Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem,
Tenhle dotaz bude spíš na mé vztahové a studijní trápení, nemám moc s kým si pokecat, tak jsem se rozhodl to napsat sem.
Poznal jsem skvělou slečnu a strávil s ní hezké 4 měsíce, ze začátku jsem k tomu byl skeptický, poznával jsem ji, ale jak šel čas tak jsem si asi vnitřně dokázal představit, že bych chtěl vážný vztah zrovna s ní, opravdu se mi líbila. V té době jsme se oba dva učili na zkoušky, ale i tak spolu byli ob den a dělali různé aktivity…mně ještě zbývají tři roky na medicíně (nastoupil jsem na ni později), ona už příští rok končí technickou VŠ a jde do práce.
A na tom náš vztah skončil. Náznaky toho že se vše řítí do kytek jsem vlastně nezaznamenal, už si to nějak přebrala v hlavě a pak mi jen oznámila, že v tom nechce pokračovat. Důvodem je to že mě ještě čeká studium a ona si to nedokázala představit, že nevydělávám, že by musela být s klukem co se bude ještě tři roky učit.
Jejím plánem dle jejích slov bylo dokončit školu, dva roky cestovat s partnerem, pracovat třeba na dálku a pak založit rodinu. A to se mnou není možné při mé škole no ![]()
Asi nechci nějaké povzbuzení, ale reálný pohled na věc. V mé hlavě by se to dalo s kompromisy zvládnout (asi jsem byl zamilovaný), ale mrzí mě že to tak neviděla nebo že jsme to nezkusili.
Asi prostě přišla na to, že to s tebou není to pravé ořechové. Chodili jste spolu jen čtyři měsíce, je lepší, ukončit to teď. Než aby se snažila přemáhat a pak by to stejně ukončila.
@Martinnn159 píše: Více
Většinou ti partneři na sebe počkají, než druhý dokončí studium, pokud o sebe stojí.
Podle mě o tebe nestála.
Ahoj, budoucí doktore, je mi líto, že máš takové trápení. Myslím, že jste se nepotkali v prioritách a životním okamžiku, protože studovat technickou školu znamená, že po státnicích ona může být opravdu free. Tebe čekají teď asi ty nejnáročnější části studia, příprava na státnice, které jsou na medině úplně o něčem jiném než na technice a pak ale ještě hromada služeb ve špitále a příprava na atestaci. Máš před sebou prakticky vzato jeste 8-10 let, kdy budeš v zápřahu a nebude s tebou příliš „zábava“. Ona by se s tebou hodně zapíchla na místě a často by navíc trávila volný čas bez tebe, protože ty by ses musel učit, posléze sloužit. Tohle se dá zvládnout jen tehdy, pokud se oba ti partneři fakt milují. A to je asi druhá věc, ona se do tebe asi nezamilovala (nebo nezamilovala tolik), aby byla ochotná „obětovat“ své sny a postudijní svobodu a být ti podporou. Jak emoční, tak třeba i finanční. Není to nic špatně, ona není špatná. Má jen jiné priority, jak jsem psala v úvodu. Zkus si to v hlavě uspořádat tak, že jste se k sobě v tenhle okamžik zkrátka nehodili a ona to poznala a ukončila to. I když tě to teď bolí, bude lépe. Poznáš stopro časem slečnu, se kterou to bude pasovat jak zadnice na hrnec. A přeji hodně štěstí do dalších etap studia.
@Martinnn159 Bude jiná, která Tě pochopí a bude akceptovat Tvoje studium.
Ty pred sebou nemas jen 3 roky mediciny, ale dalsi roky kolečka v nemocnici, atestaci apod. Jeste dlouho se nehnes. A ona proste asi chce jiny zivot. To je zcela v pořádku a je dobre, ze jste si to vyjasnili takhle brzy. Najdeš si jinou, se kterou budes mít spoelcne plany na budoucnost. Hod to za hlavu, zůstaňte treba kamaradi a budoucnost neco přinese.
@Midaku píše: Více
Samozřejmě, ale od promoce už mladý doktor i bez atestace slušně vydělává, atestace a kolečko je už součást zaměstnání. Ale chápu point
Sice je součástí zaměstnání, ale člověk se ze špitálu a od knih prakticky nehne.
To jsem jediná, které výše uvedený důvod přijde jako zástupný? Za mě te prostě ona tak nežrala.. ![]()
Je otázka, jestli to byl hlavní důvod k rozchodu nebo pseudodůvod. Sám píšeš, že jsi byl zpočátku skeptický, třeba to ona měla taky tak, jen ty jsi tu skepsi překonal, ona třeba ne. Strávili jste spolu jen 4 měsíce, to není dlouhá doba. Určitě nebudeš mít jako medik problém najít jinou slečnu.
@Králičice píše: Více
Já to psala hned na začátku, že zjistila, že on není to pravé.
To mě moc mrzí. Teď to pro Tebe musí být těžké. Jestli se ale ona rozhodla, nedá se nic dělat. Vztah je vždycky o dvou lidech a i když jeden může hodně chtít, sám to neutáhne. Teď bych se asi soustředila na studium, užila si léto s kámoši, něco málo si třeba přivydělala na brigádě a uvidí se. Máš ještě všechno před sebou ![]()
Ve 19 jsem už pracovala a začala si s rok mladším, co končil střední. Chodili jsme spolu půl roku. Bylo to fajn, byl hodnej a super, ale prostě tam nebyla láska. Rozchod nesl hodně špatně. Také jsem mluvila o tom, že nás vztah v budoucnu nevidím a že jsme každý jinde.
Jo a taky je možné, že je za tím někdo jiný.
Já to docela chápu, ona chce začít dospělý život, ty ještě pár let povedeš ten studentský. A asi jí až tak moc nestojíš za to, aby tuhle představu překopala. Ale jak už tu zaznělo, lepší po 4 měsících, než třeba 4 letech
Vím o úplně stejném případu. Student medicíny, chodili spolu několik let, ale když ona ukončila studium a začala pracovat a cestovat a posunout svůj život už nějakým směrem, kdežto jeho čekaly ještě tři roky studia, pak atestace…ona chtěla zkusit žít a pracovat v zahraničí a to s ním prostě nešlo, takže taky následoval rozchod. Myslím, že studenti medicíny to takhle mají často. Holky jim začnou nadbíhat, až jsou skuteční doktoři a mají auru záchranců života.