Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
mám prosbu dnes mi na hematologii byla zjištěna MTHFR mutace, chodíme na ivf jsme po 2 nepodařených ivf, 2× nepovedený KET jsem z toho rozhozená, může být problém na těhotenství.
děkuji za info
Ahoj, nemyslim si…take ji mam, a uz mam mimi. Akorat jsem v tehu brala femibion, protoze tam iz je kys. listova stepena. obyc listovku brat by bylo vzhledem k teto mutaci k nicemu…preji hodne stesti
Tak na to by ti asi odpověděl jen hematolog. Chodíš k nějakému? Já jsem homozygot, v těhotenství se mi vždy hodně zvedaly koagulacni faktory a musela jsem si píchat clexane dokonce šestinedělí. Když jsme chtěli druhé dítě, řekl mi, že v okamžiku kdy budu mít pozitivní test, mam si začít hned pichat.
Byt tebou, objednala bych se na hematologii, přinesla s sebou papír s potvrzením MTHFR a popsala svoje problémy s otehotnenim.
@Půáček píše:
Tak na to by ti asi odpověděl jen hematolog. Chodíš k nějakému? Já jsem homozygot, v těhotenství se mi vždy hodně zvedaly koagulacni faktory a musela jsem si píchat clexane dokonce šestinedělí. Když jsme chtěli druhé dítě, řekl mi, že v okamžiku kdy budu mít pozitivní test, mam si začít hned pichat.
Byt tebou, objednala bych se na hematologii, přinesla s sebou papír s potvrzením MTHFR a popsala svoje problémy s otehotnenim.
na většině tromboticklých centrech už se MTHFR ani nevyšetřuje, nepovažuje se za rizikový faktor pro trombozu.
@Lama Lama píše:
na většině tromboticklých centrech už se MTHFR ani nevyšetřuje, nepovažuje se za rizikový faktor pro trombozu.
Presne tak, pokud jsi heterozygot, tak naprosto bez problemu.
Ja mam mutace tri a otehotnela jsem dvakrat neplanovane ![]()
Taky mám tuto mutaci a když jsem přišla těhotná k doktorovi, tak jsem mu to říkala a on na to, že si toho nemám všímat. Má to 10% populace a většina o tom ani neví. Standardně se na mutace testy nedělají. Řešit by se to začalo třeba po 2. potratu, protože jeden je běžná věc.
Já jsem homozygot. Při první ET a KET jsem nic nebrala, neúspěch. Druhé ET jsem si píchala Flaxiparin, třetí ET též Flaxiparin a oba pokusy byly úspěšné. Ale jestli to má vliv, nebo to byla jen prevence nevím.
@Lama Lama A? Nepochopila jsem, co tím myslis. I HA se píše bez jakýchkoliv testů a je dost gynekologu, kteří tvrdí to co píšeš ty. Ze to není rizikový faktor. Já po HA mám opravdu vysoké hladiny koagulacnich faktorů a 10× vyšší riziko trombózy /embolie. Moje kamarádka prodělala trombozu ve spojitosti s HA v souvislosti s mutaci MTHFR. O tom, že v těhotenství jsem měla tyhle faktory vysoké, už jsem psala.
Je určitě pravda, že vyšetřovat celou populaci je nesmysl, polovina z nich má nějakou formu koagulační poruchy.
@Půáček píše:
@Lama Lama A? Nepochopila jsem, co tím myslis. I HA se píše bez jakýchkoliv testů a je dost gynekologu, kteří tvrdí to co píšeš ty. Ze to není rizikový faktor. Já po HA mám opravdu vysoké hladiny koagulacnich faktorů a 10× vyšší riziko trombózy /embolie. Moje kamarádka prodělala trombozu ve spojitosti s HA v souvislosti s mutaci MTHFR. O tom, že v těhotenství jsem měla tyhle faktory vysoké, už jsem psala.
Je určitě pravda, že vyšetřovat celou populaci je nesmysl, polovina z nich má nějakou formu koagulační poruchy.
A nic Jenže je to doporučení odborných společností a výsledky velkých studií hormonální antikoncepce zvyšuje riziko trojnásobně oproti běžné populaci ne užívající hormonální antikoncepci mutace Mthfr zvyšuje riziko na 1,01 Vem si z toho co chceš
Dobrý den, ve čtvrtek mi gynekoložka řekla, že mám mutaci Mthfr. Snažíme se s přítelem o miminko čtyři měsíce, ona tvrdí, že to budeme řešit až budu těhotná. Mě ale přijde, že spousta holek s touto mutací potratila a já bych to chtěla řešit tak nějak dopředu. Myslíte, že se mám objednat třeba někam na hematologii? Je to asi blbost ale ségra rodila ve 32 TT. Sestřenice má mimčo z IVF.
Jak jako tobě přijde? Tahle mutace je běžná, má jí spousta lidí a ani to neví. Já ji mám taky, otěhotněla jsem hned na druhý pokus, mám zdravá dvojčata, která se narodila plánovaným císařem, ne předčasně. V těhotenství vůbec nebylo potřeba tuhle mutaci řešit. Tvoje ségra a sestřenice jsou naprosto irelevantní, nebo mají tu mutaci potvrzenou obě? Nevim, co na tom chceš řešit.
Jo, já vím, jen je to s tou ségrou čerstvé. Já pak byla u svojí doktorky na kontrole. Jen tak mi to řekla a neupresnila co to pro mě znamená. Tak jsem hledala na internetu. Tam mi to moc pozitivní nepřišlo. Asi jsem to špatně formulovala. Omlouvám se
@Balada86 Neznamená to vůbec nic. Taky mám tuhle mutaci, jako asi 10% populace. Když jsem to hlásila gynekolovi, říkal, že se s tím nic nedělá. Dítě mám, v pohodě počaté i porozené. Řešit by se to mělo až po 2. potratu. Jeden je náhoda. Příroda není neomylná a občas se jí něco nepovede. Tak se to zahodí a začíná se znovu.