další 4 roky je zas co řešit.
A s komentářem maminky Anonymní se ztotožňuji a při čtení mi cukaly koutky. Ano napsala přesně to, co se tam děje. A jak to rodiče cítí a jaké maji s vedením zkušenosti.
Určitě to dnes školky nemají jednoduché, ale ředitel je ředitelem od toho, aby za ním byly vidět nějaké výsledky a dobré přátelské prostředí pro rodiče a jejich děti a musí si umět poradit a ne jen pořád remcat o tom, že nemá a że mu nedaj. Přeci jen slouží veřejnosti! A je tu pro nás. A pokud potřebuje pomoci, opravit, přitlouct, přivrtat atd. musí si umět o to také říci. Rodiče určitě rády pomohou. Další školky v blízkosti této vypadají rozhodně jinak a lépe a na penìze si nestëżují o takových to problémech od maminek nevím. Všichni kroutí hlavou. A některé maminky odtamtud děti přehlašují do školky jiné. Kde se potom dozvídáte, že děti nechtějí ze školky chodit domů
. A v této nechtěly být.
A kdo nevěří ať tam běží a pak napíše sem či jinam jaké má zkušenosti. Kdo vì, třeba budete spokojeni.
Co člověk to názor. ![]()
Příspěvek upraven 21.06.16 v 11:11
Dobrý den,
dovolím si reagovat na předchozí příspěvek:
tanečky/jóga - obě dcery k paní učitelce Hance K. na kroužek chodily a byly naprosto nadšené. Hanka je paní učitelka, kterou děti zbožňují. Doma mi obě dcery vždy ukazovaly spoustu věcí, které se na kroužku naučily (různá cvičení nazvaná podle zvířátek), s registrací na tento kroužek nikdy neváhám
dramaťák - slyšela jsem velmi dobré reference stran maminek i dětí, mladý pan učitel je mezi dětmi oblíbený a myslím si, že s dětmi dělá zajímavé věci a především se domnívám, že je úžasné, že mají děti také možnost účastnit se aktivity pod vedením „muže“
angličtina - bylo by zajímavé slyšet, proč se předchozí pisatelka domnívá „že angličtina není nic moc“, osobně se domnívám, že mají rodiče často nereálná očekávání a ambice, co se jazykové výuky takto malých dětí týká
Radši se vyjádřím k tomu, jak spokojené jsou či nejsou ve školce mé děti - nejstarší dcera ve školce strávila 3 roky, naprosto nadšená, paní učitelky si oblíbila. Ve školce se hodně vyrábělo, to se jí velmi líbilo. Nikdy jsem neměla problém, že by ve školce nechtěla být či by mi ráno plakala, že tam nepůjde (tedy kromě počáteční adaptace). Prostřední dcera je citlivější dítě, nyní je ve třídě, kterou předchozí pisatelka nazývá jako „protekční“ - což je tedy mimochodem třída, kde také působí jako učitelka paní ředitelka - taky naprostá spokojenost, dceři se tam líbí. Všechny 3 paní učitelky mají hezký přístup k dětem a děti je mají rády. Hodně vyrábí, když některé dítě nechce (třeba jako to moje), tak ho k ničemu nenutí, pouze motivují a čekají, až se samo zapojí. Když se v kolektivu vyskytne nějaký „problém“, tak vše společně probírají a povídají si o tom, atd.
Z předchozího příspěvku na mne dýchá především nespokojenost maminky. Moje osobní zkušenost je taková, že problémy, které často řešíme my rodiče (starší hračky a vybavení, procházky po sídlišti, hra na hřišti bez atrakcí atd. atp.), děti vůbec neřeší. Viděla jsem to dříve podobně (před érou vstupu do školky) - vždycky jsem viděla děti z MŠ na hřišti kousek od školky, jak tam vrtají klackem v zemi a měla jsem z toho podivný pocit. A pak šla do školky má nejstarší dcera a zrovna toto hřiště a vrtání klackem v hlíně bylo její vůbec nejoblíbenější aktivitou ![]()
Přeji všem hezký den.
Já si jen dovolím pár poznámek a postřehů, také mám ve školce dvě děti a také nejsem se vším spokojená. Ale jsme lidi a logické je, že co nevyhovuje jinému, je pro jiného skvělé. Setkala jsem se s názorem, že paní učitelka, kterou můj syn bezmezně miluje, je jiným dítětem nesnášená… Ale to tak bude všude. Vždycky se najde někdo, komu to vyhovovat bude a komu ne.
Osobně mi také vadí, že dítě nemůže místo spaní sedět a hrát si a tím pádem jde radši domů, ale rozumím, že v takovém počtu dětí, kolik jich ve třídách je, to prostě jinak nejde. Zcela upřímně, za ten plat, který paní učitelky dostávají, nečekám, že budou vymýšlet aktivity pro 5 nespavců, které by navíc musely zavést úplně někam jinam. Ani technicky to není možné, ta školka na to nemá prostor. A není to vina ani ředitelky, ani učitelek, ale obecně systému.
Nesetkala jsem se nikdy s nátlakem na sponzoring a to bych občas i klidně něco málo přispěla. Přeplatky na stravném se vrací na žádost. Co jsem se nyní informovala ve škole, kam starší dítě nastupuje, i ve škole to funguje stejně, přeplatky se vrací na žádost, není to nic nestandardního…Ani já nedostanu stravenky v práci, na které mám nárok, když si o ně nezažádám….Prostě lína huba, holé neštěstí….
Také bych raději, aby moje dítě chodilo na plavání, ale to je o zájmu ostatních. Čím víc dětí pojede, tím to bude levnější, nemá smysl si stěžovat, že se ruší kroužek, když je ze strany rodičů nezájem. Ano je to sídlištní školka, ne všichni rodiče asi mají na to zaplatit dětem plavání, takže to akceptuji.
A co se týče kroužku jógy, sice moje děti na něj nechodily, ale i to, co si přinesly od paní učitelky Hanky, co ho učí, jen tak mimoděk, ze školky, je super. Já nečekám, že na mne vyšvihnou jógínské pozice s přesnými názvy, čekám, že je to bude bavit a získají tam lásku k pohybu. A třeba pochopí, že v józe se neběhá, nejančí a nekope do míče….Ostatně paní učitelka Hanka je spolu s paní učitelkou Evou naše nejoblíbenější. Každé moje dítě si vybralo jednu těchhle dvou za tu „svoji“ a nedá na ni dopustit. U obou učitelek si cením lidského přístupu (jak k dětem, tak maminkám
, zejména v době zvykání si na školku, které u mladšího trvalo opravdu dlouhou dobu. Paní učitelky si na mne udělaly i čas ve svém volnu, když jsem chtěla řešit chování mých dětí a konzultovat s nimi, co bych mohla udělat pro lepší fungování dětí, ve školce, ale i doma….Takže to, že není dokonalá budova, nejsou luxusní záchody, není na výběr z vody, šťávy a čaje, nebo, že prostě něco nejde hned, mi tolik nevadí. Co bych ráda změnila, se musí řešit…. Já to tak beru, jsme lidi. Pokud někdo něco chce, musí zdvihnout zadek a jít to konstruktivně probrat, říct to na třídních schůzkách a angažovat se. Já na to sílu nemám. Takže jsem ráda, že to funguje, tak jak to funguje a jsem vděčná za ten přístup učitelek. Snaží se, co můžou a já je obdivuju, že to dělají…Když budu mít trochu času s dalším dítětem, co tam možná jednou nastoupí, třeba budu víc kecat a žádat změny. Ale když na písku s ostatníma maminkama zhodnotím, že mi vadí, že moje dítě ve školce nechce spát, musím na to koukat optikou obou stran…Je jasné, že v třídě, kde spí dětí skoro 40 nějaké extra úlevy pro nespavce nejdou, tak jako to třeba jde v třídách, kde je dětí míň.
A souhlasím s tím, že vrtání žížaly v hlíně pod stromem je největší školkový zážitek. Kvůli tomu mé nespavé dítě dokonce chce zůstávat po spa…
Tak já se tedy také ještě budu dovolovat ![]()
Samozřejmě, že někdo bude spokojený někdo ne, jedno dítě chce chodit jiné nechce to je naprosto normální o tom není potřeba diskutovat, proto je tu tato diskuze, aby se zde vyslovili ti spokojení i ti nespokojení. Vždy budou negace i pozitiva. Ostatní si pak mezi tím zase mohou vybrat.
Uplně bych tu variantu jedna paní povídala nezpochybňovala. Tento příspěvek začal v roce 2013, už tehdy zde byly negativa. Nyní jsem reagovala já a je rok 2016. O mém příspěvku věděla jen jedna jediná maminka a to zrovna ta, která přesunula své dítě do školky jiné. Od ní vím, že se školkou v některých věcech též nebyla spokojena a má na ně totožný názor jako já. Od ní informace putovala dál a ještě dál a dál putovat bude, jsem tedy ráda, že v tomto případě jsme všechny zapojeny do onoho systému ať už se mluví o financích či něčem jiném. A nepřijde mi fér informace zde uvedené zpochybňovat, když o nich většina ví. Někde tu podstatu ty problémy mají, vymyšlené nebudou. Nasazovat si růžové brýle? A proč? A když nemám špatnou zkušenost nemůžu zatracovat toho kdo ji má.
Co se týká rekonstrukce školky, tak je jasné, že bez ředitelky se konat ani nemůže, ale jedno jisté je, že školka měla být zbourána a měly na místo ní být buňky. Jedné babičce se to nelíbilo a začala tedy jednat s Prahou 6 (včetně petice)a jedná s ní i do teď. Proto má školka nový obal a rekonstrukce bude pokračovat s její zásluhou dál. Na schůzi KRPŠ bylo zdůrazněno, že paní ředitelka se z toho má vynechat.
Kroužky s počtem 4 není moc ani málo. V dnešní době a při všech možnostech jich může být víc. Nehledě na to, že kroužky v rámci školky rodičům značně zjednodušují situaci a rodiče nemusí děti nikam za kroužky vozit. Můžou je nechat ve školce a vyzvedávat snadno až po práci. Nemusí pak ani shánět hlídání.
Kvalita kroužků špatná určitě nebude. Ale s jistotou tvrdit jak probíhají a jak jsou kvalitní nemohu nejsem účastníkem. Jednu informaci od paní učitelky mám. Bohužel opět nikoli pozitivní. Na dramatickém kroužku byly dětem pouštěny video pohádky. Sama paní učitelka mi řekla, že by kroužek neplatila. Jmenovat ji samozřejmě nebudu
. Tzn. ohodnoťme to klidně zase třeba jako jedna paní povídala. Druhá strana mince od mého dítěte - hrají se hry a pantomima, baví mne to.
Kvalita angličtiny pochází od maminky, která tento jazyk učí. A její dítě tento kroužek navštívilo.
U jógy považuji za hlavní negativum to, že se nenahrazují hodiny, které rodič platí. O pohybu kterým paní učitelka děti vede nepochybuji a o samotné paní učitelce též ne.
Plavání. tzn. rodiče ze sídliště nemají peníze?
Jedna maminka zde měla dítě na plavání, dítě tam nechtělo dál chodit. Nyní je v jiné školce a na plavání (zcela stejné místo) chodí rádo.
Přehnaný strach z úrazů? Ve školce? Určitě ne. Zodpovědnost je jasná, tu máme všichni za děti kór za cizí, ale školka k tomu musí přistupovat s rozumem, neboť by z toho taky mohli zcvoknout a děti by nemohly vůbec nic. A nechodit s nimi díky tomu na dětské hřiště mi přijde přehnané.
psi - vystresovaní a štěkající? Nesmysl!!! Přivázaní jsou u plotu na dobu než rodič dá dítě do školky či ho vyzvedne cca. 5-10 minut. Sedí a poslušně čekají, někteří dokonce s košíkem. Není je kam jinam dát, než na chodník a u branky též nejsou. Vždy jsou dál. A je hloupé myslet si, že výkaly pocházejí od nich. Který pes se vykálí na místě kde bude sedět a čekat. Výkaly jsou od psů, kteří bydlí v blízkosti a majitelé je chodí touto cestou venčit. A pak je to pořád dokola, protože psi se přeznačkovávají.
Finance? Samo zase jen blá blá, ale maminky znají jiné maminky a zaměstnankyně v sousedních školkách a tudíž se dozví, že se dá žádat a shánět peníze a sehnat a budovat. Povinností ředitele je budovat, zvelebovat, dělat prostředí rodinným a ne vem si dítě a vypadni ať je tu klid. A zákazy a příkazy. Maminky se nikdy nezdržují u školky tak dlouho, aby se to muselo řešit odstraňováním všeho co před školkou je, aby se tam náhodou ty děti na klouzačce nesklouzly, než jdou domů. A jestliže někoho děti a jejich rodiče nervují nemůže v tomto institutu pracovat.
A místnost kde děti spí je za budouvou se šatnami. Ještě se mi nikdy nestalo, že by jsem slyšela děti z venku hlučet až vevnitř. A klouzačka je přímo u branky, vzdálenost branky od budovy je několik metrů. tzn křik u oken? Blbost.
Co se týká učitelek. Hodnotit jak jsou kvalifikované a jak moc pracují s dětmi a jak se k dětem chovají nemůžu. Mé děti si nestěžují, pani učtelky mají rády a já mám s nimi též dobrou komunikační zkušenost. A zase - jsou maminky, které mají od dětí nejen dobré, ale i špatné zkušenosti. Výrobky v prvním roce málo (nemoce a nižší věk) pak se to s věkem zvyšuje, ale spíše jsou to výkresy kreslené a lepené. Více kreativity by neškodilo. Ze školy mám zase informaci, že děti z této školky toho umí více než ze školek jiných. Líp stříhají a jsou zručnější.
Spaní ve školce, proč v jednom oddělení to jde, aby děti nespaly a v jednom ne. Stačilo by oddělit spací místnost od herny dveřmi a ne závěsem a děti co nespí si mohou s šeptem hrát. Počtem dětí to nebude. Děti být potichu umí, když vyzvedávám je tam krásný klid a ticho.
Stravné. Ok proč ne tak tedy na žádost, asi to tak má být. Uplně v pořádku mi to nepřijde mít na účtě peníze, které mi nepatří a čekat na to až si o ně nekdo řekne. Proč o tom, ale školka nikde neinformuje. A proč někomu vrátí víc a někomu vrátí míň než jim patří? Proč se evidence vede formou čárek byl a nebyl. Proč se školka dožaduje dluhu za stravné, když bylo vše zaplaceno. Jedním slovem bordel.
Sponzoring - nátlak jsem též neprožila, naznačení při přeplatku na stravném dvakrát.
Pokud chci něco školce dát tak občas můžu i něco málo přispět aniž by mne k tomu někdo vyzíval. Všichni víme, že tyto instituce potřebují každou korunu. Já přispěla.
Rejpání žížal - když s dítětem půjdu na holý plac kde jsou jen stromy, keře, dvě železné branky a škvára co tak asi to dítě napadne že bude dělat? No rejpat se klackem
. Když s ním půjdu na hřiště, nebo mu vymyslím hru bude to jiné. Neříkám, že musí nutně být přeci každý den na hřišti. Upozorňovala jsem na něco uplně jiného. Každý den může být jiný, vždyť je přeci taková spousta možností. A chodit za ručičky po sídlišti, nu… dejte svým dětem na výběr ano určitě se najde to, co rádo rýpe v hlíně, ale moc jich nebude.
Děti nejsou schopny ohodnotit kvalitu toho co dělají, jedině tehdy, když zažijí něco co se jim líbilo víc. Jsou na světe přece krátce a je na dospělých ukázat jim možnosti. Žížala je zavádějící. Jsem spíše pro jiný rozvoj dítěte.
Já přiznávám ano jsem s některými věcmi nespokojena, jsem v názorech prudká a přímá, nekomunikuji knižně, ale tak jak mi ústa narostla, ale vim co chci! A to je snad proboha normální!
A co si pomůžu tím, když jako jedinec půjdu za paní ředitelkou do školky, kde mám již svoje děti a budu kritizovat její práci? A říkat jí do očí, co by měla dělat jinak a co by mohla změnit.
Nic se nezmění, max si zadělám na nepříjemné problémy a vzhledem k tomu, že i ve školce funguje systém jedna paní povídala, tak jak to dopadne. Budu chodit do školky a budu koukat na nafrněné obličeje, které nesdílí můj názor a berou mou stížnost jako útok. O maminkách nemluvě, ty které semnou zde nebudou souhlasit a znají mně budou vědět, že jsem zde psala negativní názor, mne začnou krásně mezi svými přiznivkyněmi pomlouvat a říkat si. To je ona to je ta co má ten svůj zkonstruovaný negativní názor.
![]()
Všechny zdravím a přeberte si to po svém.
Přeji fajn dny.
Dobrý den: Google: inspekční zpráva MŠ Šmolíkova. A polemiky a jedna paní povídala se rázem přenese do objektivní roviny. Děkuji
Dobrý den, po přečtení všech komentářů nemůžu nereagovat. Paní se jménem „není důležité“ mi maximálně mluví z duše. Bohužel je sama, která se ozvala. Já sama mám stejné zkušenosti a spousta mých kamarádek maminek ze školky to samé (Spokojení jsou možná rodiče z VIP berušek, což asi maminky které tady školku obhajují pravděpodobně jsou). Ale nikto se neodváží nic říct. Bohužel školek a míst v nich je málo a tak musíme držet hubu a krok. Je jenom škoda, že tato školka má neskutečné možnosti, které nejsou využity. Ze školky odchází nejlepší a nejzkušenější učitelky - neshodnou se s vedením. A strach že se dítěti něco stane na hřišti? Jak to, že v jiných školkách se nebojí…stačí se podívat do zahrady jakékoli jiné školky jaké mají hrací prvky…až z toho srdce zabolí. Vím že děti si vyhrajou i v hlíně. Ale každý den? Na nové prvky se nesmí chodit, takže dětem zbývá písek. Co se týče kroužků, tak jsem spokojena. Kromě angličtiny, ta nefungovala vůbec. Nekomunikovali, hodiny pořád odpadali. Odhlásili jsme. Konečný dojem ze školky - děti tady přežívají, mnohé si i nestěžují, ale jak kvalitní je to vývoj…o tom lze polemizovat…
![]()
Mrzí mě, že praxe ve školce se do dnešní doby nezměnila, trochu jsem doufala, že to přijde, ale… Zas na druhou stranu myslím, že jakékoliv debaty jsou zbytečné, protože nic nezmohou, bohužel. Ale situaci myslím opravdu přesně popsala inspekční zpráva, kterou stojí za to si přečíst, protože je k pláči, že i takto krátká inspekce prozradí, jak je škola vedena a jak to v ní chodí. Nikoho neodsuzuji, ale naprosto souhlasím s nejčerstvějším příspěvkem, že školka s prostory a zázemím má obrovský potenciál, který je totálně nevyužit.
Souhlasím, že debaty mezi rodiči nepomůžou k řešení. Pravomoci na změnu v MŠ Šmolíkova má její zřizovatel, kterým je Úřad městské části Praha 6 (Čs. armády 23). Kontaktní osobou je Mgr. Bc. Eva Valerie Maxová (školský rada), ***. Paní Maxová je se situací v MŠ Šmolíkova obeznámena a je velmi vstřícná. Aby se situací v MŠ Šmolíkova začala hlouběji zabývat, potřebuje konkrétní podněty od rodičů. Využijte prosím své právo na vyjádření svého názoru ohledně vzdělávání svých dětí. Anonymita by měla být zaručena.
edit admin - odstraněn email
Ma někdo nové poznatky a zkusenosti? Těší se Vám děti do školky?
Ahoj, děkuju MŠ Šmolíkova za dva roky soustavné výchovně-vzdělávací práce. Můj syn byl v Žabičkách spokojený, jeho obrázky a výrobky vypovídají o jeho pokrocích, besídky pro rodiče se společným zpíváním a říkáním o interakci celé třídy, tématické dílny připravené pro rodiče s dětmi vedou ke spolupráci rodiny a školky. Jsem ráda, že Šmolíkovka se modernizuje vevnitř i na zahradě a využívá nové veřejné prvky na sídlišti i Divokou Šárku. Všechny srdečně zdravíme!
Janouškovi
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.