Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No musí…nemusí, když nebude chtít, podle mě ho k tomu nikdo nedonutí. KOneckonců dostaneš porodný, který je braný jako příspěvek na výbavu - pokud ne, tak mě opravte. Se sestrou se rozešel přítel, když byla těhotná s dvojčatama a nedal jí nic. Ona ho tedy na závěr neuvedla ani jako otce, takže nijak nepřispívá na nic. Jestli je někde právně ošetřené, že máš dostat půlku výbavy, to nevím, myslím, že ne.
Ahoj, nejsem si jistá, zda má povinost přítel, se kterým jsi se rozešla, ti zaplatit půlku výbavičky. Je totiž otázka, jestli by ti měl přispět půlku z 5000 Kč nebo 15000 Kč na kočár apod. On by mohl mít pocit, že kupuješ příliš drahé věci. Dá se totiž nakoupit levněji. Na co máš určitě právo je placení alimentů, pokud bude uveden jako otec při narození. Výši alimentů určí soud. Otázka je, jak donutit přítele, aby se podepsal na papír o otcovství. Lepší by bylo, kdybyste byli vzití. Tam by pak tobě připadla polovička společného majetku a měla bys jasné alimenty, které by byli vyměřeny při rozvodu. Mimo manželství je vše dle domluvy. Zeptala bych se nějakého právníka.
ahoj, co já vím tak by měl, je to otec a jeho dítě, dá se to myslím pak nějak uplatnit pokud jak píšeš si schováš účtenky, já bych to určitě zkusila, s porodným to nemá nic společnýho, jde o povinnosti otce, kamarádka to taky řešila
Ahoj, měl by uhradit nejen polovinu výbavičky,ale i polovinu nákladů spojených s těhotenstvím.Takže schovávej účtenky, třeba i za těhu oblečení,i spousta vyšetření se dnes platí.
Dá se to uplatnit pak u soudu,pokud to po něm budeš požadovat,tu polovinu uhradit bude muset,to určí soud.určitě bych se na Tvém místě šla poradit s právníkem.
Je to pravda moje kamarádka to měla podobně přítel o ní nejevil zájem a když jo tak jen kvůli sexu o mimi se začal zajímat až po roce… Ale soudem mu bylo určeno uhradit polovinu nákladů na výbavičku dělalo to nějakých 20000, takže účtenky si určitě schovávej, ale zas nekupuj nic zbytečně drahého, soud ti zas nezohlední všechno…
Nevím jak je to teď,ale bývalý přítel své bývalé taky platil půlku výbavičky (ovšem výbavičky za rozumnou cenu ,tehdy se tuším bralo +- 40 000)schovávej účty dál,i za léky a vitamíny,oblečení,lékaře (třeba genetika aj)Pak to dej u soudu a oni určí,kolik „musí“ přispět
Ahojky
předně, mě to mrzí.
Ale myslím, že nemusí¨(tím myslím ted,když ji pořizuješ ty). Schovávej účty a pak uvidíš.
Účty si určitě schovávej, ale protože jde o náklady dítěte, budou tyto náklady zohledněny ve výživném na dítě. Pokud jde o náklady tvoje se slehnutím, na to ti taky otec musí přispět, ale to se bude řešit v jiném řízení. Koukni např. na
http://www.mesec.cz/…otci-ditete/
http://finance.idnes.cz/…-/viteze.asp?…
Rozešla jsem se s přítelem se kterým čekám miminko.Tenhle měsíc jsem začala nakupovat výbavičku pro miminko,samozřejmě že si schovávám i účtenky,protože jsem zjistila že mi bývalý má povinnost dát na její polovinu,je to pravda?Máte s tim některá zkušenost?