Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky, zjistili mu tuto trombo mutaci pouze v heterozygní formě, jinak všechno ok. Ha jsem brala sedm let, poté jsem vysadila, v lednu se mi narodilo prťátko, ale bohužel nekojím. Pokud máte tento druh mutace jakou HA berete?
Nemám přímo tuto mutaci mám mthfr c667t a bylo mi doporučeno žádnou hormonální antikoncepci nebrat…je pak větší riziko embolie a trombozy
Já mam mthfr c667t a leidenskou mutaci, taktéž nesmím žádnou antikoncepci. ted mi gyndarka nabídla telisko mirena jaydess nebo spermicidni gel pharmatex. gel uplne vylučuji, to si nedovedu představit při každem sexu něco patlat a potom čekat. to tělísko zvažuji, mirenu nechci, ale ta jaydess mě v celku zaujala. jen mám strach, ze když nesedne a bude potřeba vytahnout, tak je 6000,– v háji a to se mi zdá být hoodně drahý experiment. u dalších tělísek zn. multiload nebo gynefix nevím, protože je hodně špatných recenzí v diskuzích
takže si s tím lámu hlavu a dnes běžím pro postinor, protože selhala ochrana a jsem zvědavá co to s semnou udělá tolik hormonů najdenou
nebaví mě to takto, pořád je strach z těhu a člověk si to ani nevychutná. ![]()
otázka je zda ty levnější tělíska jsou to samé co ty dražší a platí se pouze za značku ![]()
@wandilek Leidena nemám, slyšela jsem, že je to závažná mutace. Nicméně ten gelík jsem brala a nenní to tak hrozný, ale je to fajn, když má ženská stále partnera, což Vy určitě máte, ale je to takový blbý… předehra…a pak… šoupnout si gelík
Mně zas bylo řečeno že tu áčkovou, má asi 50% lidí, ale stejně se bojim…ale řikám si, že když už jsem ji brala tolik let…
Mthfr už není považována za zvýšené riziko k tromboze. 1298 heterozygot ani nikdy nebyla
@Dinnuska no ani mi nemluv. předehra, potom gel. všechno upatlané, gel odchází ještě 2 dny
mám 1 mimi, druhé chci ale až tak za 2 roky, proto se chci do té doby nějak chránit. mám z toho tělíska strach, ale asi to budu muset risknout a uvidí se. každopádně za to 6000,– nedám, když vím, že to nebudu mít na 5 let a budu ho vytahovat kvůli dalšímu mimíšku.
Dokud jsem nevěděla že mám trombofilii, tabletky jsem baštila 10let a bylo to bez problémů, tak nevím, jak se teď zařídit. ![]()
@wandilek no jo, to já chápu…ale brát ha a mít leidena…to bych asi neprubla
@Dinnuska no také mám strach, takže tělísko to jistí
jen jaké teď vybrat..
![]()
@Dinnuska
Já mám 1298 taky hetero a mám za sebou 3 trombozy, takže za mě ani náhodou
.
@Adriana píše:
@Dinnuska
Já mám 1298 taky hetero a mám za sebou 3 trombozy, takže za mě ani náhodou.
a já mám růžovýho slona a prodělala jsem tromboz pět, takže pokud máte doma růžového slona, tak antikoncepci raději ne.
Ne, sorry, nadsázka.
ale to, že máš MTHFR 1298 a prodělala jsi 3 trombozy nemusí znamenat příčinnou souvislost. z těmi trombozami může být úplně něco jiného, jiná mutace, nebo dispozice k tromboze, kterou ti nevyšetřovali nebo o které se ještě vůbec neví. Některou z mutací MTHFR má asi 2/3 populace. I obrovské studie neprokázaly zvýšený výsyt trobozy u lidí s/bez mutace MTHFR 1298.
@Lama Lama
Mám za sebou kompletní gen vyš. Mám k tomu ještě jednu mutaci, ale musela bych jít hledat do papírů, což se mi nechce.
Souvislost to mít nemusí ale může, jen sem napsala svou zkušenost
.
Já bych při genetický zátěži do antikoncepce nešla ani náhodou. Já bych do toho nešla ani jako zdravá, ale to je na jinou dizkusi
. Na to se už ted mám moc ráda ![]()
Jo a já doma slona nemám ![]()
Jo mě to řikali na gentice, že tahle mutace je prostě běžná, akorát že o ní 70% lidí neví. Ptala jsem se na to jakou ha, prej je to vcelku jedno, ale nevím, mám takové nedobré tušení