Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tohle je zbytecne komplikovane, pokud ma dostatecny prijem, staci rodicak vyrizovat pres jeho plat. Do papiru se zapisuje jeho prijem a dle nej muzes volit vysi
Příspěvek upraven 29.04.14 v 17:17
Ano můžou po šestinedělí, délka a všechno ostatní funguje stejně jakoby byla doma s dítětem žena ![]()
Rodičák můžeš volit rovnou bez partnera, ale bez mateřské. Na mateřskou nastoupit může, může i pracovat, ale nesmí vykonávat tu samou práci. Nebo aspon si to myslím ![]()
Muzes si rovnou vybrat delku pres manzela a nemusis nic kombinovat.
@radkka píše:
Rodičák můžeš volit rovnou bez partnera, ale bez mateřské. Na mateřskou nastoupit může, může i pracovat, ale nesmí vykonávat tu samou práci. Nebo aspon si to myslím
Na MATERSKE nesni pracovat u stejneho zamestnavatele, ale je blbost aby sel chlap na materskou pokud zena nevydelava vic a nevraci se do prace. Myslim, ze jim jde o rodicak.
Může nastoupi na na mateřskou, ale nesmí dál pracovat ve stejné práci na stejnou smlouvu. jinak pokud ti jde jen o rodičák, to si můžeš zvolit délku i jen tím, že přineseš na UP potvrzený jeho plat z práce..pokud by šel i na mateřskou, tak budete mít ještě víc o tu PPM, ale pokud bude dál chodit do práce, tak musí mít ochotnýho zaměstnavatele, co mu po dobu pobírání PPM připraví jinou smlouvu ![]()
@Gabulle píše:
Na MATERSKE nesni pracovat u stejneho zamestnavatele, ale je blbost aby sel chlap na materskou pokud zena nevydelava vic a nevraci se do prace. Myslim, ze jim jde o rodicak.
Já vím, co je MATEŘSKÁ
Asi když ona nemá nárok na volbu RP, tak ani na PPM a chce vytřískat co nejvíce peněz, proto si myslím, že jí JDE o PPM! ![]()
Děkuji tak asi to uděláme jen papírově jak radíte nevěděla jsem že to takto jde..tak manžel má dost vysoký plat a z práce odejít nemůže a jinou práci shánět také nebude.
Já nemam odpracovaných těch 270dnů nebo tak nějak mi to říkala paní na úřadě že automaticky ta 4 letá varianta, ted jsem na pracáku. o přepsání na manžela mi neříkala vůbec.
právě se nevyznám v tom PPM a mateřské.
ale moc děkuji za rady
Holky teď jste mě docela dostali s tím, že když má mateřskou tak nesmí pracovat tam kde měl pracovní smlouvu. To platí i na mě? Čekám mimíska, ale chci i po porodu zůstat v práci a pracovat z domu. To tedy nejde?
@Anonymní píše:
Já nemam odpracovaných těch 270dnů nebo tak nějak mi to říkala paní na úřadě že automaticky ta 4 letá varianta, ted jsem na pracáku. o přepsání na manžela mi neříkala vůbec.
právě se nevyznám v tom PPM a mateřské.
ale moc děkuji za rady
PPM je mateřšká
pobírá se 6-8 týdnů před porodem do půl roku dítěte. RP = rodičovský příspěvek, bud po manteřské, pokud na PPM nemáš nárok, tak hned od porodu. Délku si volíš sama, podle toho, jak rychle chceš vyčerpat balík 220 000 Kč (jsou tam nějaké stropy, ale to je ted zbytečné tím komplikovat). Ten se může pobírat max 4 roky. Když nemáš odparcováno, tak spadáš do zvláštní varianty, ale protože má odpracováno manžel, tak se tě to nemusí týkat a můžeš si to vzít přes nej ![]()
@jančamamča píše:
Holky teď jste mě docela dostali s tím, že když má mateřskou tak nesmí pracovat tam kde měl pracovní smlouvu. To platí i na mě? Čekám mimíska, ale chci i po porodu zůstat v práci a pracovat z domu. To tedy nejde?
v podstatě můžeš, ale musíš mít jinou smlouvu. pokud máš HPP, cž předpokládám, tak po dobu pobírání PPM musíš pracovat třeba na DPP, DPČ. POKUD BYS PRACOVALA DÁL NA (sory za caps) původní smlouvu, tak bys o PPm přišla
@Gabulle píše:
Muze pracovat u stejneho zamestnavatele. Jen musi mit jinou pozici, tedy i jibou amlouvu. Kazdopadne ne kazdej zamestnavatel vyhovi, ze ![]()
Maminky prosím je tu někdo kdo má manžela na mateřské???
jak dlouho může být na mateřské?
a muže muž na mateřské chodit do práce, kde doted pracuje???jak to prosím je.
zajímá mne to protože žena si na mateřské přivydělat může, co muž? manžel má stálou práci a uvažujeme že by šel na mateřskou on dočetla jsem se že může po 6ti nedělí.
mě dají rodičovský 4000kč nebudu mít na výběr a udajně když bude nějakou domu na mateřské manžel tak si potom rodičák na sebe převedu já a mohu si vybrat i tu 3 letou variantu, která by mi vyhovovala.
A také mne zajímá zda manžel může chodit do práce nebo nesmí???
děkuji za rady.
budu ráda za info od někoho někdo kdo tak má, kdo s ev tom vyzná.