Mše v kostele - jak obléct

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
158
17.10.15 21:19

Když už došlo k přejmenování tématu, poprosím na změnu „Jak se obléci“ - zní to o dost lépe česky. Děkuji. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32865
17.10.15 21:24
@slavuska1 píše:
na to bych s evykašlala, džíny stačí. jsem někde slyšela, že musí být zakrytá ramena a kolena, jinak je to celkem fuk

Na některých kostelích, bazilikach je to i napsáno, že vstupující my mít zahalena ramena a kolena. No, v mini nechodim, ale v sukni nad kolena jo, v jiné vypadam blbe a třeba na křtinách dětí jsem měla sukni. Když je horko a mám tilko, beru si s sebou takové tenké bolerko jen na ramena a ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
17.10.15 21:27
@andelka83 píše:
Na některých kostelích, bazilikach je to i napsáno, že vstupující my mít zahalena ramena a kolena. No, v mini nechodim, ale v sukni nad kolena jo, v jiné vypadam blbe a třeba na křtinách dětí jsem měla sukni. Když je horko a mám tilko, beru si s sebou takové tenké bolerko jen na ramena a ruce.

S tím jsem se setkala hlavně na jihu nebo v pravoslavných. U nás v ČR to sice občas také je, ale moc se to nedodržuje, co si budeme povídat.

• Citovat
  • Upravit
32865
17.10.15 21:38

@Menora myslím že je to třeba na Velehradě.
Jinak jde prostě o to, nepůsobit pohorsujicim dojmem, nějaká soudnost by měla být. Ale když vlezu třeba na dovolené do kostela a mám letní šaty, nebo kratasky, tak to nehrotim, když se chovam slušně že jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
17.10.15 21:54
@andelka83 píše:
Na některých kostelích, bazilikach je to i napsáno, že vstupující my mít zahalena ramena a kolena. No, v mini nechodim, ale v sukni nad kolena jo, v jiné vypadam blbe a třeba na křtinách dětí jsem měla sukni. Když je horko a mám tilko, beru si s sebou takové tenké bolerko jen na ramena a ruce.

ono to záleží na faráři. většině je to jedno, ale jedou jsem na Hostýně viděla, jak byla ženská v tílku a kraťáskách vyhozená

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32865
17.10.15 21:59

@slavuska1 bývá to na těch poutních místech. Ještě bych tipla Svatý Kopeček, když jsme na té Moravě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
17.10.15 22:01
@andelka83 píše:
@Menora myslím že je to třeba na Velehradě.
Jinak jde prostě o to, nepůsobit pohorsujicim dojmem, nějaká soudnost by měla být. Ale když vlezu třeba na dovolené do kostela a mám letní šaty, nebo kratasky, tak to nehrotim, když se chovam slušně že jo.

Vezmi si ale třeba, že ve velkých kostelích na jihu to opravdu hlídají a v tílku nebo minisukni prostě nepustí dovnitř. U nás to tedy bude asi také na větších poutních místech víc sledované.

• Citovat
  • Upravit
32865
17.10.15 22:26

@Menora na větší poutní akci jsem ještě nebyla, tak nevim, ale asi jo. Chodím do kostela tak běžně, buď jen tak že jdu kolem, nebo jako turista, nebo na mši. A to ne do nějakých katedrál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
17.10.15 22:52
@Menora píše:
Vezmi si ale třeba, že ve velkých kostelích na jihu to opravdu hlídají a v tílku nebo minisukni prostě nepustí dovnitř. U nás to tedy bude asi také na větších poutních místech víc sledované.

Tak na jihu asi nehrozí, že se mu vykázáním ženské v tílku o 50% sníží aktuální návštěvnost mše :lol: :lol: :lol:

Ale jinak. Jsem neznaboh, ale do kostela bych v tílku nevlezla. Nějaký respekt mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
17.10.15 22:55
@Bábrdl píše:
Tak na jihu asi nehrozí, že se mu vykázáním ženské v tílku o 50% sníží aktuální návštěvnost mše :lol: :lol: :lol:Ale jinak. Jsem neznaboh, ale do kostela bych v tílku nevlezla. Nějaký respekt mám.
:lol:
Ty jsi „neznaboh“, ano? To bych do Tebe neřekla :lol:.
  • Citovat
  • Upravit
36556
17.10.15 22:57
@Menora píše: :lol:
Ty jsi „neznaboh“, ano? To bych do Tebe neřekla :lol:.

Teoreticky jsem v oblasti křesťanské teologie a liturgie vcelku orientovaná, ale to jsem i v oblasti antické mytologie a zatím ode mne Zeus neviděl ani kuře. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
17.10.15 22:59
@Bábrdl píše:
Teoreticky jsem v oblasti křesťanské teologie a liturgie vcelku orientovaná, ale to jsem i v oblasti antické mytologie a zatím ode mne Zeus neviděl ani kuře. :lol:

Již jsem si stačila povšimnout, že v otázkách náboženských jsi žena jistě vzdělaná. :)

• Citovat
  • Upravit
31379
17.10.15 23:01
@Menora píše:

já nevím (fakt nevím, zkušenost takhle nemám). Ale spíš bych tipla, že na těch velikých poutních (nebo architektonicky profláklých) místech se to hlídá hlavně proto, že tam fakt (s prominutím) vleze kdekdo, kdo v tom vidí jen kulturní památku a ne duchovní prostor.

tak myslím, že u nás žádný takový místo (možná krom sv. Víta) ani není…ale nevím. Já samozřejmě v tílku do kostela nechodím, ale hlavně proto, že už jsem na něj stará :oops: I když kdoví, člověk to v sobě nějak má, v létě jsem řešila, jestli je vhodný, že tam jdu s rok a půl starou jen v tričku a plínce (látková, pěkná). Ale že to mrně prostě nemá žádnou sukýnku nebo něco „na to“ :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
17.10.15 23:03
@elanaa píše:
já nevím (fakt nevím, zkušenost takhle nemám). Ale spíš bych tipla, že na těch velikých poutních (nebo architektonicky profláklých) místech se to hlídá hlavně proto, že tam fakt (s prominutím) vleze kdekdo, kdo v tom vidí jen kulturní památku a ne duchovní prostor.tak myslím, že u nás žádný takový místo (možná krom sv. Víta) ani není…ale nevím. Já samozřejmě v tílku do kostela nechodím, ale hlavně proto, že už jsem na něj stará :oops: I když kdoví, člověk to v sobě nějak má, v létě jsem řešila, jestli je vhodný, že tam jdu s rok a půl starou jen v tričku a plínce (látková, pěkná). Ale že to mrně prostě nemá žádnou sukýnku nebo něco „na to“ :think:

U dětí bych to tedy neřešila vůbec, tam bych měla mimino klidně i v plíně, pokud by bylo vedro. Já sama nejsem „odhalovací se“ typ, takže by mě ani nenapadlo tam takhle jít, ani v létě. A s těmi poutními místy souhlasím, často je to zároveň turistická atrakce a tak je třeba nějaký pořádek udržet.

• Citovat
  • Upravit
43028
18.10.15 06:57

@Susieanne normalne slusne, asi jako do na ulici do mesta.
Nebop se zeptej kamarada, ja jsem katolicka, ale u nas gospelovy sbory jsou spise vyjimkkou a v jine cirkvi to muze byt jinak.
U katoliku je to fakt jedno, nikdo nekouka na druheho, ze ma na sobe sustakovku, protoze prijel do kostela na kole. Vetsinou se snazime mit obleceni trochu lepsi, ale to taky v kazde rodine znamena neco jineho - je to spis vnitrni zalezitost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková